Gör din egen majonnäs
Majonnäs och chiliaioli från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson

Sommarens viktigaste tillbehör

Nu inför sommarens alla grillmiddagar, tapasfester, smörgåstårtskalas och alla andra tillfällen då du behöver en riktigt god sås, då är det här inlägget mitt viktigaste tips.

Inte minst för alla som inte äter mjölkprodukter, visste du att det blir gott att använda majonnäs istället för ost eller grädde i gratänger?

Här hittar du ett riktigt gott exempel på det, i min lättlagade korvgratäng.

Min majonnäs kan njutas som den är eller användas som bas till olika såser och dressingar, det här receptet har jag använt till otroligt många olika under mina många år som restaurangkock.

Många tror att det är svårt att göra egen majonnäs och drar sig för det, men följer du mitt enkla recept så kommer du inte att vilja köpa butikernas majonnäser mer.

Även härinne och i mina kokböcker har det blivit många olika majonnässåser sen jag startade bloggen 2009.

Det här receptet kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts mycket populära bok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Foto Mikael Eriksson

Hemlagad majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och lite peppar

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och ca 1 krm salt med stavmixer i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med peppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Skeda över majonnäsen i en burk och förvara i kyl, den håller minst en vecka.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja så får du en majonnäs med lite kraftigare smak.

Smaksätt den gärna med olika sorters hackade, färska örter, pesto, rökt paprikapulver, soltorkade tomater eller mer senap.

Försommarkväll på hög nivå

På måndagskvällen var jag och Lars-Erik bjudna på försommarmingel av vårt förlag Bookmark, med fantastisk utsikt över Stockholm på TAK Rooftop Bar.

Det blev en mycket trevlig kväll med några timmars mingel med stjärnglans, det känns verkligen roligt att vara en del av författarteamet hos ett av Sveriges största förlag.

Bookmark har många tungviktarnamn i romanernas och deckarnas värld som Sofie Sarenbrandt, Carina Bergfeldt, Pascal Engman m fl, de hade sålt hundratusentals böcker och blev belönade med guld- och silverplaketter under kvällen.

Nu var vi ju inte direkt uppe i den volym som flera av deras andra författare kommit upp i, men vi fick mycket beröm för vår Stora diabeteskokboken från förlaget.

Det kändes fint att personligen få höra hur bra de tycker kokboken är, hur väl den tagits emot i media, i bokhandeln och av alla bokköpare.

Vi hoppas att vår kokbok ska göra stor skillnad för många diabetiker runtom i vårt land.

Det har nyligen kommit en studie finansierad av Kostfonden som visar att lågkolhydratkost fungerar bra som behandling även för dem som lider av magsjukdomen IBS.

Jag och författarkollegan Lars-Erik Litsfeldt Foto Kajsa Charlotta Studios

Smarta grejer – superbra hårsnoddar som du lätt gör själv!
Hej! Gillar du smarta tips som dessutom är både klimatsmarta och ekonomiska? Då har jag ett riktigt bra tips här! Jag hittade detta tips på ett instagram-konto som jag följer, ekotipset, som i sin tur hade hittat det på instagramkontot dnilva (www.dnilva.se). De hårsnoddar man köper är ju verkligen en förbrukningsvara då de rätt snabbt […]
Minimerad livsstil – badrumsskåpet
Hallå där! Som ni läst om tidigare är jag inne i rensartagen och försöker strukturera mina ägodelar genom KonMari (läs mer i tidigare inlägg här). Resultatet blir att en hel del grejer rensas bort och att man får en massa plats över och ett mer luftigt hem… och mer sinnesro eftersom man inte har en […]
Nytt hårexperiment
Hej på er! För ett år sedan körde jag ju ett hårexperiment i form av optimerade och väl utvalda kosttillskott. Jag passade även på att klippa av en del av håret och ha det kort under en längre period. Inte superkort, men bra mycket kortare än jag brukar ha. Nu var det ett tag sedan […]
Pyssla i köket när det är tråkigt väder – tips på lätta gör-det-själv-grejer
Nu när det är höst så är det ju inte alltför sällan helt kasst väder. Visst går det att klä på sig enligt devisen ”det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder” och ssedan stövla ut i regn, mörker och storm. Skulle du dock känna för att hellre vara inomhus och kura, så finns […]
Bra mat för slitet sommarhår
Inlägget innehåller reklam för bodystore.se i form av annonslänkar. Efter sommarens salta bad och sol kan det vara gött för håret att få en liten närande inpackning :) Det finns en massa inpackningar att köpa och det finns även en massa inpackningar som du lätt kan slänga ihop själv av det du har hemma :) […]
Påskpyssel – godis

påskpyssel_diy_easter_godis_jellybean
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans. :-P

Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt. ;-)

jellybeans_candy_diy_easter_påskpynt_godis

påskpynt_diy_crafts_godis_jellybean

 

påsk_morötter_strutar_godis
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)

godis_påskgodis_strutar_morötter