Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt

Snabbfixat julfika

Idag bjuder jag på ett riktigt lättbakat muffinsrecept som jag gjorde när det kom oväntat besök.

Mixa 1 dl mandlar och blanda ner 25 gram smör som smälts med 0,25 g saffran, en halv påse.

Blanda i två ägg, 1 tsk valfri sötning och 1 tsk psylliumhusk.

Häll smeten i fyra smorda, små glasformar eller liknande, det går också bra med bullformar.

Grädda i 15 min på 175 grader.

Servera ljumma med hallonsylt, en klick grädde gör det hela ännu godare.

Fler recept på mina glutenfria och lättbakade kakor hittar du i det här inlägget 💕

Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka

Julkryddad ischoklad

Idag tittar Tomten in igen med ett snabbfixat och gott tips inför julen.

Den här ischokladen är både enkel att göra och försvinnande god, så göm undan en burk i frysen att ta fram till julhelgen.

Har du inte alla kryddorna hemma så kan du ta en matsked av färdigköpta, blandade pepparkakskryddor istället.

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 70-90 % mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald eller finstött kardemumma

1 tsk mald kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller en silikonform.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Klicka på bilden längst ned i inlägget så hittar du till ett annat gott recept att prova till jul, det kommer från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Jag hoppas få den utgiven på nytt så småningom, till dess kan du hitta många recept som passar till julen eller som julklapp i kokböckerna nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfria morotskakemuffins med julsmak

Morotsmuffins med julfeeling

De här små fina muffinsarna blev jag bjuden på hemma hos min systersons familj på ett kalas.

Familjen är väldigt duktiga på både matlagning och bakning och hittar alltid på nåt extra gott som även jag kan äta, inte så sött och utan gluten.

Nu till julbaket kan du byta ut kanelen i receptet mot samma mängd pepparkakskryddor eller 0,5 g saffran.

Garnera dem gärna med lingon eller tranbär så blir de ännu juligare.

Glutenfria muffins med morot

4 dl mandelmjöl

3 ägg

1,5 dl yoghurt 10-17%

50 g smält smör

2 tsk kanel

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk valfri sötning

2 fint rivna, normalstora morötter

Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.

Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.

Rör ihop lite naturell färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.

Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.

Chokladkaka med Hjortron och Grädde

Glutenfria kokbokstips

Tycker du eller någon i din närhet också om recept på glutenfri bakning och matlagning så hittar du mängder av goda tips i mina kokböcker, länkar till dem här nedanför.

Min bakbok såldes tyvärr helt slut i våras, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Ett recept som kommer från den boken är den mörka chokladkaka du ser på bilden ovan.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv såldes helt slut från förlaget häromveckan, men den finns att ladda ned som E-bok.

Birgitta Höglunds bästa grilltips Inbunden

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Inbunden, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör SLUTSÅLD

Lingonparfait från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka

Glad Lucia

Dagens recept för att fira denna vackra ljushögtid är min saffranskaka som blivit mycket populär, både bland oss som äter glutenfritt och alla som vill hålla ner på socker och kolhydrater.

Jag skapade receptet till glutenfria Ecocaféet i Östersund där jag jobbade som receptkonsult när de startade för 9 år sen, bilderna på kakan har jag tagit där.

Jag använde björksocker i receptet till Ecocaféet, det påverkar inte blodsockret nämnvärt.

Det är det sötningsmedel som jag tycker smakar bäst, men du väljer förstås den typ av sötning du föredrar.

Hoppar du över saffranet i kakan så får du en mycket god sockerkaka, du kan också smaksätta den med 2-3 msk pepparkakskrydda .

Kakan blir god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Det populära Ecocaféet hade öppet till i våras, nu i höst har de återöppnat igen med ny ledning och de har bytt namn till Nordvein, hälsokonceptet är detsamma som tidigare.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Vill du ha fler tips på mina glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i mina E-kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tillhör du dem som hellre läser inbundna kokböcker?

Då finns två av mina böcker fortfarande att köpa i nätbokhandeln eller beställa hem till din lokala bokhandlare, läs mer om dem i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Frökex med smak av pepparkaka

Trevlig 1a Advent

Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke.

Idag bjuder jag på en lite annorlunda variant, ett frasigt pepparkakskex.

Nu till adventsfikat och jul passar det förstås extra bra med pepparkakskryddade frökex, gärna med en krämig ädeloströra på.

Frökexen blir också goda smaksatta med kardemumma eller kanel, de passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på.

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör, ghee eller kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk psylliumhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och vald sötning, ta kastrullen från värmen, blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt var ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Vill du har recept på min bästa glögg till pepparkakskexen så hittar du den om du klickar på bilden längst ned i inlägget.

Julklappstips

Vill du ta del av mina recept i kokboksform så ta en titt via länkarna nedan.

Fram till och med midnatt söndag 1/12 har Bokus 15% rabatt som gäller på alla mina böcker, både inbundna och E-böcker.

Det finns nåt som passar alla smaker, kanske kan en inbunden eller digital kokbok bli Årets Julklapp i din familj?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Klicka på bilden så kommer du till receptet
Glutenfri, mjuk pepparkaka

Favorit till Adventsfikat

Idag bjuder jag på en av mina barndomsfavoriter bland julens fikastunder, numer bakad glutenfri.

Mjuk pepparkaka, gärna med vispad grädde och lingon till, ger mig många goda smakminnen från förr.

Den på bilden fick en lite annorlunda garnering då jag bakade den under en julvistelse i Turkiet.

Då fick det bli en turkisk syrad grädde (kaymak) och granatäppelkärnor till, mycket gott det med kan jag lova.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde eller kokosgrädde

2-3 msk valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver alt 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Här hittar du mitt recept på pepparkaksmuffins med apelsinfrosting och här pepparnötter med ädeloströra.

Foto Kristie Sullivan

Julklappstips

Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.

Till och med söndag 1/12 har Bokus 15% rabatt på alla böcker, läs mer om det i länkarna.

Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna och alla finns att låna på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Pepparnötter med ädeloströra från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt
Fikontryfflar med apelsin
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 5.-fikontryfflar-med-apelsin.jpg

Naturligt gott julgodis

För dig som vill börja förbereda godsaker inför glöggmingel och julen så bjuder jag idag på en lättfixad fikontryffel, en krämig boll fylld med både goda smaker och energi.

Här har jag valt torkade fikon som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till tryfflarna.

De innehåller hampafrön som har ett högt proteininnehåll med god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.

Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.

Vill du hellre göra julkonfekt utan frukt så hittar du här ett recept på ischoklad med kardemumma.

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 mjuka torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Fler godsaker som passar fint både till julen och att ge bort som julklapp i en vacker burk hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan till Bokus.

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 49-apelsinchokladboll-bilder-till-grona-skona-tillbehor-redigering-jan-andersson-218.jpg
Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör

Annorlunda pepparkakor

Snart är julmånaden här

Den senaste veckan har jag börjat dela lite recept på mina kakor med julsmak inne på Facebook.

Det här inlägget med några av mina bästa saffransrecept har lockat väldigt många besökare.

Jag fortsätter att dela med mig av glutenfria bakverk som många kan njuta av, då de inte är så lätta att hitta.

Dagens recept kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här har jag smaksatt mina mjuka småkakor med kikärtor och kardemumma från den boken med pepparkakskryddor.

De blir ett nytt och lite annorlunda inslag till adventsfikat, de är väldigt goda serverade med ädelost.

Pepparkakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 ekologiska, osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1-2 msk pepparkakskryddor eller mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljextrakt/pulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt.

Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, lägg kakorna på galler för att svalna.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Vill du göra kakorna helt sockerfria så använd ca ½ dl valfri sötning istället för aprikoserna, tillsätt då gärna ett ägg för en mjukare konsistens på kakorna.

Du kan variera kakorna med mandelsmör och torkade fikon.

Här hittar du en annan variant, pepparnötter på hasselnötsmjöl med torkade plommon och en krämig ädeloströra.

Här hittar du mitt recept på pepparkaksmuffins med apelsinfrosting bilden är tagen av Kristie Sullivan på Diet Doctor.

Foto Kristie Sullivan

Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker

Gott till helgfikat

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Mina bakrecept har blivit mycket populära, inte minst hos alla som vill baka lite mer hälsosamt till både stora och små i familjen.

Dagens recept kommer från min slutsålda kokbok ”Baka med frukt & grönt”, den utsågs till Sveriges bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.

Jag håller på att försöka få bakboken utgiven igen på nytt förlag, då min förläggare gått i pension och inte kommer att trycka upp fler böcker.

Kafferep i rosenbersån

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Hälsosamma kokbokstips

Det är många som upptäckt att det kan vara både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika gluten och tillsatt socker i bakverk, bröd och mat.

Du hittar den typen av recept även i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den boken är också snart slutsåld som inbunden, men den finns även som E-bok att ladda ned här till dator eller platta för bara 99 kr.

I den här länken kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga böcker jag skrivit.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör från Gröna, sköna tillbehör
Lördagsgodis – Tre njutbara energibollar

Ett lite nyttigare godis

Idag bjuder jag på njutbara energibollar från tre av mina kokböcker.

De blir en bra mix om du vill ge bort en burk med en ätbar gåva till Fars Dag eller som julklapp.

Först ut är drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, bilden tagen av mig.

Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok om du hellre läser recept digitalt.

Fotot på ischokladtryfflar med hjortron från Birgitta Höglunds bästa grilltips är taget av Mikael Eriksson.

Syrliga mangobollar skapade jag till min kokbok Baka med frukt & grönt som jag också fotograferade själv, den boken är tyvärr slutsåld.

Jag hoppas kunna få något nytt förlag att nappa på att ge ut den på nytt då den blev väldigt populär, håll tummarna för att jag ska lyckas.

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpafrön.

Olika sorters bärpulver finns i hälsokostbutiker eller på nätet.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Syrliga mangobollar ca 25 st

50 g skivad, torkad mango

4 torkade aprikoser

2 dl rumstempererat kokossmör

2 msk pressad citron eller lime

Till garnering:

1 dl rostade, hackade hasselnötter

Häll kokande vatten över mangon och aprikoserna, låt stå i en halvtimme.

Låt rinna av och skär frukten i mindre bitar. Mixa tillsammans med kokossmör och citronsaft till en slät smet. Ställ in bunken i kylen i en timme.

Rulla små bollar med fuktade händer och doppa bollarna i en liten skål med hackade nötter. Tryck till så det fastnar runtom och lägg på ett fat.

Kyl bollarna och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Istället för kokossmör kan du använda vanligt smör, kokosolja eller mandelsmör.

Tål du inte nötter så kan du istället rulla bollarna i kokosflingor.

För att göra dem ännu godare och mer färggranna kan du rulla bollarna i hallonpulver eller något annat bärpulver.

Här ser du ett collage av alla mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

bild-66