Årets första äppelpaj från våra egna äpplen är här! Ett rent experiment till recept men alltid lika roligt att utmana sig själv. Det är hösten som gör debut när äppelträdens frukt blir rödare och det närmar sig skörd och framförallt skördefest! Den absolut bästa tiden på hela året här på Öland.
Den svalare vinden, stämningen med mörker, brinnande marschaller, färgsprakande pumpor som lyser upp och ön väcks åter till liv igen efter sommarens turistinvasion. En behagligare invasion enligt mig då fokus inte ligger på att maximera dygnets alla semestertimmar i ett rasande kaos mellan badstrand, husvagn, gågata, snabbköp och tändvätske-osande grillar!
Skördefest är mer livsnjutande och trots att öbefolkningen blir större än midsommarhelgen och trafiken återigen står still i ett galet myller så känns det på nåt vis mer rofyllt. Folk njuter mer av en weekend än försöker ”hinna med” med semesterns alla måste och man tar det som det kommer. Det är galet, roligt, gemytligt och tiden jag älskar bäst! Har ni aldrig varit här på Ölands skördefest så boka in helgen och kom hit, kanske ses vi!
Nu kommer här mitt improviserade recept på årets första äppelpaj som jag bakat in både hallon, äppelmos och en knäckig topping i. Jag hoppas ni provar för jag garanterar er nu efter provsmakning att den blev riktigt god!
Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Låt stå kallt i kylskåpet minst en halvtimme.
Fyllning :
3 äpplen
2 dl frysta hallon
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
1 dl äppelmos (gärna hemmagjord)
Topping :
3 msk rumsvarmt smör
2 dl havregryn
2 msk vetemjöl
2 msk ljus sirap
1 msk mandelspån
GÖR SÅHÄR :
Förbered pajdegen och låt stå kall i kylen medans du förbereder fyllning och topping.
Skala och tärna tre äpplen, blanda med frysta hallon, potatismjöl, socker och äppelmos. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en separat skål.
Kavla ut pajdegen och klä en rund ugnsform. Förgrädda ca 10 minuter i 175 grader. Ta ut och häll i fyllningen. Smula över toppingen, samt mandelspån. Grädda i ca 45 minuter eller till fyllningen bubblar och toppingen fått fin färg.
Fyllningen. Äppelbitar, hallon, socker, potatismjöl och äppelmos.
Fyllningen är i. Bara smula över topping och mandelspån.
Redo för gräddning.
Färdig att avnjutas!