Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburkens vörtbröd med julmust


Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den! :-P

Receptet fick växa fram ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo! Den perfekta julsmaken, kryddorna och doften lyckades jag pricka in och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P Du får två rejäla limpor av detta recept, bakade i form ca 1½ liter.

2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jäs 40 min under bakduk. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.


Förberedelser…


Degen är lite väl lös och det behövs arbetas in mer mjöl, här är jag uppe i ca 600 gram mjöl. Ca 800 gram totalt slutade det med.


När degen har jäst en timme är det dags att baka ut limporna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda inte för mycket. Forma till avlånga limpor och lägg ner i smorda formar.


Låt jäsa ca 40 min. Grädda därefter totalt 1 timme i 175 grader.


Ta ut bröden efter 50 min i ugnen (totalt en timme). Pensla med mörk brödsirap och in igen 10 min.


Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så snart det svalnat något om du

The post Kryddburkens vörtbröd med julmust appeared first on Kryddburken.se.

När snöovädret drog in över Öland!


Ja, såhär vackert o mysigt hade vi det från insidan här hemma igår. Vi blev totalt insnöad med skolbussar som ställde in i hela Borgholms kommun så barnen blev hemma från skolan. Oplogade vägar, snövallar och drivbildningar med världens snöstorm! Mysigt!! Inte ölandsfåk men nära på…

Både bredbandet och 3G nätet strulade ordentligt så jag fick inte alls upp något inlägg igår, men idag blir det bot o bättring!

Vi passade nämligen på att koka julskinka och baka vörtbröd! :-P  
Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Den perfekta julsmak och doften lyckades jag pricka in också och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P

Gårdagens recept tog jag ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo!

Den rimmade julskinkan jag kokade så ni såklart också få se.

Bjuder först på lite oväder om nån vill ha?? ;-)


Kolla skillnaderna på dessa bilder! Himla sköna fåtöljer att sjunka ner i grilla sig en korv i snön kanske? ;-)


Framåt eftermiddagen med ett ihållande snöfall från natten och större delen av dan började det i alla fall avta och det gick att skotta utan att det drev igen så nu är det lugna gatan här, lite mer av det vita fluffet bara! :-P

 

The post När snöovädret drog in över Öland! appeared first on Kryddburken.se.

Äppelkaka äppelpaj

Recept på äppelkaka, äppelpaj som är en smulpaj med äpplen. Enkel och god äppelpaj. Servera med kall vaniljsås eller glass. Ingredienser  * 6 äpplen * 2 msk socker eller efter smak Ingredienser pajdeg: * 1 dl vetemjöl * 1 dl grahamsmjöl eller havregryn * 2 tsk socker * 100 g smör eller margarin Tillagning av … Continue reading Äppelkaka äppelpaj

Inlägget Äppelkaka äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Chokladsås; Vita haren


Ja nu får ni ett recept som heter duga ska jag lova! Har ni nån gång hört talas om ”Vita haren”? Jag fick tipset av en trogen bloggläsare om denna chokladsås och nu ska jag svära lite; Att jag inte har anammat detta recept tidigare det är SKAM!!! Satan i min lilla låda, detta är en chokladsås utöver det vanliga! Chokladsåsen med stort D… Eller C… ;-)

Tack Anki Hagberg för tipset om denna chokladsås, grymt god! :-P

”Den benämndes ”Chokladsås Vita Haren” efter en restaurang som på den tiden låg utanför Boston, USA. Jag lovar att du aldrig smakat en så divine sås som denna. Den är mörk, blank och syndigt god. Suverän till vaniljglass, gräddfyllda petit choux, banana split eller marängsviss.

Den kan lagas långt i förväg och håller sig veckovis i kylen. Om det mot förmodan skulle bli sås över, används den med fördel när du gör varm choklad. Blanda mjölk och sås i en mugg och värm i mikron. Såsen tar ungefär en timme att laga till.”

Räcker till ca 15 pers
Det här behöver du :
6½ dl socker
2½ dl mjölk (3%)
2½ dl vispgrädde
100 gram smör
½ kryddmått salt
2 dl (75 gram) kakao
½ tsk Vanilla

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en 2-liters kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme på svag värme. Rör då och då och passa noga så att det inte kokar över. Lyft kastrullen från värmen. Blanda ner det siktade kakaopulvret och vispa därefter med elvisp i 7-8 minuter. Smaksätt med Vanilla.
Servera såsen varm, ljummen eller kall, allt efter behag.


S
yndigt god tillsammans med hemmagjord vaniljglass dessutom! ;-)

The post Chokladsås; Vita haren appeared first on Kryddburken.se.

Vinterland…


Nu har väl alla fått snö runtom i landet i alla fall! Det är så vackert så jag tänkte bjuda på ett par bilder från vår gård, precis när solen sticker fram och snön ligger alldeles gnistrande vit då måste man ge sig ut med kameran!

Återkommer lite senare med ett supergott recept ni inte får missa! :-P


Vy över alvaret och ”kohagen”…


Stora granen på baksidan…


En frusen vedbod!


Vy från baksidan ut mot skogen där alla tomtar och troll bor! ;-)


Den gamla vattenpumpen. Det är ju tur att den inte används längre, men vacker att se på…


Här vid husknuten lite i lä där jag står är det riktigt mysigt att luta sig mot väggen och njuta av solen…


Husets baksida…


Från den lilla grusvägen som går runt huset…


Framsidan…

The post Vinterland… appeared first on Kryddburken.se.

Vinterland…


Nu har väl alla fått snö runtom i landet i alla fall! Det är så vackert så jag tänkte bjuda på ett par bilder från vår gård, precis när solen sticker fram och snön ligger alldeles gnistrande vit då måste man ge sig ut med kameran!

Återkommer lite senare med ett supergott recept ni inte får missa! :-P


Vy över alvaret och ”kohagen”…


Stora granen på baksidan…


En frusen vedbod!


Vy från baksidan ut mot skogen där alla tomtar och troll bor! ;-)


Den gamla vattenpumpen. Det är ju tur att den inte används längre, men vacker att se på…


Här vid husknuten lite i lä där jag står är det riktigt mysigt att luta sig mot väggen och njuta av solen…


Husets baksida…


Från den lilla grusvägen som går runt huset…


Framsidan…

The post Vinterland… appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskakan i ugnen…

och en go väninna och resekamrat sedan många år är i antågande och ska givetvis bjudas på kaffe med Marianns Saffranskaka med kanelfyllning till.
Recept kommer här framöver, måste ju först fresta er lite ;)

Njut vintern och ljuset som ju alltid blir av ett vitt landskap!

 

 

Annorlunda twist på bakad potatis


Potatisrätter kan man aldrig få för många av och här kommer ytterliggare en favorit som landat i Kryddburkens kök. Jag har använt mig av bakpotatisar som jag tillagat i micron (ni vet väl att det är busenkelt att tillaga bakpotatis i micron ca 15 min, sen köra dom på hög värme i ugnen kanske 10 minuter få att få till den där sista bakade ytan istället för 1-1½ timme timme i ugnen totalt).

Hur som helst. Jag körde dom i micron ca 15 min. Tog ut, lät svalna lite så de gick att hantera och sedan halverade jag dom och skar ett rutmönster i dom nästan ända ner till skalet. (Ungefär som när man skär upp mango).

Vik ut dom något, placera på bakplåtspapper i en ugnsform eller på plåt. Dra några varv med pepparkvarnen, rikligt med flingsalt, några nypor skorpmjöl och skjuts in i ugnen på 225 grader ca 15-20 min.

Ta ut dom, riv över en god ost och så in igen ca 10 minuter så osten får fin färg. Ja, så va de klart!

Ett potatistillbehör, lite annorlunda mot vad man brukar göra, lite mer krisp, smak och ”åha-va-e-de-här-då??”! ;-)


Bakpotatisar som tillagats i micron ca 15 min. Här halverade…


Skurna i rutmönster…


Pepprade, saltade och skorpmjölade! ;-) In i ugnen nu på 225 grader…


Efter ca 15-20 min, ta ut och riv över ost! In igen.


Efter ytterliggare 10 minter så är dom klara! Servera till en god köttbit och hemslagen bearnaisesås! :-P

Vill du laga en god bearnaisesås från grunden?
Här finns recept & bilder steg för steg >>

 

The post Annorlunda twist på bakad potatis appeared first on Kryddburken.se.

Lussekatter
Jag gör efter Mildas recept utan kesella eller andra "konstigheter"
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Baka ut till lussekatter, lägg på bakplåtspapper, garnera med russin.
Låt jäsa under duk, pensla med ägg och baka i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.
 
De andra bullarna på tallriken är dessa: http://kakmonstren.blogspot.se/2010/11/saffransrutor.html