Öländska isterband, saltkokta rödbetor och fetaoströra

isterband_fetaoströra_rödbetor_kokta
Det skördas rödbetor högt och lågt just nu, mataffärer och gårdbutiker är fylld till bredden och denna plommonlilla delikatess kan inte ha undgått något. Köp hem, eller dra upp ur landet! :-P Fram till för bara några år sen ratade jag rödbetor då jag alltid förknippat dom med Felix inlagda, ni vet dom där räfflande i ättika på burk… *ryser*

Detta är något annat! Det är så jordens gott, speciellt de alldeles, rykande nykokta med bara salt och en klick smör på som får smälta.

Här serverade jag dom till muurikkastekta isterband, dom godaste vi har här på Öland, de från Hagslättens Deli. En fräsch sallad och fetaoströra till. Ni förstår att det blev gott va?…. ;-)

Rödbetorna : 
Behåll blasten på och skölj bort jord och smuts. Stoppa ner i en kastrull med rejält saltat vatten, blasten får sticka upp över kanten. Lägg ett lock på lut. Koka ca 30-50 minuter beroende på hur stora dom är. Känn med gaffel. Ta upp dom och låt rinna av något, sen kan du bara ”ploppa” ur dom ur skalet som lossnar lätt. Servera med en klick smör, ät dom naturell eller som tillbehör till grillat.

Fetaoströra : 
150 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk olivolja
Salt & peppar

Isterband : 
Dela dom på hälften och skär snitt nästan igenom på långsidorna. Vik ut och stek på muurikka eller lägg på grillen. På grillen blir dom bäst om dom inte är skurna såhär.

öländska_isterband_hagslättens

rödbetor_färska_koka_salt_med_blast

kokade_rödbetor_grilltillbehör

Eva´s kroppkakor – gårdsbutik, rökeri, fiskaffär & café

evas_kroppkakor_gårdsbutik
Gokväll i stugorna! Regnar det nåt hos er idag?
Här vräker det ner ute just nu. Vi hann precis hem från ett besök i gårdsbutiken hos ”Eva´s kroppkakor”. Det är verkligen en fin satsning som dom har gjort med nyöppnad gårdsbutik, café och fiskaffär. Hurra!! :-P

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Massor av härliga öländska delikatesser såsom knäckebröd, färsk frukt och grönt, köttdisk med nöt, lamm och korvar… Honung, kryddor, oljor, must och marmelader. Godis, choklad, bröd, mjölk, ostar, såser, inläggningar och gud vet allt. I cafédelen av butiken kan man dessutom sätta sig ner om man vill och njuta av en räksmörgås eller varför inte en glass? :-P

Där var mysigt att gå och strosa en stund bland hyllorna! Förutom gårdsbutiken finns en gigantisk fiskdisk med allt som bör vara i just en fiskdisk. Lägg till ett eget rökeri på de så har ni allt ni behöver till en fin middag.

I dörren mittemot butiken hittar man som vanligt de nykokta kroppkakorna bakom de immiga fönsterrutorna. Doften som sprider sig ända ut till parkeringen är lite smått förtrollande och inte många kan låta bli att köpa med sin några hem. Idag blev det dock inga kroppkakor för vår del. Vi handlade hem lite goda isterband, ost & chilikorvar och en bit ryggbiff till grillen istället.

En vitmögelost och en hallon/rabarbermarmelad slank visst ner också… Min stora last här i livet… Mögelost… ;-)

Bjuder på ett litet bildregn från besöket. Nu ska vi se om det snart blir uppehåll så det blir nån grillning av ikväll!

Må så gott allihopa, imorgon ska det plockas körsbär och kanske, kanske hittar ni ett gott recept här efter det…

öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser

grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat

gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk

öland_evas_kroppkakor_gårdsbutik_kött_delikatesser_mat

fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdbutik_öland_turistmål_mat

vitmögelost_marmelad