Nordisk medicin
Nu i dessa virustider är det viktigt att vi ser till att få i oss ordentligt med C-vitamin, som vi sen länge vet har bra effekt på vårt immunförsvar.
Här kan du läsa ett mycket bra och lärorikt inlägg om lingonen och alla dess effekter på vår hälsa på den mycket informativa sidan Swedish Paleo.
Där hittar du också flera goda lingonrecept, skapade av Cecilia Nisbet Nilsson, som skrivit flera kokböcker om AIP, autoimmuna protokollet.
I min egen nya kokbok som släpps om några veckor har jag med flera recept på lingon, som alltid varit min favorit bland våra bär.
Det är så gott med lingonens syra, både till mat och till desserter och smoothies.
Gräddstuvad lever med lingon är en svensk klassiker, en perfekt rätt just för att få i oss rejält med C-vitamin, då även levern innehåller en hel del av den varan.
Eftersom jag sen många år undviker söta smaker, annat än nån enstaka gång till fest, så föredrar jag numer att bara koka lingonen som de är till sylt, helt utan sötning.
Vill du ha en liten naturlig sötma till din lingonsylt så prova det här receptet.
Lingonsylt sötad med äpple
1 liter lingon
2 ekologiska äpplen
Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.
Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.
Här nere ser du picklad rödlök med lingon som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
I den här länken kan du förhandsbeställa boken på Adlibris.