Valnötsmuffins med blåbärssylt

Lördagsgodis i blåbärstider

Idag får du tips på goda små muffins till sommarens kaffekalas.

Ät dem antingen som de är, med smör och sylt som scones eller som en bakelse.

Jag bakar oftast minimuffinsar i småbrödsformar istället för gigantiska amerikanska, det blir som lite mer svenskt lagom.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

2 msk pofiber

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan du delar dem så behåller de formen bättre.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning, den håller sig i upp till en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Till garnering av bakelse

Vispad grädde eller kokosgrädde

Skogshallon eller svenska trädgårdshallon

Citronmeliss

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med hallon och gröna blad, du kan förstås ta andra bär om du vill.

Här nedan ser du en getmesemousse med blåbär från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, fotograferad en vacker sommarkväll förra året vid anrika Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Rulltårtsbakelser med blåbärssylt och färska bär


En enkel rulltårta kan vara nog så festligt om man inte vill göra stora tårtor till ett födelsedagsfirande. Nicke tycker om tårtor med blåbärssylt och på toppen ska det vara blåbär och jordgubbar, inga konstigheter här alltså, han är lätt att göra tillfreds. Och visst är det enkla ofta det godaste. Här var jag dessutom på jakt efter dom där spanska jordgubbarna som Helena tjötar om, men de va på snudden de. På Netto fanns bara en ask uppbryten förpackning med tre små jordgubbar i… Slut på Hemköp och sista anhalt på ICA så hittade jag en ynka liten låda inklämd bland blåbär och hallon!

Men jag kan inte påstå att dom är speciellt goda eller söta, tycker mest dom är vattniga cch men väldigt tjusiga och det var lite därför jag ville ha dom också! Jordgubbar är bland det mest bildsköna som finns så varför inte lägga ner en hel förmiddag på att jaga jordgubbar i mars! :-P Galenpanna AB, ja!

Jordgubbarna slukades av barnen med hull och hår. Sen kommer vi till blåbären, det är dom där superstora, jättesnygga blåbären som också gör sig himla bra estetiskt men inte riktigt lika bra i smaken. Inte som våra riktiga blåbär. Dom här smakar ju som vindruvor och är dessutom gröna inuti!

Längtar verkligen efter öländska jordgubbar och blåbären som jag aldrig hittar själv men sån nån vänlig själ, snällt brukar plocka till mig! ;-)

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl blåbärssylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Garnera med grädde, färska bär och pudrat florsocker.