Årets första gräddtårtor med jordgubbar, hallon och blåbärsfyllning

jordgubbstårta_gräddtårta
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år! :-P

Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! :-P Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina. ;-)

Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.

gräddtårta_bär_jordgubbar_hallon
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! :-P Detta är Jolines verk. :-P

öland_öjkroken_kryddburken_vår_tulpaner_rosa
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!

blommor_snittblommor_öjkroken_öland_kryddburken
Vackra…

gräddtårta_jordgubbstårta_tårta
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>

tårta_nicke_öjkroken_födelsedag
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där! :-P

utebelysning
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.

burgare_garage
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör. ;-)

nicke_nilsson_öjkroken
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!

Zebra tårta



 


Fylld med citron och lakritsmousse (2 olika mousser)
Sockerkaksbotten
Lemoncurd
Täckt med ljusgul marsipan
Målade med livesmedelsfärg
Blommor i gumpaste
 
Jag hade lika mycket mousse av båda sorterna men ser att det blir nog finare om man tar lite större mängd citronmousse än den svarta lakritsmoussen.
Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Tillverkningen av julgodis

IMAG0859närmar sig med stormsteg och här ska jag ge er små tips och recept på gott LCHF-Godis!

först vill jag börja med mandelmassa/marsipan forma den till mindre kulor och doppa den i 90% choklad. Det är ju också vansinnigt gott att smaksätta enligt detta recept med Konjak eller pistagenötter eller Whiskey för den delen.

På vårt julgodisbord finns också alltid Ischoklad både naturell och smaksatt med Whiskey

Jag älskar Bounty-kulorna så dessa måste också alltid finnas och dottern Elisabeths favoriter lika så  Choklad rutor

Även Choklad fudgen måste få en liten plats på godisfaten.

Förra året såg vårt fat ut som på bilden, den gula fudgen är Saffrans fudge, uteslut chokladen och ta en påse saffran istället.

Hoppas detta var till lite hjälp i julbestyren som närmar sig!

 

 

Rostårta




                             

 

Går även att göra bakelser.
 
Rostårta
 
Kant: Biscuit joconde
 
Fyllning: Nougatkräm, körsbärsmousse
, körsbärsgele,sockerkaksbotten
 
Rosor: Whipped Cream cheese frosting
 
Fjärilar:
http://www.strosselannat.se/monsterark/motiv/monsterark-doskalle-med-vingar-1.html
 
Nougatkräm:
200 gr nougat
75 gr ljus choklad
3,25 dl grädde
 
Smält samman nougat och ljus choklad.
Vispa grädden och vänd ner i nougatchokladen.
Låt stå i kyl 1 timme.
 
Körsbärsgele:
500 gr Körsbärssås på tetra
4 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i blöt, värm körsbärssåsen och bland ner de urkramade gelatinbladen.
Häll i en form som är plastad i botten, använd en form som är något mindre än den form du använder till tårtan. Låt stelna, går även att frysa in en stund då blir den lättare att hantera.
 
Fjärilar:
Kavla ut lite sugarpaste eller marsipan. Fukta något, klipp sen ut de fjärilar du vill ha och placera på den fuktiga sidan. Klipp eller skär ut, låt torka i tex aluminumfolie så de blir lite vikta.
 

Baby cupcakes



Enkla Baby cupcakes dekorationer
 
Använd mönsterark: http://www.strosselannat.se/monsterark/motiv/monsterark-babyansikten-bla.html
Kavla ut en bit marsipan eller sugarpaste, fukta lätt med vatten på ytan. Klipp ut lagom stora bitar av baby ansikten och lägg på den fuktade ytan. Tryck ut med en passande utstickare.
Om du vill ha dekorationerna på en pinne fuktar du pinnen med vatten och trycker lätt ner på baksidan. Låt torka över natten.
Sen är det bara att dekorera dina cupcakes genom att sticka ner klubbpinnen i dom eller bara lägga på dekorationen på frostingen (i mitt fall är det mousse) Strö evt på lite ätbara pärlor.
Arraksbollar

arraksbollar
Gomorron! Är ni laddade för lite sötsaker såhär på morgonkvisten? Arraksbollar eller ”myrstackar” är en liten favorit! Gott till kaffet, lagom stor och mycket godare än vanliga chokladbollar. Arrak har ju en speciell smak, lite vuxen sådär. ;-)

Degen är densamma som till ”dammsugare” så använd detta recept om du hellre föredrar dem. Bara att rulla/forma degen till en avlång rulle och ”slå in” i marsipan, skära i bitar och doppa ändarna i smält choklad. Riktiga gobitar bägge två.

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till 12 runda bollar och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små aluminiumformar.

arraksbollar_recept
Strössel, deg och formar. Ett snabbt recept om sötsuget skulle infinna sig! :-P

The post Arraksbollar appeared first on Kryddburken.se.

Pepparkakshus 2012
 Årets Pepparkakshus blev knappinspirerat. Knapparna är gjord av sugarpaste i olika färger.
 "Stenarna" på verandan sida är chokladdoppade crisp,  såna man brukar ha på glass.
 Staketet är Salta pinnar och som stöd Mini marshmallows.
 Husets sidor är markerade med en mönsterplatta med träådring.
 Fönsterrutorna är gjorda av neutral Isomalt.
 Skorstenen är gjord av ätbara stenar som jag skurit i passande storlek.

 Granen är spritsad i kristyr ovanpå en uppochner vänd glass-strut. Dekorerad med lite confetti.

Snögubben är i marsipan och färdigköpt.
 
GOD JUL!
Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm

sjöstugan_julbord
Ikväll åt vi årets första julbord på Sjöstugan i Borgholm! Vi har hållt oss ifrån julmaten förutom skinka o tomtegröt, å vörtbröd jag gjorde tidigare i veckan men nu så var det dags för det traditionella julbordet med goda vänner. Vi bokade bord på Sjöstugan i Borgholm. Ett litet, gemytligt gammalt torp från 1940-talet med tidstypisk inredning, knarrande trägolv och stora härliga balkar i taket.

Jag ångrar nu efteråt att jag inte hade stora Canon med mig utan endast Iphonen som kamera, men jag ska försöka återge i både bild och text ändå. Detta julbord är det absolut mysigaste jag varit på, såhär ska de se ut! Helt och hållet min stil. Litet, vällagat, stämningsfullt och med en rustik känsla av jul och den goda maten! Grymt imponerad är jag…

julbord_sjöstugan_borgholm
Strax före 19 stod vi utanför detta vackra hus, Sjöstugan i Borgholm. Snötäckt med julgran, flammande marschaller och en inbjudande entré. Jag hade nästan kunnat nöja mig med att bara stå där och njuta men det var väl onödigt att gå miste om all den goda maten och insidan av huset… När vi öppnade ytterdörren möttes vi av doften av varm glögg och ljudet av en sprakande brasa med vacker julmusik i bakgrunden… Helt magiskt!

sjöstugan_borgholm_julbord
Vackert… Galet vackert!!

sjöstugan_julbord_borgholm
Intill vårt bord i ”salen” som kanske rymde 20 personer totalt sprakade brasan… Å brasor gillar jag! :-P

20121215-213037.jpg
Inredning och miljö i rustik trä med filtar i fönsterna för att inte vinden ska dra, fårskinn längs bänkarna, fluffiga kuddar, linnedukar och fotogenlampor…

julbord_i_bogholm_sjöstugan
Det vackra lilla rummet före buffén och drinkbaren…

sjöstugan_julbord_julmat_borgholm
Sjöstugans julbord som serverades efter välkomstglöggen.
Nu ska jag försöka minnas allt gott;
5-6 sorters sill, nubbesill, ägghalvor med majonäs och räkor, gravad lax och gravlaxssås, kallrökt lax, paté/rullsylta? Lite osäker där… Julskinka, rökt vildsvin, kålsallad, kokt potatis, vörtbröd o några sorter till av mjukt bröd och tunt knäcke, smör, julost, brie, grönmögel, druvor… Har säkert glömt något…
Varma;
Köttbullar, revben, snittade prinskorvar, små stekta minikroppkakor, janssons frestelse, kokt potatis…
Godisbord;
Kaffe, the, pepparkakor, saffranskaka, fruktkaka, ris a la malta, saftsås, apelsinfiléer, mandelmusslor, grädde, marsipantomtar och grisar, fudge, kola, knäck, skumtomtar mm…

Precis så lagom mycket att välja på så man slipper få ångest av att tagit till sig överfulla tallrikar som man inte orkar äta upp. Och framförallt när det är så otroligt vällagat med fina råvaror behövs inte lika mycket. Ingen smörig flottig janssons här inte utan en krämig med grädde, välsmakande köttbullar som inte smular sönder eller är torra, små kroppkakor som verkligen smakade hemrullade, och de utvalda sillsorterna för att bara nämna några.

Jag o barnen drack julmust, Nicke och P skålade med Mariestads, skåne akvavit och Xanté päroncognac till kaffet.

julbord_julstämning_sjöstugan_borgholm julbord_julmat_sjöstugan_borgholm julbord_sjöstugan_borgholm_godisbord
Med en mätt mage, väldigt nöjd med kvällens matupplevelse kommer jag leva länge på den här kvällen! :-P  Stort tack för i år till Kjell & Ylva för god mat, bemötande och en stämningsfull julbords-kväll!

The post Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm appeared first on Kryddburken.se.

Pumpatårta


Halloween är inget vi firar men jag tycker det är roligt att göra lite annorlunda tårtor. Enkelt dekorerad är min stil.
 
Tårtbotten är detta recept : http://kakmonstren.blogspot.se/2012/05/citronblabarstarta.html Smaksatt med skal från 1 apelsin plus lite orange pastafärg.
 
Moussen är pistagemousse:
4 gelatinblad
1 dl pistagenötter
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
1 tsk vaniljpulver
Pistageessence och grön livsmedelsfärg
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mixa pistagenötterna och florsockret. Vispa grädden,vaniljpulvret och yoghurten. Blanda i pistagesockret, pistageessence och färg. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinbladen i micro tillsammans med nån msk av pistageblandingen, blanda ner i resten. Fyll sedan din tårta.
 
Jag tyckte det var i snålaste laget och skulle gjort lite mer mousse med facit i hand.
 
 
Täckt med orange marsipan och dekorerad med choklad,benströssel och en pumpdekoration i marsipan.