Färgad fläskfilé säljs som oxfilé

Detta skriver Svd  idag!
Vissa människor kan sjunka väldigt lågt för att tjäna pengar…

Man skriver:
“Flera ton fläskfilé har färgats och sålts till svenska grossister som oxfilé – och kan ha nått restauranger och butiker. Livsmedelsverket har gått ut med en varning i EU.  ”
De fortsätter:

“Händelsen har fått Livsmedelsverket att gå ut med en varning via EU:s livsmedels- och fodervarningssystem RASFF, som skickas ut till marknaden om man misstänker något som kan leda till hälsofara. Det beror på att man tillsatt ett färgämne som inte deklarerats i köttet för att det ska likna oxfilé.

– Då kan man misstänka att det är en otillåten, farlig tillsats, säger Pontus Elvingson.

Förutom det oetiska i att sälja fläskfilé som oxfilé, inte minst med tanke på att många muslimer och judar inte äter fläskkött av religiösa skäl, finns det dessutom risk att konsumenter tillagar filén för lite.

– Många vill ha oxfilé nästan halvrå. Men om man äter halvrått fläskkött kan det finnas bakterier man mår dåligt av, säger Pontus Elvingson på statsinspektör på Livsmedelsverket.”

Vart är denna värld på väg?

 

Bloggar etiketter:

LCHF Canapeèr
LCHF Canapeèr
Källa: Dagens GI
Portioner:

Ingredienser:
Den gröna botten är gjord på
Ägg
Grädde
Lime
Ruccola
Salt
Peppar

Och den röda är gjord på
Ägg
Grädde
Körsbärstomat
Tomatpure
Salt
Peppar
Gör så här:
Grunden är en vanlig äggstanning, självklart med vispgrädde inte med mjölk. Normal recept på en äggstanning är 1dl på 1 ägg men här använder jag lite mindre grädde per ägg för att den ska bli lite mer stabilare. Smaksättningen kan förstås varieras med allt möjligt men just till canapeér är det trevligt med mycket färg! Dom går utmärkt att göra i vanliga bullformar.

LCHF Glass i Glassmaskin
Källa: eget experiment
Portioner: 3-4 (små portioner!)

Ingredienser:
1 ägg
0,5 dl sukrin (kan uteslutas)
1 dl philadelphia
1-1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver

Smaksättning
Hallon
Blåbär
rivet limeskal
hackad choklad
Kakao
Lingon + kanel
Gör så här:
OBS! Jag använde ca 2 dl frusna hallon, lät dom tida upp lite och mixade dem sedan lätt. Glassen kräver smaksättning, den blir ganska tam i smaken endast som "vaniljglass" och beroende på vilken smaksättning man använder kanske man måste justera mängden sötning.

1. vispa ägg och sukrin pösigt (använder du ingen sötning vispar du bara ihop philadelphia och ägg tills det blir lite fluffigt)

2. vispa ihop philadelhia och äggvispet

3. vispa grädden hårt, blanda sedan grädden med resten

4. rör i valfri smaksättning

5. kör i glassmaskin ca 30 min (det beror på vilken sorts glassmaskin man har, i min tar det jättelänge)

6. ät direkt eller frys ner den till senare. fryser man ner den ska den stå framme 10-20 minuter innan man äter.
Biff med wokade grönsaker och äggnudlar på muurikkan


”…Kärleken är evig när vi är tillsammans…
Ingenting är större än det här….
Drömmen om dig än gång, drömmen om dig är sann…
För alltid tillsammans…”

Tog mig en liten bloggpaus igår eftersom tiden som ”gräsänka” tog slut, tack o lov!  Det är ytterst sällan numera Nicke är iväg på flyttresor med jobbet men nu var det smått kris i semestertider och allt och han åkte i måndags morse och kom hem igår, en dag tidigare än planerat. Skulle kommit hem idag egentligen men flyttarna hade gått bra och lastbilen rullat på så igårkväll… Äntligen… ;-)

I åtta år har vi levt ihop och jag älskar honom till månen och tillbaka varje sekund. Påtagligt jobbigt att inte ha honom vid min sida som vanligt i vardagen, men nu har han semester och vi kan rå om varann och familjen mer än nånsin!  Fy bubblan va glad jag är!!

Fredagen är här och ikväll ska vi grilla nötkött som legat i god marinad. Har du tips på något gott tillbehör förutom de vanliga salladerna, klyftpotatisarna och gratängerna?

Här kommer recept och bilder från onsdagskvällen då Joline o jag lagade mat ute på muurikkan.

2-3 port
Det här behöver du :

250 gram nötytterfilé (utskuren ryggbiff)
2 salladslök
1 röd finhackad chili
1 näven sugarsnaps
1 lime
1 påse blue dragon hosin/woksås (vitlök)
1 burk wokgrönsaker
1 burk vattenkastanjer
1 burk små hela champinjoner
Vatten
Salt
Hoisinsås

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till nudlarna. Låt dom precis bli al dente. Häll av vattnet och skölj dom i kallt vatten, sen behöver dom bara vändas ner i woken för att bli klara. Skär köttet i tunna skivor. Hetta upp en stekhäll, muurikka eller panna. Tillsätt olja och bryn köttet på hög värme. Pressa över saften från 1 lime. Så fort det fått lite färg tillsätter du resten av ingredienserna. Detta är en snabb wok så var förberedd med allt upplagt i skålar. Fräs runt allting i nån minut, blir det på tok för varmt slå på lite vatten, det kokar snabbt bort. Tillsätt hoisinsåsen och vänd ner nudlarna. Salta lite. Servera med extra hoisinsås vid sidan om.


Förberedd! Muurikkan lyfte jag bara upp på eldkorgen efter jag fått till en bra eld. funkar fin-fint de också! :-P


Snabbmat färdigt på ett par minuter när man väl börjat steka.


Hettan på en muurikka justerar man enkelt med lite vatten om det blir på tok för varmt, den dunstar bort snabbt. Hosinsåsen slår du på strax innan nudlarna.


Vänd ner nudlarna. Nu är det i princip klart. Släck elden under muurikkan med vattenflaska så maten inte blir bränd.


Smaklig spis, detta är verkligen bland det godaste jag vet!


Snabbmat i sitt esse med biffwok och nudlar på muurikkan, en helt vanlig dag…

Blomkålscouscous med aijvar
Blomkålscouscous med aijvar
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul paprika
2 salladslökar
1 pressad lime
3 msk stark aivar
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och kör i mixern en stund. Tillsatt finahackad paprika och salladslök. Pressa över lime och klicka i aivar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar
Limemousse med mynta
Limemousse med mynta
Källa: I ett annat liv
Portioner: 4

Ingredienser:
2 ägg
2-3 msk sukrin
2 limefrukter
400 gr Philadelphia
1 msk hackad mynta
En nypa salt
Gör så här:
Dela äggulor och äggvitor i två olika skålar.

Vispa upp äggvitorna med en nypa salt till ett hårt skum.

Vispa ihop äggulorna med sukrinet med elvisp i någon minut.
Tillsätt sedan limejuicen och vispa lite till.
Ha sedan ned Philadelphiaosten och den hackade myntan och vispa tills smeten blivit slät.

Vänd slutligen försiktigt ned äggviteskummet med smeten med en slickepott.

Ställ in skålen i kylen och låt stå kallt i minst sex timmar innan servering.
Serveras gärna med färska jordgubbar.

Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelantinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelantin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelantinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

Bloggar etiketter: , , ,

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
3 msk Erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Färskpressad morgonjuice med jordgubbar & lime


God förmiddag solstrålar! Är ni pigga och glada? Efter nattens åskoväder med blixt och dunder så siktar vi väl in oss på en strålande dag, fylld av energi. Luften är frisk och solen skiner, vi laddar med extra solgul, färskpressad juice och väcker smakerna med en gnutta lime och jordgubbar, det kan väl aldrig vara fel? ;-)

Och som ni alla vet så närmar vi oss midsommar och SJÄLVKLART ska vi ha en midsommartårta-tävling även i år! Börja klura redan nu! Jag lägger upp info om tävlingen strax innan midsommar, sen har ni över helgen på er att bak och fota och skicka in era bilder till mig som sedan kommer publiceras här på kryddburken för en omröstning!

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/

Nu ska vi ut och öppna upp loppisen!


Apelsiner och lime, är man inte vaken efter den morgondrinken så vette tusan… :-P


Morgondrink med extra allt!


Solrosblomman som Joline fick av Nicke på avslutningen. Har dom en tendens att sloka i buketten så kan man snitta dom precis under blommar och sätta i en fin skål på fot istället!


Juciepressen kommer från syster lycklig och jag bara älskar den pigga solgula färgen på den. Ja, 50-tals nostalgin framförallt förstsås! ;-)  Ha en fin dag allihopa så ses vi igen lite senare…

Har du provat nya twisty vispen?


Minns ni ballongvispen man vevade med? Två vispar och en handtag och sen var det bara att veva utav bara… Ja… :-P Här kommer en moderniserad version; Twisty vipsen! Inte fullt lika jobbigt att stå och veva längre och resultatet blir bra.

Man trycker bara skaftet upp och ner med ett lätt tryck så roterar vispen, lätt som en plätt! Vispa grädde (inte en 5:a, där behövs elvisp men en mindre mängd funkar kanon). Maräng, skumma mjölk eller vispa ihop din egen majonäs. Snabbt & smidigt. Hittade även detta videoklipp som visar hur det går till :

Ett litet, litet minus då den är aningen svårdiskad eftersom smet och rester sätter sig i skaftet och man får liksom ”vispa” med den när den ska diskas men en väldigt kul pryl som alla matnördar måste ha! ;-)

Här har jag använt den till pannkakssmet.


Jodå, plättar blev de…


Vispen fick jag av tjejerna på ÖNSKA i Borgholm då dom tyckte jag kunde vara lite försökskanin på denna nya pryl vilket jag inte tackade nej till! Rolig grej som funkar kanon! Kostar ca 99kr och finns i två längder på skaftet och i färgerna; lime, vit och lila.