Racks-kotletter, bräserade i sås med sensommarens primörer

racks_kotletter_scan
Nu böjar snålblåsten göra göra sig påmind igen här på ön igen. Många dagar är soliga och finns men ljuset på himlen förvandlas och antydan till höst börjar närma sig. Nu kommer åter det vackra höstljuset tillbaka och känslorna börjar sprudla om höst, löv som dignar, sprakande färger, marknader och skördefest.

Jag har verkligen njutit av värmen och sommaren men det känns för mig som ”säcken knyts ihop” när hösten kommer. Skolor, jobb, vardag och rutiner på agendan igen. Vindar och frisk luft och ut o röja på gården, i skogen och allt därtill. Så mycket skönare med höst än högsommarvärme då man knappt kan andas och lusten att laga mat inomhus är minimal. Nu är min tid här igen och både grill, muurikka och kastruller går varma precis som de ska! :-P Här kommer recept på vansinnigt goda racks-kotletter, möra och saftiga som fått bräsera i en god buljongsås, den får ni inte missa! ;-)

Det här behöver du : 
4 racks-kotletter rapsgris
Smör till stekning
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 msk malen paprika
2 hela vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 knippe små nyskördade morötter
6 dl köttbuljong alt. vatten + tärning/fond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Bryn racks-kotletterna i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, malen paprika, tomatpuré och vitlök som får fräsa med. När de fått fin färg på bägge sidor Tillsätt finhackad purjolök, paprika och morot i mindre bitar. Slå på buljong, rött vin och grädde. Låt bräsera på svag/medelvärme utan lock ca 45 min. Fyll på mer vätska (buljong, vin, grädde) och du vill ha mer sås. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för såsigare konsistens. Smaka av med trocomare örtsalt.

recept_kotletter_rapsgris_racks
Kotlettracks av rapsgris puttrar i pannan tillsammans med några skriva av dito ytterfilé.

köttgryta_rapsgis_kotletter_racks_skyssås
En tidig höstgryta med sensommarens smaker och primörer. Värmande och gott både nu och sen i vinter.

Njuter sommaren, nya platser och husbilen

Ja det verkar som mitt fokus ligger just nu på att njuta (husbils)livet! Blir inte mycket tankar på LCHF och annat.
Ja ja man har ju tänkt och bloggat under 4 år så…  Lite ledigt kan jag allt ta mig ;)

Vi får tro att lchf-bloggartankar återvänder när husbilen ska i vinteride och höstmörkret sänker sig…

Här får ni ett par bilder från sista turen. Första från Höganäs och andra från Ängelholm. Solnedgångar gillar jag ;)

DSC_0691

DSC_0754

 

 

Njuter sommaren, nya platser och husbilen

Ja det verkar som att mitt fokus ligger just nu på att njuta (husbils)livet! Blir inte mkt tankar på LCHF och annat. Ja ja man har ju tänkt och bloggat under 4 år så… lite ledig kan jag nog allt ta mig ;)

Kan hända under mörka höstkvällarna att mina lchf-bloggartankar går igång igen ;)

Så nu blir det ”bara” lite goa bilder från den senaste turen till Kullaberg. Första bilden solnedgång norr om Höganäs och nedersta bilden från Ängelholm i lördags kväll. Hoppas ni också haft/har en god sommar!

DSC_0691

DSC_0754

Testar nåt nytt! Bacon-klubbor!

20140801-181459-65699012.jpg
Discovery är min mans absoluta favoritkanal på TV:n, tror faktiskt inte han skulle överleva utan Discovery, helt ärligt!! ;-)

Ett av alla program är ”United states of bacon” och där finns ALLT med bacon; muffins, glass, burgare, korv – allt innehåller eller är inlindat med just bacon! Till med baconlindad bacon! :-P

Ikväll provar jag en egen variant. Skulle helst velat haft en bit rimmat sidfläsk så jag kunde skära hur tjocka skivor jag själv ville men jag provade med skivat stekfläsk som är lite grövre och la det dubbelt. Trädde på grillspett och gjorde en sötstark röra jag penslade på före grillen. Ni ska få receptet, ska låta kvällens grillgäster få smaka först bara! :-P

50 st tips på tillbehör till grillat!

grillat_tillbehr_tips.jpg
Jag lovade ju att sammanställa alla tips på grilltillbehör ni kom med för en tid sen och oj så många bra, enkla och framförallt GODA tips! Här är hela listan lång ;

tillbehr_grillat.jpg

  1. Inlagda jalapeno’s snittas upp lite och fylls m ädelost, vira lite bacon runt och grilla!
  2. Mitt bästa grilltillbehör är grillade Quesadillas med philadelphia och sambal oelek! Det är så fantastiskt gott och har gått hem hos alla jag bjudit dem på. (Och så många som frågar efter receptet, oj oj!) :)

    Det man behöver är :
    (Kör inte med exakta mått utan man får testa dig fram!)
    6 st tortillabröd
    2 förpackningar philadelphiaost
    Sambal Oelek
    1 påse riven ost (Gärna lagrad för bästa smak)
    Eventuellt lite riven hackad lök
    Olivolja

    Blanda ihop philadelphiaosten med sambal oeleken i en bunke (eventuellt den finhackade röda löken också om det önskas). Smaka dig fram efter lagom hetta och smak! Bred sedan på ett lager med färskostblandningen på tortillabröden, strö sedan över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar.
    Pensla bröden med olivolja och grilla ett par minuter så de fått fin färg och osten smält. Skär sedan bröden i hälften och servera! Mums :)

  3. Bacon inlindade champinjoner fyllda med krämig vitlöksost!

  4. Mitt bästa grilltillbehör, som jag ibland glömmer bort, måste vara världens enklaste sås!
    1 påse riven västerbottenost
    1 burk färdig aioli (eller så gör man egen)
    Blanda ihop och servera! Passar till allt, korv, kyckling kött… Mums!

  5. Det bästa tillbehör jag vet är nog dessa potatispaket med otroligt gott kryddsmör! jag har t.o.m skurit ner korv och lagt direkt i paketen när vi åkt ut i skogen för att grilla, så då är hela måltiden klar på en gång *mums* http://alltommat.se/recept/potatispaket-3/

  6. Din ”Picklade Rödlök” !!! :-D

  7. Min favorit är en söt stark salsa/sallad
    Romantica tomater, chili, persilja, koriander, mango/jordgubbar/ananas eller vad annat sött man känner för, salt och peppar
  8. Ett måste till grillat är spett gjorda på paprika varvat med lök som man också grillar förstås. Så gott! :-)
  9. Turkisk yoghurt, gräddfil el dyl, en gnutta majonäs som blandas med rivet äpple och hackad lök. Krydda med salt och svartpeppar. En oslagbar kombo, supergod till grillat kött, korv…
  10. Eget vitlöksbröd. Gör eget vitlökssmör (jag har vitlök och grillkrydda i mitt) bred på rostebröd lägg dem dubbla och skär i trekanter. Grilla dem några minuter. Super gott
  11. En av favoriterna här hemma är grillkryddesmör!
  12. Det måste bli min ”Ajvarröra”. Matlagningsyoghurt, ajvar samt mosad fetaost. Så vansinnigt gott och passar till det mesta.
  13. Min favorit är grillad Halloumi ost.
  14. Tzatziki!grillat_tillbehör
  15. En underbar sås.
    3 dl gräddfil
    1 pressad vitlöksklyfta
    Rejält med nymalen svartpeppar
    Örtsalt
    1 msk färsk timjan
    1 msk färsk oregano
    1 msk färsk basilika
    Blanda. Låt stå i kylen medans du trixar ihop det grillade. Mums med allt!

  16. Grillad majs alla gånger
  17. Svårt att välja ett, men en grej som passar till nästan allt är grillade tomater. Jag delar dem i halvor och tar en liten tesked grön pesto och smörjer ovanpå, och sedan en skiva av någon smakrik ost överst, typ präst eller åt det hållet. Jag kör oftast dessa i ugnen, året om egentligen, men på grillen går också bra, men då gör jag som små foliebåtar att ställa dem i så att de inte rinner ner i grillen.
  18. Jag brukar göra en fetaoströra till det grillade köttet, fisken eller vad man nu har grillat. Det finns många varianter på röran men jag blandar en burk creme fraiche med 100 gram fetaost (smulas sönder med en gaffel), pressar i en klyfta vitlök, saltar och pepprar lite grann och rör ihop.
  19. Rimmat fläsk. SÅ gott att få en skiva till övrig mat på tallriken. Ingen sommar utan grillat fläsk. :)
  20. Kanongod röra; mixa en god äkta fetaost med creme fraiche. Den som vill kan ha hackade svarta oliver i.
  21. Grillade nypotatisar. Koka potatisar, låt kallna, pensla med olja och grilla potatisarna på gallret.
  22. Ta ett ark folie och lägg på fetaost, skivade tomater, chili och svartpeppar. Ringla sedan över olivolja och gör till ett paket och lägg på grillen. Mums
  23. En kall sås på mosad banan, krossade jordnötter, creme fraiche, curry, salt och peppar
  24. Baconlindade champinjoner fyllda med creme bonjour gräslök. Grillade då såklart :)
  25. Haricot verts i folie med kryddsmör. Mmm!
  26. Grillade majskolvar med Lindalhs nya aioli det är super gott :)
  27. Bacon inlindad halloumi som man grillar.
  28. Mitt tips är (fast nästan godare att äta bara dessa som tilltugg innan) fefferonis fyllda med grönmögelost och sen lindar man bacon runt och fäster med en tandpetare. Låter helknasigt men det blir en smakexplosion i munnen! Dock så måste man gilla lite hetta då fefferonisen ofta är lite starka. :)
    Sen ska de grillas så baconet blir lite krisp, alltså inte för fett ;)
  29. Späda morötter som grillas o får samsas med rucolasallad, fetaost o en skvätt olivolja. Ev lite rostade pinjenötter på toppen.
  30. Morotstzatziki
    Turkisk yoghurt
    Grovriven morot
    1 pressad vitlöksklyfta
    Flingsalt
    Svartpeppar
    En skvätt vitvinsvinäger
    Olivolja
    Oregano-torkad
    Blanda allt och ställ kallt minst 1 h innan servering.

    grilltillbehr.jpg

  31. Andra har säkert redan tipsat om dessa goda tillbehör, baconlindade dadlar. Absolut det godaste jag vet, mums!
  32. Baconlindad grön chili fylld med ost.
    Kapa ”botten” på chilin där kvisten sitter och töm fröhuset.
    Fyll med någon mild hårdost.
    Sätt för ploppen du skar bort med tandpetare.
    Linda runt bacon.
    Grilla ett par minuter tills osten smält.
    Ät & njut!

  33. Grön sparris i foliepaket med hela vitlöksklyftor. Ringla över olivolja. Strö på flingsalt och pressa över lite citron saft.
  34. Min grillsås!!!!!!!!!!!!!!!
    turkisk yoghurt
    massa pressade vitlökar
    och massor av GRILLKRYDDA !
  35. Mitt måste är getostfylld paprika. Dela paprikan i halvor fylld med getost som man smakar av med lite svartpeppar, salt och honung.
  36. Ett måste till kyckling! Salsa, gjord av avocado, färsk ananas, rödlök, tomat, mango, chili, lime och vitlök. Gillar man koriander kan man hacka i lite.
  37. Fetaost-creme!! Bara smula ner en god fetaost i creme fraiche, krydda med salt och peppar. Supergott!
  38. Avocado och jordgubbssallad med en vinegrettedressing med lite majonäs i.
  39. Just nu har jag snöat in på rabarberchutney.
  40. Grillad sötpotatis är helt klart min favvis!
    Förkoka de innan, halvera på längden, pensla med olivolja, strö över svartpeppar och flingsalt. Släng på grillen. Så underbart gött!

  41. En grillsås som alla gäster vill ha receptet på :-)
    3 dl turkisk yoghurt
    2 msk sweet chilisås
    2 pressade vitlöksklyftor
    1/2 tsk spiskummin
    Lite salt o svartpeppar
    Gör den gärna ett bra tag innan så smakerna får gifta sig ordentligt

  42. Blanda creme fraiche, sweet chili sås och pressad vitlök.. det godaste som finns till grillat :)
  43. 1 burk creme fraiche (med hög fett halt)
    1 burk philadephiaost
    1 kruka färsk basilika

    Mixa allt med stavmixer, mycket godare än vad man kan tänka sig :)

    Annat tips: panera fetaost med mjöl, ägg o ströbröd lägg i grillfolie ringla över olivolja på båda sidor. Lägg paketet med fetaost på grillen (eller stekpanna) en stund tills osten är genom varm o servera med ringlad honung ovan på, servera som förrätt.

  44. Mitt bästa tips är att blanda phiadelphiaost och rökig BBQ sås till kött och hamburgare.
  45. En sås som vi gör väldigt ofta när det ska grillas är en barnförbjuden vitlökssås, barnförbjuden eftersom det är vitt vin i den.

    2 dl matlagningsyoghurt
    ½ dl majonnäs
    2 msk vitt vin
    1 stor vitlöksklyfta, riven
    1 msk olivolja
    hackad dill efter behag
    salt och peppar
    Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt tills den ska serveras.

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/09/i-gar-och-idag.html

  46. Mitt bästa tips är fyllda paprikor som blir färdiga på grillen medan man grillar sitt kött eller kyckling.
    Stek färska champinjoner, bacon och lök.
    Blanda ner creme fraiche – chili och paprikasmak
    blanda ner riven ost i röran och fyll paprikahalvor.
    Grilla gärna med stängt lock.

  47. Färska champinjoner med pressad vitlök, en skvätt olivolja, salt & peppar I ett foliepaket.och så lägger man det på grillen I 15-20 min. Så himla gott!
  48. Grillad MAJSBURK!
    Riv av etiketten på en burk majs. Häll av spadet. Salta. Lägg i en klick smör eller margarin. Stäng till burken med aluminiumfolie. Ställ på grillen en stund tills det blir varmt inuti. Öppna sen och rör runt lite och servera som tillbehör. Gott! Alla barn gillar garanterat :)

    PS. Tänk på att burken blir jättevarm. Grytvante på!

  49. Mitt bästa tillbehör är baconlindade bananer :D Dela en banan i 3 och linda en skiva bacon runt och grilla!
    Sedan är marinadkokt lök också gott! Man gör som en skål med folie, hackar ner gul lök i stora klyftor och häller på en påse färdig marinad, typ allround eller vitlök :)
    Sedan får det puttra på lite så löken mjuknar och blir söt :D
  50. Avokado salsa! :)

    3-4 avokados
    ett äpple
    färsk chili soera enligt enligt smak/hetta
    olivolja
    en ask coctail tomater
    salt peppar
    röd lök
    citronsaft

grillat.jpg

Bars med kokos
Bars med kokos
Källa: Piggapeggy
Portioner: 20

Ingredienser:
3 dl Kokosflingor
1 dl paranötter (hackade)
3 msk krossade linfrö
2 msk kokosfett
1 dl sesamfrö
0,5 dl mandelmjöl
3 msk solrosfrön
3 tsk kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
(ev. 1 tsk sötströ)

Chokladglasyr
1,5 msk kokosfett
1,5 msk kakao

Eller smält choklad med hög procent
Gör så här:
Hacka paranötterna. Blanda ihop alla ingredienser ordentligt och platta därefter ut allt i en form ca 20x20 cm. Smält kokosfett i micron och blanda i kakao. Pensla över chokladblandningen. Ställ in allt i kylen i ett par timmar.
Vem kom först hönan eller ägget?

DSC_0215Ja ibland grunnar man ju över det… och ofta får jag den tanken när man får höra/läsa att :

”Sedan år 2000 har fallen av malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer, fördubblats i Sverige. En bidragande orsak är att många glömmer att skydda sig mot solen i vardagen”

Tänk om det är så att vi får för lite sol?
Tänk om vi inte kan äta oss till hälsosamma nivåer av D vitamin i vårt blod?
Tänk om allt smörjande med kemiska medel på kroppens största organ huden gör att cancern ökar?
Tänk om det är brist på D vitamin som är en av bovarna i cancerdramat?

Nyheterna igår, visade barn spelandes fotboll i skugga, man hade klippt ut alla linjer på på en fotbollsplan i ett tak och under detta tak fick barnen spela fotboll…

Har folk suttit så mycket inne framför skärmar och skrivbord förut?
Har folk arbetat inomhus så mycket som nu?
Har folk smörjt in sig med kemiska medel förut?
Har man varit så rädd för solen förut?

Jag personligen har mycket svårt att se att våra förfäder levde sina liv under samma omständigheter som vi, jag inbillar mig att man var väldigt mkt mer ute och arbetade och man kanske hade en keps och sjal som skydd för solen, tunna sommarkläder, skjortor odyl. Minns min farfar som ju var både bonde och fiskare, alltid brunbränd.

Kan svårligen se vår sol – livgivaren som den största fienden på jorden för vår hälsa.

Därmed inte sagt att vi i tid och otid ska steka oss i solen, utan givetvis ska solning ske med måtta och i lagoma doser.
20 minuter i solen med bar hud då tillverkar man 10.000IE en helt lagom och perfekt dos för de flesta!

Använd sedan tunna kläder och solhattar eller dra dig in i skuggan när du känner att det har blivit lagomt med sol.

Kort sagt använd huvudet (insidan) när du solar och är ute mitt på dagen, på stranden eller på havet!

 

 

 

Ditt godaste GRILLTILLBEHÖR?

20140614-181409-65649330.jpg
Grillsäsongen går på högvarv, vi marinerar kött, rör ihop såser, skapar vackra sallader och aromsmör med olika smaksättningar. Vi kokar ihop glazer, skrubbar nypotatis och grillar både frukt och grönsaker tills det fullkomligt ryker ur öronen! :-P

Jag skulle vilja ha ETT enda tips av var och en er som läser!
Vilket är ditt absolut GODASTE TILLBEHÖR till grillat??
Bara ett!
Det kan vara en vitlökssås, en grillad frukt, ett bröd, en glaze eller krydda. En sallad, en röra etc.
Ett MÅSTE helt enkelt! ;-)

Lämna ditt bästa tips i kommentarsfältet så ska jag sammanställa och publicera en lista sen som vi nog alla kommer ha både nytta och smakglädje av i sommar.

Självklart bidrar jag själv med ett tips på något så vansinnigt gott som baconlindade vattenkastanjer, lite salt och peppar på. Rulla in i en skiva bacon och lägg på grillen. Servera till middagen eller plocka och ät direkt från grillen medan du väntar… ;-)

20140614-183402-66842114.jpg

Pizzabåtar med ostfyllda hörn

pizza_pizzabåt
Hembakad pizza utöver det vanliga är dessa ”båtar”, fyllda med extra ost i hörnen och kanterna. Pizzarecept från kryddburken har ni fått i massor men måste ändå slå ett slag för dessa båtar.
Vansinnigt goda med extra fyllning, extra ost och extra goda kanter och hörn.
OCH med lite strimlad bacon tillsammans med skinka blir fyllningen bara såååå mycket godare – Prova! ;-)

Osten ska väljas med omsorg, gärna både mozzarella och en smakrik hårdost som tex präst, greve eller västerbottensost. Riv bägge och blanda ihop.

Kavla eller tryck ut runda pizzabottnar som vanligt. Vik ihop två hörn och jämna till kanterna. Fyll hörn och ev kanter med ost och tryck till. Grädda som vanligt på högsta värmen i ugnen, gärna på förvärmd pizzasten eller teflongaller.
ÄT OCH NJUT! :-P
 

3 normalstora båtar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på oljad plåt med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk finkrossade tomater
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen med stavmixer. Räcker till 4 pizzor, går bra att frysa in

hembakad_pizza_ostfyllda_hörn_pizzabåt
 

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålshuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tättslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp.
Hållbarhet : 1 vecka.

pizzabåt_ostfyllda_hörn_pizza_pizzadeg_recept_ost

Till Läcköslott på picknick!

10367591_10152403730197383_9010797023568352889_nI morgon tar vi med mamma och pappa till Läcköslott på lite picknick!

Jag har idag bakat pirogerna ur boken Baka matbröd med LCHF  och valt den alltid lika goda fyllningen av kallrökt lax, kokt ägg, ost, dill och gräslök! Det blir första gången som mina föräldrar kommer smaka dessa små godingar! Spännande!

Till kaffet har det bakats en Toscakaka, min mors favoritkaka, dock är denna givetvis á la LCHF också denna blir första gången de bjuds på. Toscakakan finns ju i den nya boken
Kakor och desserter med LCHF, så de har inte hunnit med att provsmaka just den.

10329311_10152404236162383_274753932137440971_nBlir särdeles spännande att få mammas omdöme om den. dock har andra ex svärmor bedömt den som som ”väldigt nära äkta”! Inte så dåligt betyg ändå med tanke på att tosca-smet inte är det enklaste att tillverka utan socker…

Får återkomma med omdömen framöver.

Önskar alla en trevlig helg och njut solen och de alldeles gratis och fria D vitaminerna som flödar nu!