Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker

Gott till helgfikat

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Mina bakrecept har blivit mycket populära, inte minst hos alla som vill baka lite mer hälsosamt till både stora och små i familjen.

Dagens recept kommer från min slutsålda kokbok ”Baka med frukt & grönt”, den utsågs till Sveriges bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.

Jag håller på att försöka få bakboken utgiven igen på nytt förlag, då min förläggare gått i pension och inte kommer att trycka upp fler böcker.

Kafferep i rosenbersån

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Hälsosamma kokbokstips

Det är många som upptäckt att det kan vara både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika gluten och tillsatt socker i bakverk, bröd och mat.

Du hittar den typen av recept även i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den boken är också snart slutsåld som inbunden, men den finns även som E-bok att ladda ned här till dator eller platta för bara 99 kr.

I den här länken kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga böcker jag skrivit.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Trevlig Pingst

Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Sveriges bästa Hälsobok på Gourmand Awards 2021

I Topp på Bokus

Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.

Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.

Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.

På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.

Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.

Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.

Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.

Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Jag fotograferar till Gröna, sköna tillbehör
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Mjuk kaka med citron
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recpet ur Expressens LCHF-tidning som utkom juni 2015.


Mjuk kaka med citron

ca 14 bitar

Kaka:

150 gram osaltat smör
5 stora ekologiska ägg
2 dl grädde
2 ekologiska citroner, skal och saft
3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min, Känn med stick så citronkakan är torr och färdiggräddad.

Tips: Passar fint som bakelsebotten, lägg på en lagom mängd vispad grädde och lite valfria bär på en skiva kaka och du har snabbt en god sommarbakelse!