Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet.
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut!
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet.
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut!
Krabbelur-morgon är inte så dumt en regnig dag som denna! Hoppas ni alla hade en fin valborgskväll igår. Idag känns det lite som lördag, sovmorgon och kaffe till nyhetsmorgon är en bra start och lite krabbelurer till såklart! Vet inte riktigt vad vi ska hitta på idag men ska nog installera mig i köket strax och fixa nåt kul till kvällens middag. Vad har ni själv för planer?
Jolines banan-krabbelurer ska ni få recept på nu. Busenkelt att röra ihop och dom blir otroligt goda och saftiga. Se till att ha lite bruna bananer så blir dom ännu godare!
ca 20 st
Det här behöver du :
2 ägg
1½ dl strösocker
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 stora mosade bananer (gärna bruna)
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Klicka ut små plättar i stekpannan och stek i smör på låg värme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.
Hej fina vänner! Ja, alltså jag är lite ledsen i ögat… Ganska mycket faktiskt!
Såg ni på Sverige yngsta mästerkock ikväll?
Redan i första avsnittet så förälskade jag mig i lilla kocken Mattis. ♥ Alltså 9 år!?! Så fullkomligt bedårande, vältalig, ursöt och lillgammal för att inte tala om hans matspråk och kokkonst. 9 år bara!! Jag häpnande när jag såg honom i TV-rutan…
Varför skulle han åka ut såhär tidigt då?? Det trodde jag inte…
Hur som haver! Jag älskar onsdagarna, då kör vi mat-TV-kväll för hela slanten här hemma. 18.30 börjar de;
”Vad blir det för mat” följt av
”Mitt kök” och sen
”Halv åtta hos mig” och
”Mästerkockarna” i detta fall dom yngsta som jag tycker är så imponerande att se på.
Brukar alltid fixa nåt extra gott till dessa onsdagar och ikväll blev det bruschetta, en riktig dunder-favorit som jag bara älskar!
Jag gratinerar mina bruschetta i ugnen och serverar ALLTID jordgubbar till för det är bara en sån fullkomlig, total smakexplosion när jordgubbarnas sötma möter den fräscha tomaten och den smälta, krämiga osten.
Det som sen gör hela äktenskapet lyckligt är en crema di balsamico, i det här fallet med smak av dadel. Ja, jag kan inte uttrycka mig med fler superlativ hur in i bombens gott detta är så jag överlåter till er att prova. Ni måste!! Lova de!
En liten skiss på hur jag gör :
Bröd
Olivolja
Bruschetta kryddmix
Mozzarellaost
Tomater
Jordgubbar
Crema di balsamico dadel
Svartpeppar & flingsalt
GÖR SÅHÄR :
Skär upp så många skivor bröd du vill ha. Ringla över olivolja och strö på bruschetta kryddmix. Fördela skivad mozzarella och tomater ovanpå och lite extra krydda. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Toppa med färska jordgubbar, några varv med pepparkvarnen, flingsalt och ringla över balsamico. Ät, njut och va lycklig!
En riktigt god crema di balsamico med dadel, prova den om ni har möjlighet.
Ekologiska romantica tomater… Kärlek! ♥
Den här kryddmixen, också en produkt från gourmetgruppen är riktigt god. Den kan användas torr eller blandas med olivolja eller vatten så framträder smakerna mer. Perfekt i såser och dip också. Bara torkade kryddor och grönsaker.
(Gourmetgruppen.se)
Lova att ni provar detta och när ni gjort så hojta till och fyll på med superlativ!
Det är inte ofta det blir dessert efter kvällsmaten här hemma men i söndags till Farmen-finalen fick det bli lite gott! Knäckiga, ljumna toscapäron med vaniljglass är en riktig favorit, det är barnsligt gott! Toscasmeten är busenkel och värms upp i en kastrull alla ingredienser på en gång och klar på 1 minut. Den kan även användas till toscakaka, topping på muffins eller andra bakverk.
Idag har jag varit iväg och gjort en massa ärenden, påskhandlat och planerat både pyssel, hemmagjort påskgodis och små presenter. Ni kommer få en massa fina, roliga påsktips de närmsta dagarna så häng med.
Glöm inte att följa mig på instagram @kryddburken som jag uppdaterar flera ggr per dag, då hänger ni med på allt jag gör om dagarna också! Vi ses lite senare. ♥
Det här behöver du :
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk grädde
100 gram flagad mandel
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en kastrull och smält under omrörning så allt blandas. Täck päronhalvorna med toscasmeten och grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.
Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver
GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.
Ingredienserna till toscasmeten förberedd i kastrull och ska bara värmas på.
Fördela toscan över päronen.
Grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.
Servera med hemmagjord, snabb vaniljglass. Glöm inte att ringla lite av såsen i botten på formen över glassen!
Nyttiga, mättande smoothies kan man aldrig få för mycket av. Här ett probiotika-recept med både havre och linfrö, samt yoghurt, banan och honung. Så vansinnigt gott och man står sig mätt länge. Perfekt som mellanmål eller kvällsmål före läggdags och dessutom bra för lilla magen!
2 port
Det här behöver du :
0,5 l yoghurt
3 bananer
2 msk havregryn
1 msk linfrön
ev. flytande honung
GÖR SÅHÄR :
Mixa alla ingredienser i en blender eller med stavmixer. Häll upp i två glad, söta ev. med flytande honung.
Äntligen fredag och vi laddar upp med frukt och glass som tidigare helg! Det är ju sååå gott! Jag hittade faktiskt riktigt söta och mogna jordgubbar på Citygross förra veckan. STORA jordgubbar men väldigt smakrika och söta så dom fick åka med i fruktsalladen och så massor med granatäppelkärnor. Det blir saftig, exotiskt och supergott. OCH snyggt dessutom!
Vill man ge hela efterrätten ett extra lyft så ringla lite ljus sirap över glassen… Ja, sen är du i himlen!
Önskar er alla en mysig fredagskväll. Här ska vi snart muffla ner oss i soffan allihopa framför ”Fångarna på fortet” med varsin skål fruktsallad! ♥
I denna fruktsallad :
3 små päron
3 gula plommon
2 kiwi
2 apelsiner
2 äpplen
300 gram jordgubbar
300 gram röda vindruvor
2 granatäpplen (kärnorna)
Vaniljglass
Ljus sirap
Superfröet CHIA är nytt hemma hos oss men kommer absolut att inhandlas fler gånger. Ett litet frö så fullt av nyttigheter för kroppen, Ser ut som små fågelfrön och luktar faktiskt så också, såna där långa stänger som man hänger i fågelburar – så luktar dom!
Fröet är som en liten boost för kroppen och innehåller hela ÅTTA gånger mer omega 3 är vad lax gör!! Ett fiberrikt tillskott med massor av nyttigheter att variera i vardagen. Använd chiafröna som här i en pudding, eller torra i musli, i bröd, strö över sallad, i smoothies, juicer etc. Man får se till att smaksätta puddingen för annars smaker det inte så mycket, använd tex. kanel, vanilj, kakao, kardemumma etc…När man blötlägger fröna i t ex. mandelmjölk sväller dom något och bildar en hinna som gelé runtom men smakar inte så mycket som sagt om man inte tillsätter extra kryddor.
Jag köpte en förpackning från Risentas sortiment, ganska dyrt; 170 gram för nästan 40kr men man behöver ju inte så mycket då det är drygt. Här har jag gjort en enkel chiapudding med lite vanilj och blandat i jordgubbar. Supergott och supernyttigt!
1 port
Det här behöver du :
2 dl mandelmjölk
3 msk chiafrön
½ tsk vaniljpulver
GÖR SÅHÄR :
Använd med fördel en liten shaker med lock. Häll i alla ingredienser, på med locket och skaka om ordentligt. Låt stå över natten i kylskåpet.
Har ni plockat mycket bär i sommar ännu? Blåbären i skogen är på god väg och det sägs bli riktigt mycket i år med allt regn som kommit tidigare. Jordgubbar och andra trädgårdsbär finns det också gott om ännu. Här hemma har vi en gammal buske med vita vinbär som bara dignar av söta bär så den går snabbt att plocka av om man vill ha några deciliter till en paj.
Denna paj är väldigt krämig och saftig och bör stå till sig och gärna svalna något före servering. När du tar ut den är den väldigt lös då den är varm men låt den med fördel stå i kylskåpet en dag så blir den extra god. Servera den som den är, lite syrlig eller tillsammans med glass eller vaniljsås. En perfekt sommarpaj!
Det här behöver du :
125 gram smält smör
3½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning :
4-5 dl vita vinbär (alt. röda)
½ dl strösocker
3 dl creme fraiche
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl med socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop med det smälta smöret och tryck ut smeten i en pajform. Jag använde en form ca 23 cm i diam. Ställ formen kallt under tiden du gör i ordning fyllningen.
Rör ihop vinbär med socker och creme fraiche. Häll i pajskalet. Grädda ca 35 – 40 min i 200 grader.
Att svänga ihop somriga tårtor är så busenkelt och en given dessert på sommaren. Allt som behövs är lite sockerkaka, en god sylt eller vaniljkräm, grädde och massor av bär!
Du kan använda en bit rulltårta också och täcka med grädde, eller ett par skivor sockerkaka. Du kan dela en vetefläta (dögott blir det) och fylla med sylt eller vaniljkräm och sen bara dekorera med grädde och bär. Det går på nolltid och är garanterat uppskattat av både stora som små!
Den här sockerkaks-stubben gjorde jag till barnens skolavslutning, inte så stor och räcker precis lagom till 4 personer. En snabb tårta behöver inte vara perfekt rund och noga spritsad, även det lite busiga och ostyriga kan bli vackert! Glöm inte pudra med florsocker för det extra lilla piffet, det blir ju såååå fint.
Glöm inte heller att fota och skicka in bild på din finaste sommartårta,
läs mer HÄR >>
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Fikontryfflar med apelsin
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso
- Annorlunda pepparkakor
- Grekiska köttbullar på mitt sätt
- Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås
- Halloumibröd till helgbrunchen
- Tacokryddad kycklingpaj
- Värmande grönsakssoppa med korv
- Köttfärssås på mitt sätt
- Min bästa laxpudding med fetaost och morot
- Falukorvsgratäng
- Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker
- Lördagsgodis – Tre njutbara energibollar
- Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs
- Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling
- Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås
- Lättlagad husmanskost – Syrlig vitkål till stekt fläsk, korv eller köttbullar
- Lättlagad husmanskost – Fiskpudding med gräslök och brynt smör
- Fikontryfflar med apelsin
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso
- Annorlunda pepparkakor
- Grekiska köttbullar på mitt sätt
- Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås
- Halloumibröd till helgbrunchen
- Tacokryddad kycklingpaj
- Värmande grönsakssoppa med korv
- Köttfärssås på mitt sätt
- Min bästa laxpudding med fetaost och morot
- Falukorvsgratäng
- Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker
- Lördagsgodis – Tre njutbara energibollar
- Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs
- Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling
- Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås
- Lättlagad husmanskost – Syrlig vitkål till stekt fläsk, korv eller köttbullar
- Lättlagad husmanskost – Fiskpudding med gräslök och brynt smör