Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och kall bearnaisesås

fläskfile_ugnsrostade_rotfrukter_bearnaisesås
Bland de enklaste och godaste man kan göra är att slänga ner ett gäng rotfrukter i en form, ringla över olivolja och pressa över vitlök. Lite goda örter, salt och peppar och sen skjuts in i ugnen. Vill man göra det ännu enklare för sig så slänger man i ett par kycklinglår i formen (eller annat kött) så lagar sig allt i ett. Gudagott och kanske ett tips till lill-lördags kvällsmiddag! 😉

Just ugnsrostade rotfrukter är så tacksamt att laga. Gott och passar till de mesta och man tar de som finns hemma i kylskåpet. Här blev det en blandning av potatis, rödbetor, morot och palsternacka. Jag pressade över ett par vitlöksklyftor och ringlade över olivolja. Torkad timjan, flingsalt och peppar. Ljuvlig doft sprider sig i hela huset när det fått lite fart i ugnen. Jag brukar lägga över aluminiumfolie ca 30 min och sista halvtimmen utan då blir dom härligt krispiga. Till detta stekte jag fläskfilé och serverade med en kall hemmagjord bearnaisesås. 😛

Kall bearnaisesås :
1 finhackad schalottenlök
2 dl  creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finhackad persilja
4 tsk torkad dragon
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 krm vitpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

ugnsrostade_rotfrukter_fläskfileCa 1 timme i ugnen på 200 grader. Första halvtimmen med folie och sista utan. Vänd runt en gång. Smaklig måltid! 

Wokad fläskfilé i stark, sötsur sås

wokat_fläskkött_fläskfile_wok_såsDå var det valborgsmässoafton då! Härligt med långhelg igen och solen skiiiiner! 😛 Här hemma laddar vi upp för en mysig grillkväll ute i skogen men måste först dela med mig av denna wok vi åt igår.

En sån smakexplosion! Både hett, sött och syrligt. Krispigt och så galet gott! Gillar man asiatiskt och lite hetta då är detta en fullträff. Jag har använt fläskfilé i receptet men biff eller kyckling funkar precis lika bra.

Ha nu en riktigt fin valborg allihopa! ♥

6 port
Det här behöver du :
2 msk sesamolja
1 grön chili
1 röd chili
2 msk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
500 gram strimlad fläskfilé

2 burkar bambuskott
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 burk ananas i bitar + spadet
1 gul strimlad spetspaprika
1½ liter vatten
3 msk oxfond
3 msk tomatpuré
3 msk ketchup
2 msk japansk soya
1 msk D´Elidas chilisås
Salt och peppar
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Koka ris och förbered grönsakerna och strimla fläskfilén så allt är klart. När du väl börjar woka går det snabbt så du bör ha allt förberett. Börja med att hetta upp en wokpanna med sesamolja. Bryn fläskfilén tillsammans med chili, ingefära och vitlök. Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt koka ca 5 – 10 minuter. Smaka av noga med salt och peppar eller om du vill ha mer hetta av chilisås, mer sötma (ketchup eller apelsinjuice funkar fint). Vill du ha en lite tjockare konsistens på såsen så red av med maizenamjöl utrört i lite vattenServera med nykokt ris.

wokad_fläskfile_fläskkött_recept_wok_tefal
Wok kräver sina förberedelser för det går snabbt när man väl börjar! 😛

wok_tefal_wokat_kött_fläskkött_wokgrönsaker_sötsursås_recept
Grönsaker i…

wok_stark_sås_sötsur_wokat_fläskkött
Och såsen. Nu ska allt bara puttra ca 5 – 10 minuter sen smakas av!

fläskwok_wok_sötsur_sås
Älskar wok. Hett och gott! 😉