Rabarber (Rheum rhabarbarum) är en art i familjen slideväxter, vars bladskaft är ätliga.
Rabarberbladen innehåller oxalsyra som är väldigt stark, vilket gör att småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. Normalt äts rabarber efter att den har kokats till rabarberkräm, rabarbersaft eller rabarberpaj. Rabarbern är mycket sur och mycket socker behövs vid tillagning av rabarber.
Rabarberstjälkar
Rabarber är en relativt ung kulturväxt som på 1600-talet odlades som medicinalväxt och först när sockret blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet började man äta rabarber. Inte förrän på 1800-talet beskrevs rabarbern som föda för första gången. Det finns uppgifter från 1700-talet att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar. Tidigare användes bladen i matlagning – stjälkarna kastades.
Arten är ursprunglig i östra Sibirien, Mongoliet och nordöstra Kina. Odlad och förvildad på andra platser. De första odlingarna av rabarber i Sverige kan ha varit i Majorna ”eftersom det säges, att rabarbern första gången i Sverige odlades på Kungsladugårds ägor.”
Det är en stor flerårig ört, 50-150 cm hög. Stjälkarna är kraftiga, ihåliga, kala eller håriga vid noderna. Bladstälkarna på basalbladen är kraftiga, vanligen kortare än bladskivan, vanligen luden. Bladskivan är ljust grön, ibland mörkt purpurröd undertill, mörkt grön på ovansidan, triangulärt-äggrund med hjärtlik bas 12-40(-55) × 10-30(-60) cm, med krusiga eller vågiga kanter. Stjälkbladen är mindre. Blomställningarna är stora, nertill ledade. Blommorna 2,5-4 mm i diameter. kalkblad sex, grönvita till gulvita. Frukten är en vingad nöt, 1,5-2 mm lång.
Vid Julita gård finns Nordiska Genbankens referenssamling av ca 80 rabarbersorter.
Uttrycket ”lägga rabarber på något” betyder att lägga beslag på, ta något, och härstammar från en förvrängning av lägga embargo på.
Synonymer
Rheum franzenbachii Münter
Rheum ×cultorum Thorsrud & Reisaeter, 1948 nom. nud.
Rheum franzenbachii var. mongolium Münter
Rheum hybridum Murray, 1775
Rheum undulatum Linnaeus
Rheum undulatum var. longifolium C. Y. Cheng & T. C. Kao
Originally posted 2010-07-10 12:12:45. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Rabarber dök först upp på Rabarberpaj.se.
Oxalsyra (C2O2(OH)2) är en relativt stark (3000 gånger starkare än ättiksyra) karboxylsyra som finns i flera olika växter såsom rabarber och harsyra.
Namnet kommer från det vetenskapliga namnet för harsyra, Oxalis acetosella. Oxalsyrans salter kallas oxalater.
Oxalsyra är svagt giftigt, och irriterar mag- och tarmkanalen vid intag. Oxalsyran reagerar med kroppens kalcium och bildar kalciumoxalat som är svårlösligt i vatten. Vid alltför stort intag av oxalsyra eller andra oxalater fälls kalciumoxalat ut och man kan drabbas av kalciumbrist eller njursten.
Vissa metaller kan angripas av oxalsyra även i måttliga koncentrationer. Exempel på sådana metaller är olika aluminiumlegeringar. Även galvaniserade ytor reagerar starkt med oxalsyra.
Oxalsyra kan med fördel användas för att ta bort rostfläckar, så kallad flygrost, metallspån från dubb och plogblad som kan fastna i lacken på bilar under vintern.
Oxalsyra kan även användas för att bleka mörknade föremål av ek, exempelvis trösklar.
Oxalsyra används inom biodling för bekämpning av varroa.
Originally posted 2010-06-21 19:06:58. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Oxalsyra dök först upp på Rabarberpaj.se.
Smarrigt god holländsk Rabarberpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk Rabarberpaj.
Portioner: 8-10
Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg rabarber
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär rabarberna i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills rabarberskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.
Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.
Originally posted 2009-09-17 18:41:50. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Holländsk rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.
Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner rabarberskivorna i påsen och skaka om tills all ”krydda” fastnat på äppelbitarna. Häll ner rabarberskivorna i en pajform (inget behov av att smöra innan) och häll sedan över pajsmulorna. Ställ in i ugnen i minst 20 minuter. Ät och njut med glass!
Sätt ugnen på 225 grader.
Det här behöver du:
3dl vetemjöl
3/4dl + 2msk strösocker
1 stor tesked vanillin socker
1/2 tsk salt (vilket du kan låta bli om smöret är saltat)
150g smör
5 medelstora rabarber i tunna rabarberskivor
finrivet skal av 2 medelstora apelsiner
1 msk kanel
Originally posted 2009-09-17 18:18:16. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Apelsin och rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.
Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. Dela rabarberna och ta bort kärnhuset. Tunnskaliga rabarber behöver inte skalas. Skär tunna, tunna skivor och lägg i vackert mönster över degen. Strö socker över och grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills degen fått fin färg. Värm honungen försiktigt och pensla över rabarberna.
Servera ljummen med iskall vispad grädde eller lite fin vaniljsås.
Ingredienser
2-3 rabarber, syrliga
ca 2 msk strösocker
ca 2 msk flytande honung
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
salt, några korn
ca 60 g smör
1 ägg
Originally posted 2009-09-17 18:31:19. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Rabarberpaj med honung dök först upp på Rabarberpaj.se.
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
- Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt
- Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april
- Moccatryfflar
- Långlagat lamm med indisk tomatsås – Pulled Lamb
- Zucchinibiffar med linser
- Glutenfria småbröd till brunchen
- Blomkålssoppa
- Lättlagad omelett med fetaost
- Kokbokstips för alla smaker
- Matig macka till påsklovsfikat
- 15 år med glutenfri LCHF
- Påskbordets godaste efterrätter
- Soppa à la Man tager vad man haver
- En röd och en grön coleslaw
- Ugnsbakad torsk med örter och äggsås
- Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost
- Chokladparfait som lördagsgodis
- Gratinerad falukorv med blomkålsmos
- Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt
- Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
- Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt
- Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april
- Moccatryfflar
- Långlagat lamm med indisk tomatsås – Pulled Lamb
- Zucchinibiffar med linser
- Glutenfria småbröd till brunchen
- Blomkålssoppa
- Lättlagad omelett med fetaost
- Kokbokstips för alla smaker
- Matig macka till påsklovsfikat
- 15 år med glutenfri LCHF
- Påskbordets godaste efterrätter
- Soppa à la Man tager vad man haver
- En röd och en grön coleslaw
- Ugnsbakad torsk med örter och äggsås
- Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost
- Chokladparfait som lördagsgodis
- Gratinerad falukorv med blomkålsmos
- Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt