Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon årets sista dag av 2014! :-P Har sovit som en stock idag på morgonen efter att jag öppnat fönstret vid halv sex, herregud så varmt… Kan inte sova när det är varmt, vill ha iskallt i sovrummet och ett tjockt varmt täcke istället men nu har jag fått några timmars sömn i alla fall.

Vi ska göra oss i ordning och åka ner till stan och handla nåt gott till ikväll. Några raketer blir det inte, men kanske lite bubbel. Champagne är ju inte sååå gott så jag tror det blir Pommac som vanligt! Haha!! :-P

En helgdag till imorgon och då tycker jag ni ska passa på att baka dessa saftiga tekakor, dom är försvinnande goda!

16 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk
2½ dl havregryn

50 gram jäst (1 pkt blå jäst)
150 gram smör
1 dl mjölk

1 dl ljus sirap eller honung (sirap blir godast)
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn i en skål, låt de stå och sväll i en bunke i rumstemperatur ca 2 timmar.

Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret och mjölken i en kastrull tillsammans med grötblandningen till 37 grader.

Häll sedan allting på jästen och tillsätt sirap, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg för hand eller i maskin ca 10 minuter. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med ett upp & ner-vänt lock eller skål. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

TIPS! 
Har du havregrynsgröt eller annan ”gryngröt” över som motsvarar samma mängd (torrvara av gryn) använd den, men då behöver den inte svälla.

Ostkex LCHF och Tomtekalenderns lucka 2

LCHF-brunch

Turkisk brunch

Här i Alanya är det vanligt att gå ut på café på helgerna för att äta en stor brunch.

Igår blev jag och Tomten bjudna på adventsbrunch på ett café i grannskapet av bekanta från Sverige.

Citirim är en konditorikedja, som har en mycket fräsch och god buffé med det bästa ur det turkiska frukostköket, det är många vegetariska rätter som serveras.

Ofta med milda kryddningar som lyfter fram varje enskild grönsaks egna smaker.

Ibland förstärks de med lite hetta från chiliflingor, men det starka får inte dominera som i många andra kök.

Här äts grönsaksrätterna tillsammans med många olika sorters ost, kokta och stekta ägg, äggsallader, kycklingkorvar stekta med champinjoner, lök och tomat.

Mitt favoritsmör från mejeriet Pinar finns också att förse sig med så mycket man vill.

Mina vänner hade också med sig en burk ostkex som de brukar baka efter mitt recept.

De har blivit mycket uppskattade på de bjudningar de haft under hösten.

Irina hade bakat dem i 12-dubbel sats sist, då de har en strykande åtgång.

Hon lägger till lite hackade valnötter och använder den lagrade osten Eski Kasar Peynir.

Ostkex med mandel

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite havssalt

Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Jag kryddar kexen med lite svartkummin, nigella sativa.

Det är en brödkrydda som används ofta som smaksättning av bröd här i Turkiet.

Lucka 2

Tomten njuter av adventsbrunch och ostkex...

Tomten njuter av adventsbrunch och ostkex…


Nyponmuffins – frukostbröd bakade på nyponsoppa

nyponmuffins
Ett bröd jag ofta bakar är nyponlimpa. Det går så himla fort och blir verkligen jättegott och håller sig saftigt länge. Det är ett bikarbonatbröd som bara är att ”röra-ihop-skjuts-in-i-ugnen”. Inget knådande och ingen jäsning.

Desamma med dessa brödmuffins. Enkla att styckfrysa och ta upp till frukost eller mellanmål. Barnen bara älskar dom! :-P

Bröd bakat på nyponsoppa kom jag på för några år sen då vi hade mycket nypon och jag gjorde storkok. Funkar naturligtvis på med köpesoppa också! ;-)

10 st
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
1 dl mjölk el. naturell yoghurt
5 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nyponsoppa och sirap. Blanda samman allting och fördela i 10 stora muffinsformar. Smörj forma innan lätt med lite olja på fingrarna så lossnar de lättare sen. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins
Några av ingredienserna.

nyponmuffins_brödmuffins
Mjöl, havregryn, solrosfrön, salt och bikarbonat. Experimentera lite och låt fantasin flöda. Byt ut till andra mjölsorter och frön/nötter, torkad frukt etc.

muffinssmet_brödmuffins_nyponsoppa
Smeten är lite som gröt i konsistensen.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins_kryddburken
Fördela i tio muffinsformar, lite mer än till hälften. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

nyponmuffins_recept_brödmuffins
Färdiga att avnjutas.

matmuffins_frukostmuffins_muffins_nyponsoppa
SUPERGOOOODA! :-P

Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Njutningsfylld nötfrukost

Nötfrukost i Dalarna

Annorlunda frukost

Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i flera år. Det har skrivits en hel del om den i olika grupper på Facebook och på många bloggar runtom landet.

Det var på en hälsoresa till Gran Canaria med Anna Hallén som det hela började. Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.

Nötfrukost på Gran Canaria

Hade svårt att se hur jag skulle få in en så stor mängd som en deciliter varje dag, eftersom jag sällan äter något mellanmål.

Så då blev det en frukost av det istället, med små smörkuber till. En frukost jag fortfarande inte tröttnat på.

Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i olika nötter och frön.

Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.

Jag köper ekologiska nötter och äter dem naturella med smöret till morgonkaffet, ur en liten skål med en tesked. Tar en-två smörkuber och några nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.

Ibland strör jag även på en ekologisk kryddblandning, Morning Wellness från Spicemaster, det är både gott och riktigt nyttigt.

Kryddblandningen innehåller gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma. Gurkmeja och ingefära har en inflammationshämmande effekt.

Kanel verkar blodsockersänkande och kardemumman är bra för matsmältningen, så det är riktigt bra att få i sig lite av alla de här kryddorna varje dag.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig upp emot 5-6 timmar för mig.

Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten så jag får i mig mer protein, när jag vet att det dröjer länge till lunch.

Det är även en perfekt liten måltid att ta med i en burk som färdkost på resor och utflykter.

Nötfrukost på Åland

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber. Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över. Ät med en tesked och njut :)

Här får du en näringsberäkning på den här frukosten så du ser att den fungerar även om du äter strikt LCHF.

Energi kcal: 498,10 Energi kJ: 2083,85
Proteiner: 7,84 Fiber: 3,34
Kolhydrater: 6,61 Vatten: 6,32
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 48,96 Kolesterol: 64,00
E-mättade: 19,40 Mättade: 17,48
F-mättade: 9,26
Vitaminer:
A: 166,75 B1: 0,23
B2: 0,13 B3: 0,88
B6: 0,19 B9: 29,55
B12: 0,00 C: 0,40
D: 0,15 E: 6,71
Mineraler:
Fosfor: 230,00 Järn: 2,02
Kalcium: 81,30 Kalium: 287,25
Magnesium: 120,65 Natrium: 121,70
Selen: 6,03 Zink: 1,84
10Gram Valnötter
10Gram Hasselnötter
10Gram Paranötter
10Gram Sötmandel torkad
10Gram Cashewnötter
25Gram Smör 80% fett


Varm toast med skinka, tomat och philadelphiaost

20140506-142224.jpg
Gillade ni Mc Bagels när den fanns på Mc Donalds? I Kalmar finns den inte längre som frukost å jag bara ääääälskar den! ;-)
Min egen variant är inte så tokig heller, så prova om du är sugen!

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Lägg i en skiva bröd, helst bagels botten + lock. Här har jag rasken fiberbröd. Stek brödet på en sida, ta upp på skärbräda och bred på philadelphiaost på den stekta sidan, salta lite och lägg på rökt skinka. Lägg tillbaka i stekpannan tillsammans med skivade tomater (om du vill ha dom stekta, annars låt bli). Lägg upp tomaterna när brödet fått fin färg på undersidan. Lite örtsalt på toppen – Ät! :-P
20140506-142244.jpg

Kuvertbröd med havssalt och sesamfrön

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Hej alla godingar! ♥ Jag hoppas ni haft en riktigt härligt påsk med både påskharar och påskägg och god mat.

Här på ön har vi fått riktigt sommarvärme och kan bara ligga på altanen och steka sig i solen om man vill. Jag steker hellre inomhus men älskar värmen nu när den väl kommit och allt blir så mycket friare och enklare. Vi behöver inte kånka på tunga vedpåsar längre eller bry oss om vinterkläder och påpälsade barn och extrakläder till skolan. Snön och regnslasket är borta och inga leriga hundtassar att torka, det är helt ljuvligt att slippa! ;-)

Solbrillorna på och sen njuter vi nu tycker jag. Det är dock hög halt pollen så det gäller att pilla i sig medikament för det kliar både i ögon och näsa hos både stora som små här hemma. Det nyses och snörvlar i ett. Det är hur som helst helt underbart att vara ute och bara njuta av alla blommor, knoppade buskar, utslagna träd, humlor, fjärilar och för att inte tala om FLUGOR som vaknat till liv! ;-)

Nu har inte bonden släppt ut djuren ännu här utanför oss där dom brukar gå, så fler flugor väntas! Haha! :-P Livet på landet…

Nu ska ni få ett lite lyxigare recept på härliga frukostbullar, eller kuvertbröd till en finare middag om man så vill. De vikta kuvertbröden innehåller lite mer smör i degen och smaken blir helt sagolik. Man kan nästan känna smaken av ”viket” av ett kuvert också, om ni förstår hur jag menar. Här kommer mitt recept, nyss provsmakade av mellanmåls-barnen med stora tummar upp!  :-P

20 stora
Det här behöver du :
50 gram jäst
3 dl mjölk
3 dl filmjölk
4 ägg
150 gram smör
Ca 2 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en bunke. Arbeta med fördel degen i maskin. Ljumma mjölk och filmjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.
Tillsätt äggen, smör och hälften av mjölet. Arbeta i maskin ca 10 – 15 min. Känn på degen före jäsning om du behöver tillsätta mer mjöl, den ska vara ganska kladdig men inte lös så den rinner.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills du får en smidig deg.

Dela i två och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*40. Vik över ena långsidan mot mitten och den andra långsidan ovanpå den. (se bild nedan)

Skär i tio bitar och gör likadant med den andra delen deg.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla m varmt vatten (ca ½ dl) utrört med ca 1 tsk ljus sirap. (eller ägg). Strö över havssalt och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min i 175 grader.

kuverbröd_recept_frallor_smörgåsar_frukost_mackor_nybakat_frukostbullar
Nybakat bröd i solen med goda pålägg. Tummen upp från barnen. :-P

vikta_kuvertbröd_recept
Såhär viks degen. Från en rektangulär ”platta” viker du ihop från bägge långsidorna mot mitten och över varann.

hembakat_kuvertbröd
Skär i bitar och lägg ”upp och ner” på plåt.

kuvertbröd_recept
Låt jäsa, pensla med sirapsvatten och strö över havssalt och sesamfrön. Hade tänkt ta vallmo men de hade jag inget hemma så man tar de man har.

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Färdiggräddade! :-P

kuvertbröd_hembakat
Låt svalna något, ät och njut! Till frukost, mellanmålmål, buffé, middag eller frys in!

kuverbröd_smörgåsar_mellanmål_frukost_frrallor_recept

Två kokta ägg…..
Ledig helg !!......underbart och ett strålande väder just nu, här i göteborgstrakten.

Inget att göra ??!!......nej, inte här...

Upp tidigt för att köra mellantösen till frukostmöte innan stundande DM-match på Heden.

Sedan hem och få iväg lillan till handbollsträningen.

Nu två kokta ägg på spisen, innan fortsatta aktiviteter som denna dag har att erbjuda :))

Två kokta ägg…..
Ledig helg !!......underbart och ett strålande väder just nu, här i göteborgstrakten.

Inget att göra ??!!......nej, inte här...

Upp tidigt för att köra mellantösen till frukostmöte innan stundande DM-match på Heden.

Sedan hem och få iväg lillan till handbollsträningen.

Nu två kokta ägg på spisen, innan fortsatta aktiviteter som denna dag har att erbjuda :))

Två kokta ägg…..
Ledig helg !!......underbart och ett strålande väder just nu, här i göteborgstrakten.

Inget att göra ??!!......nej, inte här...

Upp tidigt för att köra mellantösen till frukostmöte innan stundande DM-match på Heden.

Sedan hem och få iväg lillan till handbollsträningen.

Nu två kokta ägg på spisen, innan fortsatta aktiviteter som denna dag har att erbjuda :))