Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR :

Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Pasta Alfredo

Rykande het pasta Alfredo. Oemotståndlig! Den här varianten har jag gjort med kyckling, gröna ärtor och smaksatt med parmesan, vitlök och rosmarin.

En äkta Alfredo heter Fettuccine Alfredo och är egentligen inte alls lik denna amerikanska variant.

Det var Alfredo di Lelio som i Italiens Rom skapade rätten från början år 1908 till sin hustru efter att deras första barn var fött. Han ville se till att hon fick tillbaka sin aptit och rörde ihop smält smör med massor av parmesan som han sedan blandade med pasta. Sex år senare öppnade han sin egen restaurang och döpte den till Alfredo.

Än idag kan man avnjuta originalet på restaurang Alfredo alla Scrofa i Rom.

Ursprungsreceptet är väldigt enkelt. Fettuccine med extra smör och riven parmesanost.

Det finns idag oändliga varianter av denna rätt, det här receptet är väl det som mest liknar Chicken Alfredo som ni säkert känner igen.

Såsen består inte av extra smör utan grädde, smaksatt med vitlök, rosmarin och finriven parmesan. Jag använder också pastavattnet till såsen för att få den riktigt krämig och dryga ut grädden med. Otroligt gott tillsammans med brynt kyckling och gröna ärtor.

6 port

Det här behöver du :

400 gram stekt kycklingfilé

4 port kokt Fettuccine el tagliatelle

4 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 knippe färsk, finhackad rosmarin

3 dl grädde

200 gram Parmigiano-Reggiano

2 dl pastavatten

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

250 gram gröna ärtor

GÖR SÅHÄR :

Finhacka vitlöken och fräs på i stekpanna i olivolja. Tillsätt finhackad rosmarin som får fräsa ihop ett par minuter. Slå på grädde och sänk värmen. Finriv parmesan och rör ner i såsen. Tillsätt kokande pastavatten och låt såsen sjuda till en krämig konsistens. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Vänd ner den nykokta pastan i såsen tillsammans med kyckling och gröna ärtor. Servera.

Kyckling har jag bara stekt i bitar i olivolja och kryddat med salt och peppar.

Bon appetit!

Pasta med kassler och krämig grönsakssås

Köpte hem en stor bit kassler i helgen. Billigt, gott men ibland kanske lite svårt att hitta på vad man ska laga utav den. Ugnsgratinerad med ananas och ost, bräckt i stekpanna eller i gratäng med potatis och purjolök är några varianter men jag tänkte tipsa er om två nya rätter, bland annat den här som blev väldigt omtyckt här hemma.

Spagetti med krämig sås på brynt kassler, krispiga grönsaker och toppad med nyriven parmesan.

4 – 6 port

Det här behöver du :

400 gram kassler

1 purjolök

1 gul paprika

1/2 zucchini

1 msk grönsaksfond

1,5 dl vatten

200 gram philadelphiaost

Svartpeppar

Trocomare örtsalt

Färsk oregano

Finriven parmesan

GÖR SÅHÄR :

Skiva kasslern tunt och skär sedan i mindre fyrkanter. Fräs på i stekpanna tillsammans med purjolök, paprika och zucchini skuren i mindre bitar. Låt allt få lite färg, tillsätt en skvätt vatten och grönsaksfond och rör ner en ask philadelphiaost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Det behövs inte mycket salt då kassler i sig har mycket sälta. Toppa med färsk oregano och finriven parmesan.

En rejäl bit kassler som räckte gott till två middagar för 4 personer. Nästa recept får ni imorgon.

Bryn kasslern tillsammans med purjolök, zucchini och paprika.

Slå på en skvätt vatten, grönsaksfond och rör ner en burk philadelphiaost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt.

Servera med färsk oregano och finriven parmesan.

Italiensk pasta med godaste, vitlöksdoftande tomatsåsen och extra ost!

Våran middag igår på alla hjärtans dag! En härlig italiensk amore-middag med riktigt mustig och smakrik tomatsås som fått puttra länge på spisen.

Jag använde stora räfflade pastasnäckor i detta recept. Lumaconi som också betyder latmask på italienska. 😉 De stora snäckorna passar bra till just tomatsås då räfflorna drar åt sig såsen så den inte rinner av så lätt. Låt tomatsåsen stå länge på spisen och bubbla, ju längre desto godare och mer fyllig smak. Och mitt sista råd eller snarare pekpinne – Snåla inte med osten! Massor med parmesan och mozzarella, det är ett måste. Ställ gärna fram lite extra på middagsbordet så gästerna kan ta mer om det vill. Och svartpepparkvarnen, 😉 Detta serverade jag tillsammans med stekta vitlöksbröd. Gudomligt gott!

Nu är det dags för dagens andra kaffekopp, Bronco-frukost och ut i snön en sväng. Ha en fin dag allihopa.

4 port

Tomatsås; 

2 msk olivolja

3 rivna vitlök solo

1 burk körsbärstomater

1 flaska passerade tomater

1/2 dl ajvar relish

2 msk grönsaksfond

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

Tellicherry svartpeppar

Trocomare örtsalt

En nypa socker

Mozzarella och parmesan

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekpanna med olivolja. Riv vitlök och tillsätt i pannan. Häll i en burk med körsbärstomater och en flaska passerade tomater, jag föredrar Muttis tomstsåser då de är så otroligt smakrika, men även Kung Markattas, Delizies eller Zetas är också goda.

Tillsätt ajvar, fond de torkade örterna och dra några rejäla var med pepparkvarnen. Trocomare örtsalt och en nypa socker förhöjer smaken. Låt såsen småputtra på låg värme minst 45 minuter, helst en timme. Smaka av.

Koka pastan al dente och dressa med lite olivolja. Slå tomatsåsen över och vänd runt, toppa med riven mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska små tomater.

Pasta + tomat + ost! Det kommer man väldigt långt på. Och extra kärlek med vitlök och kryddor…

Doften av denna tomatsås är helt underbar. Finriven parmesan som får smälta ner i såsen är gudomligt gott!

Toppa hela rätten med mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska tomater.

Bon appetit! 😉

Kyckling med vitlöksstekta brödkrutonger och caesardressing

Ikväll tog jag tillvara på några skivor surdegsbröd från helgen som blivit över, lite på gränsen för torra så de fick en omgång i stekpannan med smör, olivolja, vitlök och lite flingsalt sen fick de mötas med ugnsstekt kyckling, romansallad, stekta tomater och världens godaste caesardressing. Att några så få ingredienser kan bli så otroligt gott, smakrikt och mättande gör ju ingenting en måndag! ?

 

6 port

Det här behöver du : 

2 hela, ugnsstekta kycklingar

5 – 6 skivor surdegsbröd

Romansallad

Tomater

 

Dressing : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

6 sardeller (inlagda, konserv)

2 vitlöksklyftor

3 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

Eventuellt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Ugnsstek kycklingen, recept HÄR.

Bena ur kyckling och fördela i bitar. Skär bröder i fyrkanter och rosta i het panna med olivolja, smör och riven vitlök, strö över lite flingsalt. Stek på tomaterna hastigt i samma panna med lite extra olivolja.

 

Dressingen :

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tunnare konsistens på dressingen späder du med lite vatten.

Servera romansallad, brödkrutonger, kyckling och stekta tomater tillsammans med caesardressingen.

 

De varma, stekta tomaterna till blir en härlig sötma till de vitlöksstekta krutongerna.

Prova att göra din egen caesardressing, det blir så mycket godare och du justerar enkelt smak och sälta själv.

Smaklig måltid!

Köttfärssås med vitlök, örter och vitt vin

Spagetti och köttfärssås är ju bland det godaste som finns och något man ofta längtar efter när man varit hemmafrån, kanske utomlands eller bara ”borta” från vanlig mat såsom storhelgerna som har passerat. Precis som de flesta maträtter finns det otaliga varianter och smaksättningar i en köttfärssås. Ingen är den andra lik och kanske är det just därför det är så gott, att variationerna är oändliga. ? Den jag ofta gör till vardags blir heller aldrig densamma från gång till gång men är ofta tomatbaserad med tomatpuré, tomatkross, lök och buljong som bas. Riven rotselleri och morötter tillsätter jag ofta både för att förhöja smaken men också för att fylla ut och få mer grönsaker och textur till köttfärssåsen.

Den variant jag gjorde idag har jag smaksatt med vitlök, timjan, oregano, vitt vin, creme fraiche och färskost. Toppade sen rätten med nyriven parmesan och färsk timjan. En annorlunda, lite lyxig, mer vuxen smak som gjorde sig riktigt bra denna fredag vid middagsbordet då den faktiskt uppskattades av både stora som små. Trevlig helg önskar jag er, nu kommer receptet, hoppas ni provar någon dag.

 

6 -8 port

Det här behöver du : 

3 msk olivolja

3 grovrivna morötter

3 grovrivna gul lök

2 finrivna vitlök solo

2 msk torkad timjan

1 msk torkad oregano

3 krm nymalen vitpeppar

600 gram blandfärs

1/2 dl grönsaksfond

1 dl vatten

2 dl créme fraiche

100 gram philadelphiaost

2 dl vitt vin (Husets eko, tetra)

Trocomare örtsalt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv lök och morötter grovt. Jag använder matberedaren. Finfiv vitlöken och fräs på allt några minuter i en rymlig gryta med olivolja tillsammans med de torkade kryddorna. Tillsätt färsen och vänd runt. Sänk sedan värmen till medel och tillsätt fond, vatten, créme fraiche, färskost och vin. Låt småputtra ca 30 – 40 minuter utan lock. Smaka av med örtsalt och peppar.

Servera med tunna spaghetti, toppat med nyriven parmesan.

 

Bucatini carbonara

Vem älskar inte carbonara? Och hur många olika varianter finns det inte?? ? Jag provade att göra med bucatini denna gång, en grövre spagetti fast ihålig. Färdigkokt är den nästan en halv centimeter tjock. Otroligt gott som variation och ja, det smakar olika beroende vilken pasta man väljer. Till köttfärssås har jag till 99% bara capellini, den tunna spagettin men till carbonara har jag ibland penne eller tagliatelle beroende på vad som finns hemma. Men bucatini toppade smakbetyget här. Prova om du inte gjort. ?

Vilken pasta använder du oftast?

2 port

Det här behöver du :

2 port Barilla bucatini No.9

200 fram sidfläsk el bacon

2 hela ägg

Nymalen svartpeppar

50 gram finriven Parmigiano-Reggiano

 

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Häll av, men spara lite utav pastavattnet. Skär bacon i mindre bitar och i het stekpanna. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Blanda pastan med bacon, två ägg, nästan all parmesan samt svartpeppar och lite av pastavattnet för att få det riktigt krämigt. Vänd runt ordentligt. Toppa med resten av parmesanen och ev basilika.

Tortellini med citron, vitlök och parmesan

Vi kör en vegetarisk måndag med en så busenkel pasta att ni bara måste prova! Fyra ingredienser plus lite salt & peppar och kanske lite grönt på toppen om man känner för de. ? Använd färsk tortellini eller som jag gjort här, den torkade varianten från Barilla. Tycker den är så mycket godare både i smak och konsistens då jag gärna vill ha tortellinin lite al dente, den färska ”fladdrar” gärna iväg lite för mycket  haha!

6 port

Det här behöver du :
2 förp ostfyllda tortellini Barilla

1 pressad citron + rivet skal

3 finhackade vitlöksklyftor

Parmesanost

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka tortellini al dente. Häll av vattnet och pressa över en halv citron och riv över skalet. Tillsätt finhackad vitlök. Avsluta med rikligt med parmesan. Salta och peppra. Vänd runt, ät och njut.

Bon apetit!

LCHF Ostkex!
LCHF Ostkex!
Källa: Evelinas Värld
Portioner:

Ingredienser:
4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl riven parmesanost
2 st pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 msk torkad basilikakrydda
4-5 msk vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser.
Sedan i med resten och blanda runt till en fast jämn deg,
man kan tro att degen är för torr men det går tillslut.
Lägg klumpen mellan två stycken bakplåtspapper och kavla ut en så tunn och fyrkantig deg som möjligt.
Skär ut fyrkantiga bitar med en pizzaslice.
Grädda på 175 grader i 15 minuter.
Dela på kexen när dem svalnat och stelnat till sig.

Ca 1,4 gram kolhydrater per kex!