Halloween pumpa-cupcakes

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins
Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! :-P
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. ;-)

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.

muffins_cupcakes_halloween_pumpa

halloween_cupcakes_pumpa

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup
Jolines halloween-makeover igår till discot… ;-) Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
JA – HON VANN!!! :-P :-P :-P

Att inte få ändan ur vagnen…

lindt_små_praliner
Ja, exakt så! Jag får inte riktigt ändan ur vagnen. Hittar liksom inte det där suget i köket att prestera mer än på sin höjd vardagsmat som också tryter på fantasi. Jag har visserligen en god soppa på lut till morgondagen då vi får middagssällskap! :-P Tänkte baka ett gott bröd till soppan också men det gör jag först imorgon så det kan serveras nybakat.

Men överlag, så grått o trist och tråkigt jag har… Vädret är ofullkomligt på något sätt o det är så deprimerande med ständigt grå himmel, snålblåst och lerig gräsmatta. Löven trillar visserligen i fina färger men det är som man står i ingenmansland mellan sensommar och vinter när inte hösten blommar upp.

Det vackra ljuset, alla sprakande höstfärger… Kom hit!!
Sen saknar jag skogsluften o promenaderna kring susande tallar… De va ett bra tag sen jag tog en promenad i skogen… 2 månader nu med gips börjar bli tröttsamt, besvärligt, irriterande och rent av döjobbigt! För att inte tala om hur frustrerande det är att inte kunna tillfredsställa en pigg och busig dobermann som också kräver sitt. Det mesta går på sparlåga just nu…

dobermann_kean

Hatar både rullstolen o kryckorna och har ständigt ont i nån av fötterna. Antingen i den opererade för att jag hållit igång för mycket eller så i den andra för att jag överbelastat den… Som ett ekorrhjul och det känns som en evighet innan jag kommer kunna GÅ normalt igen.
Har i alla fall en förhoppning om att julen kommer bli bra! Smärtfri och se lite enklare ut än dagsläget! ;-)

Det är skönt att fingrarna fungerar så man i alla fall kan skriva av sig! Nu ska jag inte deppa ihop för mycket för det finns saker som är bra också! Att man lever med dom man älskar, har tak över huvudet, ett jobb och mat på bordet.
Underbara vänner är också viktigt, därav huvudbilden i detta inlägg. En bukett rosor, skvallertidning och chokladask fick jag häromdan. En kopp kaffe och några timmars struntprat med bästa vännen på verandan förgyllde tillvaron hur mycket som helst. ❤️
Sen kan jag avslöja att dessa små mini-praliner från Lindt är bara såååå goda! Små, krämiga med nötter, marsipan, nougat och härligt len choklad… Bättre är julens Alladin-ask så i år inför jag en ny jultradition. Bort med Alladin – fram med Lindt! ;-)

Orkade ni läsa ända hit?
Tack isåfall… ❤️ Kram

Hallon och nougattårta.


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Hallonmousse enligt förpackningen:
 
Nougatkräm:
4 dl grädde
100 gr Nougat i mindre bitar.
1 gelatinblad
100 gr Nougat riven (förvaras i kyl innan rivning)
 
Värm grädden och häll i 100 gr nougat och rör tills allt smält.
Rör ner gelatinbladet.
Förvara minst 4 timmar i kylen, helst över natten.
Vispa sedan krämen och rör ner riven nougat.
 
Glasskräm att spackla och spritsa med:
2,5 dl vispad grädde
2,5 dl vaniljkräm
Blandas ihop.
 
Hallonsylt som "spegel"
Riven Nougat som dekoration.
Ljusbrun marsipan på sidorna.
 
Hallon och nougattårta.


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Hallonmousse enligt förpackningen:
 
Nougatkräm:
4 dl grädde
100 gr Nougat i mindre bitar.
1 gelatinblad
100 gr Nougat riven (förvaras i kyl innan rivning)
 
Värm grädden och häll i 100 gr nougat och rör tills allt smält.
Rör ner gelatinbladet.
Förvara minst 4 timmar i kylen, helst över natten.
Vispa sedan krämen och rör ner riven nougat.
 
Glasskräm att spackla och spritsa med:
2,5 dl vispad grädde
2,5 dl vaniljkräm
Blandas ihop.
 
Hallonsylt som "spegel"
Riven Nougat som dekoration.
Ljusbrun marsipan på sidorna.
 
Hallon och nougattårta.


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Hallonmousse enligt förpackningen:
 
Nougatkräm:
4 dl grädde
100 gr Nougat i mindre bitar.
1 gelatinblad
100 gr Nougat riven (förvaras i kyl innan rivning)
 
Värm grädden och häll i 100 gr nougat och rör tills allt smält.
Rör ner gelatinbladet.
Förvara minst 4 timmar i kylen, helst över natten.
Vispa sedan krämen och rör ner riven nougat.
 
Glasskräm att spackla och spritsa med:
2,5 dl vispad grädde
2,5 dl vaniljkräm
Blandas ihop.
 
Hallonsylt som "spegel"
Riven Nougat som dekoration.
Ljusbrun marsipan på sidorna.
 
Morsdagstårta


 
Fyllning:
Mandelbotten
Rabarberkompott
Jordgubbsgelé med jordgubbar
Rabarbermousse med jordgubbsbitar (gjort på pulver)
Täckt med marsipan
Blommor i färgad marsipan
 

Döskalletårta



 
Döskalletårta med princesstårtefyllning:
Sockerkaksbotten
Gräddvaniljkräm
Sylt
Svart marsipan
Döskallar i x-tra vit marsipan målad med svart Progel
Silver nonstop
 
Utstickarna är kakutstickare som jag köpt härifrån:

Mönstrade rulltårtor















Rulltårtor med mönster inuti och utanpå.

Jag gjorde jordgubbsmousse i en isform (silikon) från tex IKEA
Jag valde hjärtan.

Prickarna inuti är gjorda med denna form:

Häller i mousse, frysen in och lägger ihop 2 st så de bildar bollar.

Jag formade plast  till passande rör, ställde på högkant (gäller att inte ha för höga plaströr då det bir svårt att få plats i frys och kyl och de trillar lättare då de är högre) placerade de frysta hjärtanen i mitten och spritsade mousse utanför hjärtanen.
Lättare att ta några hjärtan i taget på höjd då de annars trillar.
Mitt hjärta hamnade på sned eftersom jag inte la rullen korrekt när jag haft på rulltårtsbotten.

Prickarna är lättare då de kan tryckas ner lite varsom i röret.

Låt allt stelna i kyl för att sen frysas.
Att jag frös dom är för att de blir lättar att hantera när de skall täckas med botten, och sedan dekoreras.

Ta ut rullen ur frysen, ta bort plasten.
Spackla gärna rullen med tex grädde, frosting eller annat.
Rulla på en rulltårtsbotten i passande storlek.
Spackla rullen igen och täck med marsipan eller sugarpaste.

Jag dekorerade med prickar och hjärtan i pastellfärgad marsipan.


Äggbakelser



Till Påsk blev det Äggbakelser.
 
De består av äggula-mangomousse
Äggvitan-päronmousse
Äggskal-x-tra vit marsipan
Sen en sockerkaksbotten som botten.
Dekorerad med påskfigurer och sockerblommor, gräset är vit chokladfrosting färgad med grön Progel.
 
Jag har först gjort äggulan/mangomousse i denna formen:
 
Som jag frös in.
Sen gjorde jag äggvitan/päronmousse i dessa:
 
Och la sedan ner de frusna "äggulorna" innan päronmoussen stelnat, sedan en rund bit tårtbotten.
In i frysen eller kylen för att stelna.
 
Sen vänder man ut dom, dekorera med marsipan, och vad man nu vill ha mer på.

Dessa ägg färgade jag med Progel och det funkade utmärkt.
 
Påsktema – Budapestbakelse med påskägg

marängrulle_budapeststubbe_bakelse_budapest_påsk
God morgon härliga torsdag! Här på ön skiner solen och vi ska börja dagen med att presentera vårt PÅSKTEMA jag och Jennys matblogg kommer ha på våra bloggar framöver. Idag blir det bakat – och det kan man ju tolka hur som helst, matbröd, vetebröd eller ett bakverk som en bakelse och det är precis vad jag har gjort. :-P

Jag tycker den klassiska budapestrullen är så vansinnigt god och går att variera och dekorera efter årstid. Dessutom är den naturligt glutenfri.

Jag har ingen kakao i mina rullar, jag tillsätter istället 50 gram marsanpulver då blir den precis så där god som på konditorer. Så prova de och blanda med de malda nötterna innan de åker ner i marängsmeten.

Som dekoration till dessa bakelser rullade jag små marsipanägg med smält choklad ringlad över. ;-)

8 bakelser
Det här behöver du : 

6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter*

*Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel eller uteslutas helt om man är nötallergiker. 

Fyllning : 
3 dl vispgrädde (vispas)
2 burkar konserverade mandariner

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa ca 1min innan du tillsätter mer.  Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 - 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på fyllning, vipsad grädde och en burk konserverade mandariner.. Rulla ihop, kantskär och garnera. Fler bilder på beskrivningen hittar du HÄR.

bakelse_påskbakelse_påsk_budapest
Ljuvliga påskbakelser till påskens högtid.

IMG_7857
Det här är Jennys påskfina kladdkaka, vilken läcker gul färg det blev och med några Jelly beans på toppen passar den verkligen in på påskbordet. För att komma till Jenny´s recept, klicka HÄR >>

Här kan ni se Jennys och mina utmaningar vi gjort hittills.
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

3 lika ingredienser ”Kyckling, paprika, philadelphiaost”
bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika IMG_7083

3 lika ingredienser ”Kondenserad mjölk, mandel och röda bär”
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept jennys_matblogg

Julgodis
oreo_fudge_julgodis_recept polkabräck

Julgodis
hemmagjord_daim_godis_recept banan_chokladfudge

Vårtema varmrätt
laxpaj_sparris IMG_7388-001

Vårtema dessert
kladdkaka_spett_dessert kitkat_tårta