Juliga frukosttips
Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.
Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.
Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.
Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.
Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.
Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port
½ dl mandelmjöl
2 msk smör
½ tsk fiberhusk
1 dl grädde
1 ägg
Salt efter smak
Extra smör och kanel till serveringen
Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.
Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.
Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port
1 dl blandade nötter
ca 25 g smör
Julig kryddblandning
1 tsk Gurkmejamix
eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix
1 tsk pepparkakskryddor
Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.
Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.
Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.
Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.
Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.
Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.
Tomtens müsli 8-10 port
100 g valnötter
100 g pumpakärnor
50 g smör/kokosolja
2 msk sesamfrön
1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
1 msk kanel
ca ½- 1 krm salt
ev lite sötning
Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.
Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.
Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.
Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.
Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.