Två av mina äggfavoriter
Idag är det Äggets Dag, en dag jag tycker är extra värd att uppmärksamma.
Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver, förutom Vitamin C.
Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.
Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?
Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port
3 dl blomkål i små bitar
150 gr varmrökt sidfläsk
2 msk smör
3 ägg
1 dl majonnäs
2 dl riven, lagrad ost
Peppar
Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.
Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.
Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.
Servera med skirat smör och en sallad på rivna morötter, pumpafrön, pressad citron, olivolja och örtsalt.
Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar
3 ägg
1 dl riven ost
1 dl keso
1 dl flagad mandel
50 g smör
2 msk pofiber
1-2 krm nymald kardemumma
1 msk valfri sötning
Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.
Rör ner smör och vald sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.
Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.
Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.
Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.
Den är också väldigt god som på bilden nedan med rom, lök och en klick smetana eller gräddfil, uteslut då sötning och kardemumma.
Reklam för mina kokböcker
Många fler äggrecept hittar du förstås i mina kokböcker, här nere kommer länkar till dem som finns att köpa på nätet och i bokhandeln.
Alla åtta kokböcker jag skrivit det senaste decenniet finns att låna på Biblioteket, läs gärna mer om dem och min matfilosofi här.
Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken