När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.
Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.
Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!
4 port
Det här behöver du :
4 urbenade kycklinglår med skinn
Smör till stekning
Salt och vitpeppar
400 gram salladsmix Provence
2 nektariner
1 gurka
200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja
GÖR SÅHÄR :
Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.
I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!
Caesardressing 4 port :
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
en knivsudd dijonsenap
2 tsk pressad citron
4 sardeller (inlagda, konserv)
3- 4 dl rapsolja
2 rejäla nävar finriven parmesanost
Salt och peppar
1 msk chilisås
GÖR SÅHÄR :
Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.
Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.
Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.
Toppa med kycklingen.
Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!