och i välgörenhetssyfte!
På nyheterna sa man att det är för
RENT VATTEN och man kan få simma sträckor tillsammans med Jonas för en summa pengar.
Kanske dags lägga sig i hårdträning för att kunna simma med!?
Måste erkänna att Borås-sonen Jonas Colting imponerar mer och mer på mig, läs här det är mycket i det inlägget som tilltalar mig.
Bilden är hämtad från Jonas blogg.
Alla vet väl att Colting käkar lågkolhydratskost?
Gillar att ge dietister en känga och avskyr margarin?
Gillar mina semlor och beställt Lussekatter hos mig
I år infaller både fettisdagen och pannkakans dag just idag den 12 februari! Så vad blir det då om inte en pannakaks-semla? Så måste de ju bli liksom…
Jag gjorde en pytteliten pannkakssmet på mjöl, mjölk, en gnutta bakpulver, lite vaniljsocker och ett ägg, gräddade i stekpanna på låg värme, en tjock, fluffig pannkaka som jag lät svalna, fyllde med hallon/vispad grädde. Rullade ihop, skar i ca 2 cm tjocka ”rulltårtsbitar”, spritade grädde, satte på ett lock av semlebulle och pudrade över florsocker! Faktiskt väldigt gott och det höll resten av ingredienserna,… jag menar familjen med om också!
5 st små pannkaks-semlor
Det här behöver du :
1 tjock, fluffigt gräddad pannkaka
Hallon + vispad grädde
Vispad grädde till att spritsa med
Lock av vetebulle
Florsocker att pudra över
Pannkaka + semla = pannkakssemla!
Små, välsmakande, lite annorlunda semlor… Men det kan väl inte bli annat när dom kör ihop allt på en o samma dag!
The post Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?! appeared first on Kryddburken.se.
I dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…
4 chokladsemlor eller 6-8 st små
4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver
Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%
2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning
Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.
Vispa grädden med kakao och ev sötning.
Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+ eller kakao.
Semlor redan? Jodå, överallt är dom! Jag är personligen inte så förtjust i semlor… Jag brukar däremot baka egna, då är dom liiite goda! Speciellt om man gör dom pytte-mini-små!
Tycker ni det är gott??
Semla, eller inte semla – morgonens stora fråga?
Semletårta med hemmagjord mandelmassa, den är lite festligt om man vill bjuda på hembakat i skidbacken!
Semlehjärtan, till fredagens jobbfika?, eller på alla hjärtans dag?
Minisemlor, mina egna favoriter!
The post Får det lov att vara en semla? appeared first on Kryddburken.se.
Självklart har varje lågkolhydratsbakblogg med självaktning ett bra recept på kanelbullar
Här är mitt!
Wikipedia om Kanelbullens dag:
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en “tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.
Tur att vi inte bakar som hon, margarin!!?? och nu fick vi också veta vilka Dansukker är, en samling sjukdomsalstrare…
Så visa verklig omtanke och baka en HÄLSOSAM kanelbulle för omväxlings skull!
Självklart har varje lågkolhydratsbakblogg med självaktning ett bra recept på kanelbullar
Här är mitt!
Wikipedia om Kanelbullens dag:
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en “tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.
Tur att vi inte bakar som hon, margarin!!?? och nu fick vi också veta vilka Dansukker är, en samling sjukdomsalstrare…
Så visa verklig omtanke och baka en HÄLSOSAM kanelbulle för omväxlings skull!
Nu har man på Byttorps Finbageri börjat baka ur min bakbok Baka med LCHF!!
Här är det min Choklad- mazarinkaka man bakat upp.
Det bir fler sorter framöver när värmen och fikasuget sätter in lovar dom!
De bakar nu med kokosnötsmjölet, vilket är super, nu kan vi äntligen få fikabröd med superlågt kolhydratshalt även på bagis!
Borgar för jättegoda semlor nästa semlesäsong också
Alla som i sommar besöker staden Borås, leta upp Byttorps finbageri och köp!!
ps. kolla vilken tjusig skyltning de gjort! ds