Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Falsk Potatissallad på Zucchini

Krämig  Zucchinisallad

Potatissallad är en av de potatisrätter jag kan sakna ibland, sen jag gick över till lågkolhydratkost.

Annars är saknaden av den vita knölen knappt märkbar, det finns så många bra ersättningar bland alla goda grönsaker.

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en sallad.

Tillsammans med lök och kapris, blir den här salladen faktiskt ännu bättre.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Vi åt den till en fin bit Lax, men den passar förstås lika bra till Rostbiff, Revbensspjäll eller som tillbehör på en Picknick eller Grillbuffé.

Smaksättningen kan då varieras med till exempel Persilja, Basilika eller Timjan.

Zucchinisallad

1 liten Zucchini

2 msk Smör

1 msk pressad Citron

Havssalt och Svartpeppar

½ dl Majonnäs

½ dl Grädde

½ dl finhackad Dill

1 finhackad liten, gul Lök

2 msk Kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.