Utlottning av min bakbok under feb månad

Nu kommer jag ha utlottning av min bakbok Baka med LCHF

Jag hoppas ni som redan har bakboken önskar att kunna få ge bort en bok till bättre behövande eller behöver två!

Så för att delta i min utlottning av 5 böcker (signerade förstås) önskar jag av er att ni recenserar min bakbok Baka med LCHFBokus och/eller Adlibris mellan den 1/2-29/2.

Hur lång respektive kort ni väljer att göra recensionen spelar ingen roll.  Väljer ni att göra det på både Bokus och Adlibris så deltar man med två lotter, annars en. När ni gjort recensionen så mailar ni mig på kontakt@mariannslchf.se med kopia av recensionen+ namn och berättar vart ni lagt den.

Jag gör små lappar med ert recensionsnamn och en eller två lotter beroende på om ni recenserat boken på en eller två ställen. Den 1/3 drar jag lott och kommer redovisa här på bloggen vilka 5 som haft lyckan att bli dragna. Foto på dragningen kommer visas. Mail skickas också ut till de fem lyckliga.

Jag kommer inte ta hänsyn till vad som skrivs, så var ärliga ;) Men får ni snabbt en favoritkaka i boken är ju det kul att få veta.

Ps. man kan se detta som en gåva till alla som bokat boken så tidigt och fått vänta länge och nu då får denna möjlighet under de kommande veckorna. Blir det många som deltar kanske jag ökar till 8-10 böcker. ds

 

Bloggar etiketter: ,

Jolines wienerkakor


Självklart ska ni få receptet på wienerkakorna Joline bakade! Det är en kul kaka att bara för det ska rullas och plattas, och göras fåror och fyllas med sylt och sen dekoreras med kristyr! :)

1 sats mördeg
Det här behöver du :
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Florsocker + vatten

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i hushållsassistenten eller för hand. Smöret ska vara rumsvarmt! Knåda degen så den blir slät & ”hård”. Lägg i kylskåp ca 1 timme. Ta ut degen och forma den till fyra avlånga längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till längderna lätt med handen och gör en fåra i mitten. Fyll fårorna med drottningsylt. Grädda i 175grader 10 – 15 min. Ta ut och låt dom svalna på plåten. Rör ihop florsocker med lite vatten till en lös, rinnig kristyr och häll över sylten i längderna. Låt stelna något och skär sedan upp dom i snittar. Kan  frysas direkt.

Ugnsbakad lax med cream cheese-topping
Källa: Vanilj
Portioner: 2 (Det här receptet går naturligtvis utmärkt att göra fler portioner av!)

Ingredienser:
2 bitar lax (t.ex filébitar som man kan köpa frusna)
Olivolja
Salt
Peppar
(Timjan)
½ burk Cream Cheese gräslök
Skal & saft av ½ Citron
½ dl riven Parmesan

Gör så här:
Slängde ihop denna topping lite på måfå häromdagen när jag blev sugen på lax & det blev oväntat smarrigt!

Tina laxen innan tillagning.
Smörj in laxbitarna noga med olivolja, salt & peppar & ev. timjan.

Rör ihop Cream Cheese, skalet & saften av drygt halva citronen & parmesan. Toppingen ska inte vara rinnig, den måste vara så fast att den inte rinner av laxen. (Lägg till mer parmesan om toppingen är för rinnig).

Smörj in ovansidan av laxen med Cream Cheese-röran.
Lägg laxen i en smörad ugnssäker form.


Grädda i ugn på 200 grader tills laxen är klar. Vakta så att inte toppingen blir bränd innan laxen är färdigbakad, du kan ev. sänka ugnstemperaturen under tillagningen.

Servera med valfritt tillbehör! Jag lade mycket smör i botten på ugnsformen och hällde i delar av en halv röd lök, sparris & några tomater tillsammans med laxen så att allt blir färdigt samtidigt.


Lycka till & smaklig måltid!
Ett av Coltings bästa inlägg?

Idag läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri måndag.

Han skriver:
“Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”.

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.”

och kanske det bästa:
“Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
 Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.”

Stora visioner kan man ju alltid ha, men hur det än är börjar allt med dig själv och den närmaste omgivningen, sedan sprider sig en revolution alltid sakta eller fort uppåt och utåt!

ps. Så Paulun är kanske inte helt ute å cyklar med fokus på kvalitet (LCHQ) Vi inom lchf måste också lägga fokus på kvalitet, dvs gräsbetes…ds.

 

Portabellorisotto
Artikel om mig i Året Runt

Medverkan i veckotidning

Häromveckan var jag med i en artikel om hälsa i Året Runt. Här ovan en bild på den något skrynkliga artikeln, som kom med post genom Europa.

Jag blev i december intervjuad av journalisten Lotta Mellberg om mina hälsovinster sen jag ändrade min kosthållning.

Hon äter själv LCHF, så det blev ett mycket intressant samtal.

För nytillkomna läsare, så har jag blivit av med en besvärlig Fibromyalgi, sen jag för 3 år sen började äta en glutenfri lågkolhydratkost.

Värken i leder och muskler och den stundom förlamande tröttheten, försvann mer och mer när jag drog ner på kolhydraterna och la till mer fett i min mat.

När jag sen slutade helt med gluten, efter att jag fått konstaterat att jag är glutenintolerant, så blev jag i stort sett bra från min mångåriga värk.

Idag kan jag känna av extra trötthet och värk vid hastiga väderomslag eller om jag ansträngt mig för mycket.

Men den allra största delen av tiden, känner jag inte alls av några symptom på Fibromyalgin längre.

Det här är så fantastiskt skönt och jag vill dela med mig av min historia, så att många fler kan få chansen att bli bättre.

Året Runt fokuserade mest på att jag gått ner 20 kilo, sen jag vägde över 95 i början av min sjukskrivningsperiod efter ryggskadan.

Visst är det härligt att vikten gått ner, men det allra viktigaste för mig är att värken försvunnit.

Här kan Du läsa lite mer om mitt tillfrisknande i Fibromyalgi och LCHF.

Nedan lite bilder från ett Alanya som börjar bli vårgrönt och varmt, trots snöklädda berg runt stan. Såg de första svalorna häromdagen.


Kyckling i Ajvar sås

Källa: Dzena
Portioner: 4

Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
3 dl Crème fraiche
2 dl vispgrädde
salt, peppar
2 msk Ajvar relish
1/2-1 kycklingbuljong tärning
riven ost

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i önskade bitar och stek i en stor mängd smör eller olja tills dem får lite färg.
Flytta över kycklingen till ugnsform.
Blanda crème fraiche, visp grädde, ajvar och kryddor och smula i buljongtärningen.
Häll blandningen över kycklingen och grädda i ca 20 minuter i 220 gr.
Servera med blomkålsris eller kokta brocolli buketter...

Krämigt och gott!
14 dagar kvar av boken till rabatterat pris

10/2 så är det sista dagen att köpa boken för 129 kr!

Jag har lovat att påminna här kommer nu första påminnelsen.

De som missat att köpa boken bör nu passa på!

Glöm inte att skriva in kampanjkoden bakalchf  i kassan  på Bokus.

Bokus skriver idag att den skickas mellan 2-5 dagar! Vi kan hoppas på två då!

GOTT BAKNÖJE NÄR BOKEN VÄL KOMMER!

 

Bloggar etiketter: ,

Varm brietårta med plommontomater, nötter, flingsalt & honung


Det här är nästan himmelriket nummer ett!! Jo, jag lovar!! Till alla er ostälskare därute, en varm brietårta tillsammans med ljumna söta tomater, krispiga nötter med flingsalt och härligt rostad honungssmak tillsammas med len, mjuk ost… Det måste upplevas! Detta är min favorit av alla! Skär upp en bit på en skiva surdegsbröd eller baguette, blunda och njut!! ;-)

ca 12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg rund brieost
500 gram miniplommontomater
2 dl blandade nötter & kärnor (Valnötter, cashewnötter, jordnötter, mandel, pumpakärnor, solrosfrön)
Flingsalt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Lägg brieosten på ett ugnsfast fat med kant. Halvera plommontomaterna och lägg ovanpå. Strössla över nötterna, flingsalt och ringla över honung. Gratinera i 200 grader ca 15-20 min. Nötterna får inte bli brända, så håll koll. Servera brietårtan varm.

Italiensk buffé >>

Kycklinggryta á la Knäred

Källa: Maria
Portioner: 4-5

Ingredienser:
700 g kycklingfilé
1 brk blandad svamp i olja
1 brk champinjoner
1 röd paprika
½ - 1 pkt körsbärstomater
1 lök
4 vitlöksklyftor
Alpnaerings kycklingkrydda
Alpnaerings havsörtssalt
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Skär ner kycklingfilén i gaffelstora bitar. Krydda dom och bryn i stekgryta. Lägg åt sidan.
Bryn svamp, strimlad lök och hackad vitlök.
Lägg tillbaka kycklingen i grytan och blanda. Slå på grädden och låt koka ihop tills man tycker att det blivit lagom konsistens.
Lägg då i strimlad paprika. Låt koka en stund till. Någon minut innan tillbehören är klart, lägg i halverade körsbärstomater.

Servera med t ex blomkålsris, blomkålsmos eller några andra grönsaker man vill ha till.