Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara tre ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Sommarplock med jordgubbar och nutella

jordgubbar_plock_dessert
Hej på er! Vilken underbar lördag idag på ön. Solen skiner från klarblå himmel. Ikväll är det cruising i Borgholm och rosa pärlan ska luftas! 😛 Ska bli riktigt kul. Förra cruisingen missade vi då vi precis den dagen hämtade hem henne, men ikväll blir det premiär i Borgholm med mig bakom ratten. Vi kanske syns i vimlet! 😉

Önskar er en riktigt solig och trevlig helg och bjuder på ett gott plock och tilltugg, enklaste varianten med jordgubbar och nutella. Servera på fat och ät med små plockgafflar. Till småplättar är det också himla gott med nutella emellan, toppat med jordgubbar. Sommarfeeling idag alltså! 😉

jordgubbar_nutella

plättar_småplättar_jordgubbar_sommar_dessert

cadillac_63
Cadillac -63 – rosa pärlan!

Sommarplock med jordgubbar och nutella

jordgubbar_plock_dessert
Hej på er! Vilken underbar lördag idag på ön. Solen skiner från klarblå himmel. Ikväll är det cruising i Borgholm och rosa pärlan ska luftas! 😛 Ska bli riktigt kul. Förra cruisingen missade vi då vi precis den dagen hämtade hem henne, men ikväll blir det premiär i Borgholm med mig bakom ratten. Vi kanske syns i vimlet! 😉

Önskar er en riktigt solig och trevlig helg och bjuder på ett gott plock och tilltugg, enklaste varianten med jordgubbar och nutella. Servera på fat och ät med små plockgafflar. Till småplättar är det också himla gott med nutella emellan, toppat med jordgubbar. Sommarfeeling idag alltså! 😉

jordgubbar_nutella

plättar_småplättar_jordgubbar_sommar_dessert

cadillac_63
Cadillac -63 – rosa pärlan!

Sommarplock med jordgubbar och nutella

jordgubbar_plock_dessert
Hej på er! Vilken underbar lördag idag på ön. Solen skiner från klarblå himmel. Ikväll är det cruising i Borgholm och rosa pärlan ska luftas! 😛 Ska bli riktigt kul. Förra cruisingen missade vi då vi precis den dagen hämtade hem henne, men ikväll blir det premiär i Borgholm med mig bakom ratten. Vi kanske syns i vimlet! 😉

Önskar er en riktigt solig och trevlig helg och bjuder på ett gott plock och tilltugg, enklaste varianten med jordgubbar och nutella. Servera på fat och ät med små plockgafflar. Till småplättar är det också himla gott med nutella emellan, toppat med jordgubbar. Sommarfeeling idag alltså! 😉

jordgubbar_nutella

plättar_småplättar_jordgubbar_sommar_dessert

cadillac_63
Cadillac -63 – rosa pärlan!

Sommarplock med jordgubbar och nutella

jordgubbar_plock_dessert
Hej på er! Vilken underbar lördag idag på ön. Solen skiner från klarblå himmel. Ikväll är det cruising i Borgholm och rosa pärlan ska luftas! 😛 Ska bli riktigt kul. Förra cruisingen missade vi då vi precis den dagen hämtade hem henne, men ikväll blir det premiär i Borgholm med mig bakom ratten. Vi kanske syns i vimlet! 😉

Önskar er en riktigt solig och trevlig helg och bjuder på ett gott plock och tilltugg, enklaste varianten med jordgubbar och nutella. Servera på fat och ät med små plockgafflar. Till småplättar är det också himla gott med nutella emellan, toppat med jordgubbar. Sommarfeeling idag alltså! 😉

jordgubbar_nutella

plättar_småplättar_jordgubbar_sommar_dessert

cadillac_63
Cadillac -63 – rosa pärlan!

Jolines banan-krabbelurer

bananpankakor_banankrabbelurer
Krabbelur-morgon är inte så dumt en regnig dag som denna! Hoppas ni alla hade en fin valborgskväll igår. Idag känns det lite som lördag, sovmorgon och kaffe till nyhetsmorgon är en bra start och lite krabbelurer till såklart! 😛 Vet inte riktigt vad vi ska hitta på idag men ska nog installera mig i köket strax och fixa nåt kul till kvällens middag. Vad har ni själv för planer?

Jolines banan-krabbelurer ska ni få recept på nu. Busenkelt att röra ihop och dom blir otroligt goda och saftiga. Se till att ha lite bruna bananer så blir dom ännu godare! 😉

ca 20 st
Det här behöver du :
2 ägg
1½ dl strösocker
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 stora mosade bananer (gärna bruna)

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Klicka ut små plättar i stekpannan och stek i smör på låg värme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.

 

Schweizernötstårta

schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad
Tjingeling måndag! Idag bjuder jag på en riktigt godbit! :-P En enkel nöttårta med härligt seg och knaprig botten av hasselnötter och en ljuvlig chokladkräm ovanpå med schweizernöt.

En perfekt liten kondisbit till kaffet tycker jag och från gräsmattans hav av små styvmorsvioler fick den prydas denna vårdag till ära. Solen skiner och det är riktigt varmt ute. Helt underbart! ;-) Nu ska jag ställa mig och koka spagetti och röra lite i min köttfärssås som blir dagens middag här hemma.

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
150 gram hasselnötter (eller mandel)
2 dl mjöl
100 gram smält smör

Topping :
200 gram marabou schweizernötchoklad
½ dl grädde
1 msk smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Mal hasselnötterna i en mixer till ett fint mjöl. Rör ner tillsammans med mjölet i äggsmeten. Rör sist ner smöret. Fördela smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diam. Lägg gärna ett runt bakplåtspapper i botten på formen så är den lätt att lyfta över på ett fat senare.

Grädda i 175 grader ca 30 min. Ta ut den och låt svalna. Ställ den gärna i kylskåpet till dagen efter så den får sätta sig ordentligt.

Till toppingen; smält chokladen över vattenbad. När chokladen är smält lyft bort skålen och rör ner grädde och smör så allt blandas väl. Bred över kakan och ställ kallt i kylskåp igen tills chokladen stelnat.
Tårtan går utmärkt att frysas.

chokladtårta_nötbotten_nöttårta_hasselnötter_schweizernötstårta

schweizernötstårta_schweizernöt_tårta_chokladtårta

Påskbakelser – kladdkakemuffins med morotsland

marsipanfigurer_morötter_kladdkakemuffins
Ett styck morotsland kommer här! :-P
Enkla kladdkakemuffins med dekoration av grädde och marsipanmorötter. Festligt att bjuda jobbarkompisarna på till exempel eller varför inte som dessert på påskbuffén. Garanterat uppskattade av både stora och små. ;-)

12 st muffins i silikonformar
Det här behöver du :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör el. margarin

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min, absolut inte mer om du vill ha dom kladdiga. (Placera formarna på en vanlig ugnsplåt) Ta ut ur ugnen.

Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet så blir dom sådär perfekt kladdiga som man vill ha dom. Dekorera.

Dekoration :
Vispad grädde med socker och kakao
1 msk smulad digestive + 1 msk riven choklad + ½ msk strösocker
Marsipanmorötter

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis

påskmuffins_påskbakelse_påskbaka_recept

kladdkakemuffins_påskbakelse_marsipan_morötter

Toscapäron med vaniljglass

tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Det är inte ofta det blir dessert efter kvällsmaten här hemma men i söndags till Farmen-finalen fick det bli lite gott! :-P Knäckiga, ljumna toscapäron med vaniljglass är en riktig favorit, det är barnsligt gott! Toscasmeten är busenkel och värms upp i en kastrull alla ingredienser på en gång och klar på 1 minut. Den kan även användas till toscakaka, topping på muffins eller andra bakverk.

Idag har jag varit iväg och gjort en massa ärenden, påskhandlat och planerat både pyssel, hemmagjort påskgodis och små presenter. Ni kommer få en massa fina, roliga påsktips de närmsta dagarna så häng med.

Glöm inte att följa mig på instagram @kryddburken som jag uppdaterar flera ggr per dag, då hänger ni med på allt jag gör om dagarna också! Vi ses lite senare. ♥

Det här behöver du : 
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk grädde
100 gram flagad mandel

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och smält under omrörning så allt blandas. Täck päronhalvorna med toscasmeten och grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

toscapäron_delmonte_päron_ugn
Ingredienserna till toscasmeten förberedd i kastrull och ska bara värmas på.

toscapäron_toscasmet
Fördela toscan över päronen.

toscapäron_toscasmet_tosca_recept_dessert
Grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

toscapäron_recept
Servera med hemmagjord, snabb vaniljglass. Glöm inte att ringla lite av såsen i botten på formen över glassen! ;-)

Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept