God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.
Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu.
Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.
6 bitar
Laxpaj med sparris :
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
GÖR SÅHÄR :
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.
Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.
Slå över ägg och philadelphiaosten.
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>
I förra inlägget visade jag rökta kycklingben, och det är väl nåt visst med rökt mat till våren. Att sitta ute på en stubbe och känna den speciella doften av rök och solen som värmer, det är vårkänslor de!
Den här tallriken med kokt potatis, varmrökt lax och romsås blev en påminnelse att börja salta och röka. Fisken köpte vi hos fiskhandlaren färdigrökt men nästa besök får bli en färsk laxsida som jag ska lägga i saltlag. Kanske till påskbuffén med lite andra goda fiskar.
Godaste romsåsen är ett måste till :
2 dl cremé fraiche
1 burk röd stenbitsrom (50gram)
½ finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar
En liten pyttegnutta pressad citron
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Citronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ge lite syra.
Laxen :
Du kan antingen salta fisken genom saltlag som den får ligga i eller låta den ligga framme i rumstemperatur med salt och kryddor, det är en smaksak. Rökt blir det iallafall, sältan styr du helt själv. Jag använder muurikkas elrök som är hur smidig som helst och kan flyttas runt dit man vill ha den, en elkontakt är det som behövs. Ingen eld eller ved. Jag brukar ha den stå ute på verandan med bara en förlängssladd. Spån måste man också ha men sen är det bara att salta och röka, inget svårt alls!
Under kategorin ”Muurikka rök” hittar du fler tips och recept på vad man kan röka. Klicka HÄR >>
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>
Det här behöver du :
1 bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes
GÖR SÅHÄR :
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60 min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!
Hemrökt lax, enklare än man kan tro!
Äntligen fredag och äntligen våååår! Vilken prognos som utlovas till helgen alltså, då kanske äntligen lervällingen ute på gården torkar upp och man kan sitta ute mot husväggen och sola näsan – ljuvligt!
Vad bjuds det på hemma hos er en fredag som denna?
Kanske en god plocktallrik med olika delikatesser?
Vi provade nyligen ett par tapasnyheter från Ridderheims. En grymt god aioli, härligt stora gröna oliver och kronärtskocka i gudomligt god marinad. Lite annat plock som rökta kycklingben, pommesbollar, varma vitlöksbaguetter och färskostfyllda pimentos… Behöver jag säga att det var vansinnigt gott!?
Just dom här marinaderna allt inlagt ligger i är ofta så goda smaksatta att det fyller en funktion som salladsdressing också – så ringla över lite av marinader från burken på en god sallad.
Rökta kycklingben, det har ni sett förut här och de är rökta i Muurikkaröken hur enkelt som helst. Recept och bilder HÄR >>
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek (eller mer om man vill ha det riktigt starkt!)
3 vitlöksklyftor
Något som är fantastiskt gott och lite pyssligt att tillaga är rullader. För att nämna några som fläskrullader med färskost, lövbiffsrullader med pepparrot, kycklingrullader med ädelost och som här skinkrullader fyllda med bacon och lök.
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)
När man ändå tar sig tid att banka och fixa fyllning måste man också låta rulladerna få ta lite tid i pannan för att bli riktigt möra och saftiga. Det finns väl inget tråkigare än sega, hårda rullader… Så följ mitt råd och bräsera dom i en kraftig buljong tills de är riktigt mjuka, sen fixar du till godaste gräddsåsen med alla härliga smaker. Det kan inte bli bättre så!
Det här behöver du :
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)
Fyllning till rulladerna :
2 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
Trocomare örtsalt
Sky/gräddsås :
6-8 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka bacon och purjolök och pressa vitlöken. Fräs på i het stekpanna tills purjolöken blivit mjuk. Krydda med trocomare örtsalt. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Banka ut skinkschnitzlarna, lägg en rågad matsked på varje och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
Bryn rulladerna i panna. Slå på buljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.
Fyllningen är förberedd och får svalna innan rulladerna rullas ihop.
Lägg på en rågad matsked på varje schnitzel.
Rulla ihop och fäst med tandpetare.
Bräsera rulladerna i buljong ca 1½ timme så de blir riktigt möra.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp såsen. Dra ut tandpetarna.