Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

Bloggar etiketter: ,

Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom?

Jag måste tillstå att jag tror att vi kan göra en hel del. Främst genom att äta för människan artegen mat, alltså mat liknande den som människan ätit under evolutionens gång. Det innebär en del tankearbete och att vi läser på och allra mest att vi är kritiska. Vi måste vara kritiska till uppgifter och direktiv som till synes är neutrala, men i själva verket är en megafon från Livsmedelsindustrin, Big Food och även Läkemedelsindustrin, också kallad Big Pharma.

Vi måste lära oss att se och förstå mekanismerna med de märkliga incestuösa förbindelserna som de facto finns mellan Myndigheter, som borde ta till vara våra intressen på området kost och hälsa, dito så kallade forskare och vetenskapsmänniskor och de olika industrikonglomuraten som bara vill tjäna pengar. Det är inget konstigt med det, att industrier vill tjäna pengar eller att riskkapitalister vill ha ränta på insatta pengar … men vi kan alla välja, vi kan ”rösta med fötterna” och välja bort det som är osunt, oetiskt, omoraliskt ur alla synpunkter sett. Vi behöver inte köpa dåliga ohälsosamma produkter, som gör oss sjuka. Vi kan återta makten över våra val. Vi kan och ska läsa innehållsförteckningarna! Vi kan må bra, både kroppsligt och själsligt.

Den enskilt enklaste saken för förbättrad hälsa tror jag är att minska på den kroppsliga reaktion som heter inflammation. Enkelt uttryckt är inflammation en allmän irritation, ett kroppsförsvar, tänk en stukad fot, svullen, rodnad och starkt smärtande. Den är ett bra exempel på inflammation. Om ett sådant tillstånd blir för långvarigt, så blir det bestående förändringar, det sjuka anpassar sig, det blir kroniskt, det blir hårt och stelt. Så vill ju ingen ha det, tänk att ha ständig inflammation inuti blodkärlen. Kan det bli svullet, irriterat, hårt och sen förtjockat inuti blodkärl? Ja visst, det är väl det vi kallar åderförkalkning. Och lösningen på det är förstås att sänka kolesterolet? Hahaha, nej, det tror inte jag på, jag tror inte på kolesterolreligionen eller mättat fettfobin.

Vårt kära SLV, Livsmedelsverket hävdar ånyo i nyuppdaterade skrivelser att vi ska äta mer omega6, vi ska helst byta ut det mättade fettet (kokosfett, smör och fett från djur) mot industriellt konstgjort hårt raffinerat och manipulerat fleromättat omega-6-fett. Ty enligt kolesterolreligionen så slipper vi bli sjuka om vi minskar det mättade fettet till en fiktiv siffra, utvald till mindre än 10 procent. Normalt sett, så hävdar alltid SLV att de inte kan ändra något i sina kostråd för att enskilda oberoende forskare eller nån studie talar för att mättat fett är ofarligt, ja till och med sunt och hälsosamt. Nää, SLV vill ju ha minst hundratusentals studier bakom sig, för endast när man sammantaget tar och jämför hundratusentals studier, allra helst då statistikstudier, så kan man se den trend som ger en fingervisning om att man anser sig kunna bekräfta att kolesterolreligionen och mättat fettfobin är överensstämmande med sanningen – allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu fick jag till det va:-) Men när det gäller omega6 och barn, så stöder sig SLV endast på en enda finsk barnstudie, den finns i ett oändligt antal variationer vid det här laget, men det är samma forskare och samma studie, egentligen. (Lagström et al 2008, tex.)

Jag ser det som bevisat att ett överskott på omega6 i födan ger inflammation. Flera studier pekar på att vitamin D3 är inblandad i förekomsten av ett stort antal cancertyper. Låg nivå av vitamin D3 i blodet och cancer, hög nivå av D3 och mindre ofta cancer, bättre överlevnad och mindre aggressiv cancer. Om vi då äter mycket omega6, får vi då mera cancer? Om vi har låg nivå av vitamin D3, får vi då mera cancer? Jaa, det verkar så. Det finns flera studier som pekar i den riktningen. Det mest ironiska är att SLVs handgångna kvinna, Irene Mattisson som idag rekommenderar en allvarlig ökning av just omega6 till alla, men främst till skolbarnen – en gång i tiden (år 2002) jobbade för projektet Malmö kost-cancerstudie och hon står faktiskt som andreförfattare i den, där man konstaterar att mer än 20 gram omega6 dagligen ger ökad risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet. Jaha, vad är det att bli upprörd över då? Jo, det gemensamma för klimakteriet och barn är att det naturligt föreligger låga östrogennivåer. Ska vi då ge våra barn, som naturligtvis har låga könshormonnivåer ett fett som ökar risken för bröstcancer? Nä, tänkte väl det, det tror jag är en mycket dålig idé.

Det finns fler studier som visat detsamma, dessutom har man sett samma samband med just mycket omega6 och prostatacancer. För att inte tala om sambandet mellan omega6 och inflammation, ett otvetydigt samband. Fast det är klart, man tycker ju att omega6 sänker kolesterol … sänkt kolesterol … hmm … ökad risk för cancer … hmm.

Sen har vi nästa felaktiga påstående från SLV. Man har ännu inte förstått eller vägrat att läsa på om naturliga transfetter, så kallade CLA, konjugerad linolsyra, utan hävdar envist att de är jämförbara med de onaturliga konstgjorda industriella transfetterna. Just det, de som SLV menade att industrin i egen takt frivilligt skulle fasa ut … när danskarna rask och resolut förbjöd dem. Jag anar en obehaglig relation mellan industrin och våra myndigheter.
De naturliga transfetterna har enligt ny litteratur positiva egenskaper för människan, till motsats de onaturliga industriella, de skapar inflammation. Det finns ett starkt samband mellan inflammation och kronisk sjukdom generellt, men även cancer. Kanske beror det på att vid en kemiska process som skapar de onaturliga industriella transfetterna, så bildas det ”omättnader” på ett oorganiserat vis och dessa omättnader är reaktiva. Jag associerar till hur bakterier är reaktiva och byter grejer med varandra, då blir de resistenta.

Så, som jag ser det, de enklaste åtgärderna man idag kan göra för sig själv och sin hälsa är att öka på vitamin D3-nivåerna och minska på intaget av omega6. Gör vi det, så har vi kommit långt.

Vitamin D3, nya riktlinjer ger nya rekommendationer för ca 80 miljoner amerikaner.
IOM, Institute of Medicine har nu efter några års utredande och pillande med tusentals studier, helt i SLVs anda kommit fram till att man kan sänka gränserna för vitamin D3-brist.
Vad och vilka är då IOM, och deras experter? Som jag förstår det är det en organisation bestående av 1800 ”experter”, som frivilligt erbjuder sin expertis till IOM. Man kan själv söka om medlemskap, men man tar bara in 70 nya medlemmar per år, befintliga medlemmar godkänner de nya, hmm, vattentätt ju, man kör ju samma system som SLV gör. Våra svenska så kallade experter är så få, att de ständigt måste återanvändas. Antingen så arbetar man på SLV eller SBU eller Socialstyrelsen eller något av Universitetssjukhusen, varpå man snurrar runt inom dessa institutioner, SLVs experter väljer kostråd, sen utser man dessa experter till diverse utredningar tex. inom SBU, varpå desamma personerna som formulerat kostråden ånyo godkänner sina egna kostråd, har någon hört ordet jäv? Är ett jäv (intressekonflikt, tex. kan man få godkänna sin egen löneförhöjning? Det vore jäv – döma sina sina barn i domstol, det vore också jäv) borta, osynligt och icke existerande så snart man deklarerat det och skrivit under?

Hur har man då kommit fram till att alla dessa miljoner amerikaner inte har vitamin D3-brist? Joo, med statistik. Det var väl Mark Twain som sa; det finns tre slags lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. Sant tycker jag. Alla sannolikheter är väl 50%. Antingen så är det så, eller så är det inte så. Rätt hög träffsäkerhet:-) USA har nästan 310 miljoner innevånare, om 80 miljoner av dem skulle ha D3-brist, förutom då de som ligger under 20 ng/mL, de är väl ganska många miljoner de också. Ja, det skulle ju säga nåt, säga att nåt är allvarligt fel i samhället. Genom att sänka gränsen för vad som är D3-brist, istället för att göra det som många oberoende vitamin D3-experter anser – höja gränsen, så sparar man pengar och man vägrar acceptera både ny och gammal kunskap. Men främst så undgår man att ta itu med frågan om det är något fel på vår livsstil, om vi har mat med brister i näringsinnehållet. Om så många har brist, måste det vara något som är fel. Någon tjänar på att läkare skriver ut det undermåliga vitamin D2 på recept, någon tjänar på att vi är så medikaliserat sjuka. Det finns läkare som propagerar för obligatoriska statiner (blodfettssänkare) till alla över 50. Snart är alla amerikaner både feta och diabetiker … och det enda man kan komma på är mera piller, injektioner eller det senaste – magoperationer.

Det finns dock några tillförlitliga vitamin D3-forskare i världen, en heter Michael F. Holick, på Bostons Universitetssjukhus, han publicerade nyligen en rapport i Anticancer Medicinal Chemistry, där han enkelt säger att vitamin D3 har en anti-cancereffekt! En kunskap vi haft i mer än 100 år! Det är bara det att man behöver ha en blodkoncentration minst mellan 40-60 n/mL, alltså med våra mått en koncentration på 100-150 nmol/L. Det är betydligt högre än det av IOM nyligen konsensusbeslutade 20ng/mL, från tidigare 30 ng/mL. Underbart, eller hur? Tänk att radikalt minska risken för cancer generellt och om vi ändå skulle få cancer, så får man en snällare sort om man tagit sina D3 eller haft förmånen att få äkta sol i lagom dos. Detta eftersom de flesta celler i kroppen har receptorer för vitamin D3 och kan omvandla D3 till 25-hydroxyvitamin D till 1.25-dihydroxyvitamin D. Som i sin tur kan hämma onaturlig celltillväxt, främja cellmognad, förebygga sjuklig blodkärlstillväxt och se till att cellerna dör när de ska (apoptos). Man alltså inte bara minskar risken att utveckla cancer, utan även risken att dö av cancer genom att ha hög D3-nivå. Jag antar att det är en fördel att ha stabila nivåer över årstiderna, alltså inte bara ha lagom hög nivå på sommaren och låg nivå på vintern, utan en jämn nivå året runt. Man talar om de flesta cancertyper, vissa vanliga, som bröst-, prostata-, tjocktarmscancer med flera och även svårare cancertyper såsom bukspottkörtel- och äggstockscancer.

Det är väldigt individuellt vad för vitamin D3 [25(OH)D]-koncentration man får på sin personliga dos D3, mitt råd är att kolla. Men skriv upp vad provet heter, tyvärr vet inte alla Vårdcentraler något om vitamin D3 överhuvudtaget, än mindre vad blodprovet heter. Men de flesta tolererar en dos på 5000 IU/d.

Elisabeth Puur

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
http://www.foodconsumer.org/newsite/2/Cancer/vitamin_d_cancer_prevention_1026121000.html
http://www.emaxhealth.com/1275/new-vitamin-d-guidelines-not-everyone-agrees
http://kostkunskap.blogg.se/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://blog.vitamindcouncil.org/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/cancer/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/prostate-cancer/
http://www.vitamindcouncil.org/mod_sys/site_search.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1336931
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023927

Bloggar etiketter: ,

Keramik, textil och hantverk från Grekland


Shoppa i Grekland är som att gå in på Indiska fast i en hel stad istället för en liten butik.

När vi hyrde bil och for till Rhodos så fanns där två städer i en, den gamla och den nya. I nya Rhodos hittar du märkesbutiker som Dolce o Gabbana, Dior, Lacoste, La redoute, GANT, Ralph Lauren med flera, med flera… Där fick du också trafikens avgaser och hektiska vimmel på dig bara du öppnade bildörren… Det är ingenting som tilltalar en skogsmulle som mig. Märkesprylar har aldrig tilltalat mig och kommer heller aldrig att göra, så så är de med den saken, men de tror jag nog ni visste redan ni som känner mig! ;-)

Jag gillar mer det rustika hemmagjorda hantverken där upphovsmakarna själva säljer sina varor som dom egenhändigt tillverkat med unik historia och ingen produkt är den andra lik. Det är så vackert så man kan ju bli tårögd för mindre… Detta finner man i gamla stan som ligger i Rhodos fast omringad av höga murar som skiljer städerna åt.

I gamla stan får man gå i en djungel av små trånga gränder, bland de lokala folkets bostäder, öppna gator med butiker och marknadsstånd. Mysiga caféer och restauranger både högt och lågt. Här finns allt man kan önska om man tilltalas av det gamla grekland.

Priserna är ungefär som i Sverige. Man betalar i euro och nu när vi valde att åka på senhösten så kan man göra riktiga fynd då de ofta säljer ut sina varor till halva priset. Grekerna är måna om sina kunder, ibland lite för mycket då dom gärna plockar fram kläder och hänger upp framför dig och pekar, visar och gestikulerar och tycker att du är sååå vacker i allt dom föreslår, detta är dock inte tillåtet men förekommer ändå en hel del. Man känner sig lite smått påtvingad och vill man inte handla det dom föreslår får man fint ursäkta sig med att man vill gå vidare eller att man ”ska tänka på saken”… Många gånger får man också helt enkelt låtsas att man inte hör dom när man passerar en butik, men trevlig och glada och hjälpsamma är dom till 110%! :-P

Jag hittade så mycket vackert jag ville ha och blev mer och mer förstummad för varje butik jag gick in i… Jag ville ha ALLT!! ;-)

Jag köpte med mig en riktigt vacker handvävd löpare till köksbordet med pärlbroderier och sammetstyg, de fanns i många färger och nu grämer det mig lite att jag inte köpte en turkos också. De kostade 30 euro och var nere på 50% på priset… Dumsnål som jag vet inte vad?!

Keramik, skålar, fat, och en fin gammal ”bullig” askkopp som får pryda bordet fick jag med mig hem iaf. Krukor, vaser, solgudsprydnader, träsnideri av olivträd (detta var dyrt, just hantverken tillverkade av olivträ). Olivoljor köpte jag också och så hittade ett litet symboliskt kit med tzatzikikrydda, chilikrydda och en miniflaska med ouzo. Lite kul faktiskt för den där tzatzikikryddan är återkommande vart man än går, men i en riktig tzatziki så finns ju inga färdiga kryddblandningar så det är väl en turistgrej kan jag tro.

Ouzo som är bland det mest vidriga jag smakat… (vi fick det som välkomstdrink den kvällen hotellet hade grekiskt tema på buffén) Jag trodde nästan jag skulle få dra upp linnet och kräkas ner i det när vi satt i restaurangen men jag svalde och svalde… Bara tanken får mig fortfarande att minns den hemska smaken, haha!! Nä, ingen mer ouzo för mig, bara den lilla flaskan som får påminna mig som ett kul minne såhär efteråt. :-P

När vi kom hem så hade jag redan tänkt ut att jag måste fixa lite ”greek-feeling” i köket så vi lever kvar i minnena ett tag till så duken åkte på och alla små prylar och keramik. Det är så mysigt att sitta där och fortfarande ha grekland kvar hemma en stund! Ja, det är väl jag i ett nötskal men jag måste ha minnen till allt, precis allt!! Allt jag köpt, plockat och haft att göra med där nere måste få sin ”minnes-stämpel” och hitta sin plats när vi kommit hem annars känns det som det tog slut för fort liksom… Undra om ni fattar hur jag tänker nu?! Min man gör de inte, men han tycker det är fint i alla fall! ;-)


En av alla små butiker i gamla stan Rhodos, ni ska få se mer såna i det stora ”Reseinlägget” senare…


Köksbordet och i mitten den lilla saltskålen med små ”skyfflar” i olivträ.


Sköldpaddan i silver visste jag skulle bli fin ihop med de ljuslyktor jag hade hemma i fattigmanssilver. Jag gillar den skarpt! :-P


Det typiska grekiska kärlen med mytologins symboler och inristningar, visst är dom vackra!


En söt askkopp, riktigt klarröd laserad kunde jag inte motstå. Gillar formen på dessa och den ska inte användas utan stå som prydnad bredvid den lilla skålen. Å så Ouzo-kitet med tzatziki-mixen! ;-)


Min älskade vävda löpare… Den kan man titta på länge och undra hur dom tänkte och kom på allt när dom sydde så eller satte dom pärlorna där eller valde den färgen som kantband och alla mönster och symboler som bara växer ihop, det är såååå vackert, jag verkligen älskar den och skulle köpt en till som sagt…


Naturens fynd med olivkvist, clementiner, stenar och snäckor…

 

The post Keramik, textil och hantverk från Grekland appeared first on Kryddburken.se.

Carpe diem

hotellfrukost, frukost, plockmat

Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!

Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket! :-P

Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten! ;-)

Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN! :-P

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.

Semestern lider mot sitt slut…

Imorgon är sista dagen här i Grekland, söndag vid lunch går flyget från Rhodos till Arlanda, snart dags att packa igen resväskorna för hemresan…

Tiden har verkligen bara rusat fram men oj så mycket vi hunnit se och uppleva ändå på bara en vecka…

Nu vet jag vad det är som tar sån evinnerlig tid hemma i Sverige; Plocka, städa, hänga tvätt, diska och laga mat, för inget av de har jag gjort här nere. Bara varit ledig och njutit, badat, solat och haft de bra! :-P Duktigt bortskämd har man blivit minst sagt… Efter frukost när vi kommit tillbaka på rummet har sängarna varit bäddade, smutstvätt omhändertagen, badrum och alla ytor skurade och sopor tömda… Lyxliv verkligen men jag vette sjutton om jag skulle vilja ha de så alltid??

Vill man de?? Jag saknar att boa, piffa, torka och plocka här å där o hit o dit så jag kan nog konstatera att allt har sin tid men såhär mycket semester har jag aldrig nånsin haft så de tog ett tag att ställa om sig, jag går fortfarande och ”förstädar” lite innan städerskorna ska komma, haha!! ;-) Men jag är väl som jag är!

20121026-152602.jpg
Bläckfisk

20121026-152633.jpg
Bilder från en av hotellets pooler överst samt akvariumet i gamla stan; Rhodos.

The post Semestern lider mot sitt slut… appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburken från Grekland rapporterar;

20121025-191946.jpgVi tackar Linda för det fina gästblogginlägget här på Kryddburken! :-P va roligt att ni hänger kvar och kommenterar när jag är borta på semester. Som jag skrev på Facebook så är internetuppkopplingen riktigt begränsad här. Det är bara i själva lobbyn jag har tillgång till wifi, går jag utanför entrén försvinner den direkt så det blir några korta, sporadiska stopp efter frukost o middag, många som sitter där med sina laptops och iPhones om dagarna men då försvinner ju lite tjusningen med semester samtidigt. Just nu sitter jag på vår uteplats vid poolen och skriver i ”anteckningar” som jag ska klistra in i inlägg till er senare ikväll! (Nu :) )

Här i Anfandos i Grekland har vi haft strålande sol hela dan, temperaturen har legat runt 23-25 grader – helt perfekt! Det är 3:e dan vi haft hyrbil och sett oss omkring här på ön! Tisdag och onsdag hyrde vi en jeep och idag en Toyota Yaris, det är billigt med hyrbil via hotellet. Kanske inte riktigt så smart med jeep dom två dagar vi haft regn och Nicke propsade på jeep utan tak ;-) men han är verkligen en levande GPS och har varit duktig med körning och hitta vägar och kunnat anpassa sig till trafiken vilket inte är riktigt som hemma i Sverige. ;-) Idag bestämde dock JAG bil och har faktiskt kört själv och vi fick en bil med tak och AC! hehe… 50euro per dygn för en jeep och 25euro för ett dygn med Toyota!

Helt otroligt vilket fantastiskt land, folket, djuren, atmosfären… Vi har vandrat i dom små, trånga gränderna i gamla staden i Rhodos, fikat med papegojor, shoppat fina grekiska smycken, vävda dukar, keramik och kläder. Priserna är ungefär som i Sverige, inte speciellt billigt men otroligt mysigt att gå och strosa bland allt vackert.

Dagen idag har vi tillbringat uppe i bergen och kört på dom små slingriga bergsvägarna bland getfarmar och lokala bönderna och deras marker. Fantastiska olivlundar, citronträd, betande getter, clementiner, vildhundar och en svindlande natur har vi upplevt!

Nähä, nu är det snart dags för middag och vi ska börja göra oss iordning!

Sköt om er nu så hörs vi snart igen, massor med kramar till er alla! Jag saknar er! <3

20121026-090803.jpg

20121026-090841.jpg

20121026-091338.jpg

The post Kryddburken från Grekland rapporterar; appeared first on Kryddburken.se.

Länktips: Våra 5 mest populära LCHF recept

Här nedan finner ni våra populäraste recept – utifrån era reaktioner på mest facebook likes.

1. Oppsie bröd - 404 facebook likes

Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!

2. Super gott LCHF bröd - 274 facebook likes

Fantastiskt bröd som till och med icke-lchf-personer gillar.

3. LCHF Frukostmuffins - 140 facebook likes

Frukostmuffins är perfekta för dig som vill i väg snabbt på morgonen! Kan förvaras i kylen och avnjutas på vägen till jobbet!

4. Ägg och bacon muffins - 101 facebook likes

Ägg och bacon muffins är ett perfekt mellanmål för oss som äter enligt LCHF.

5. Sesambröd - 64 facebook likes

Det här brödet går supersnabbt att göra och är gott att använda både som hamburgerbröd eller vanlig macka med smör och ost på.

 

Vad tycker ni? Det verkar som om bröd är populärt! Vi kanske ska lägga upp fler brödrecept?

Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

Att vara kvinna är fint.
Det betyder inte att det är bättre och finare att vara kvinna än att vara man. Män och kvinnor kompletterar varandra. Utan den ena – inte den andra. Sexuell preferens är en annan sak, män och kvinnor kompletterar fortfarande varandra. Jag väljer nu medvetet bort uttryck och formuleringar som HEN. Jag tom sticker också ut hakan och talar om att jag anser att det är skadligt för barn att växa upp utan att veta om att de har ett kön, att de har en egen könstillhörighet. ”Hen”-ideologin har inget med pojk-och-flickkläder att göra. ”Hen”-ideologin har heller inget med flick-och-pojklekar-leksaker att göra. ”Hen”-ideologin handlar inte om individualitet och personlig utveckling för individen, som att växa som människa. Näe, ”hen” handlar om makt och politik och en stor portion annat.

Så fick jag sagt det, nu raskt över till vitamin D3 och kvinnor.

Många har ju önskat ett kvinnligt perspektiv på vitamin D3, så starkt att en och annan tom hittat till min mailbox. Vissa sjukdomar drabbar båda könen, andra är mer könsspecifika, men en sak är säker, jag vet ingen sjukdom eller något sjukdomstillstånd som minskar ifall man har brist på vitamin D3. Tvärtom verkar sambandet vara, mera sjukdom vid brist på D3 och allmänt friskare vid höga D3-nivåer. Ä så länge finns inte många studier där man intervenerar och ger en rejäl dos av förmodat verksamt ämne, tex. Vitamin D3 och jämför med ett sockerpiller, men de kommer, det är bara det där med pengar igen, vem ska betala för det?. Det finns däremot gott om epidemiolgi*, det jag tycker är ”fusk”, det går inte att dra några riktiga slutsatser av de fenomen man ser på, men det kan ju peka på vad vi ska studera i riktiga studier. Tills dess de tillförlitliga studierna kommer, måste vi förlita oss på oss själva. Vi ska lära oss att kritiskt granska, se vem-vad-vilka som tjänar pengar och-eller status på ”nyheten”, inklusive forskares till synes självklara samband och ”det vet alla”-påståenden. Det äldsta och mest kända är väl att man får hjärtinfarkt av smör (mättat fett) och att av smör får man högt och ”dåligt” kolesterol. Suck!

En sann nyhet är att D3-bristen verkar sprida sig som en löpeld över jordklotet. Även i länder med verkligt mycket sol, på de rätta breddgraderna, där människohuden har en möjlighet att bilda D3 året om, till och med där sprids vitamin D3-bristen. Undrar varför? Lite elakt tänker jag för mig själv, jag borde nog köpa aktier i solskyddskrämindustrin? Obs! Det var ett dåligt skämt, det är en ironi.

Jag tjatar på om vitamin D3 – siffran TRE är viktig, alltför mycket talar för att människan inte mår bra av för mycket D2. Välj D3 i rätt dos för dig, det är hög tid att börja supplementera nu. Doserna kan man läsa sig till, eller räkna på behov D3, per 10 kg kroppsvikt, 1000 enheter D3 per 10 kg människa. VDC (Vitamin-D-Council) stoppar ju sin rekommendation vid ca 5000 enheter per dag, undantag ammande 6000 enheter, trots att deras rekommenderade blodnivå av D3 med stor sannolikhet kräver en högre dos om man är av storlek mer än 50-60 kg. Ju mer man väger, desto mera D3 behöver man. Ju mer fett man bär på, desto mer D3 behöver man och ju mörkare hud, desto mer D3. Vill man sedan kontrollera vilken D3-koncentration man uppnått, så är det bra att vänta 8-12 veckor innan blodprovet tas. Kom ihåg att be om rätt prov, sjukvården har inte riktigt hängt med vetenskapen här, 25(OH)D = 25 hydroxy vitamin D. Jag känner en riktigt mörkhyad man, han har precis börjat med D3, det ska bli mycket spännande att se vilken dos han behöver för att komma upp i en ordentlig vitamin D3-nivå, ännu mer intressant blir att se om hans ”krämpor” kommer att försvinna.

Vad händer i människokroppen utan eller med för lite vitamin D3? Vitamin D3-brist är väldigt jämställt och demokratiskt, det kan drabba alla, alla nationaliteter, alla åldrar, inklusive foster. Är man ett foster i mammas mage, så kan man födas med ett uppmjukat dåligt skelett, som lätt går sönder, frakturerar, kanske redan vid födseln, alltså engelska sjukan eller rakit. Då brukar föräldrarna beskyllas för att ha misshandlat sin lilla nyfödda bebis. Vi vet ju att det finns ett starkt samband med låga D3-nivåer hos gravida + fortsatt låga nivåer hos deras barn och risken att barnet sedan insjuknar i typ1-diabetes. Finland fick en kraftig ökning i antal typ1-insjuknanden efter att man tagit bort rekommendationen om högdos D, man gjorde en hel del andra ändringar i hälsoinstruktionerna också. Får man sin D3-brist i bardomen blir man sjuk, allmänt skröplig, man tål alla sjukdomar sämre, blir sjukare. Man får ett mjukt dåligt skelett och ofta deformerad bröstkorg och bäcken. Ett deformerat trångt bäcken gör det omöjligt att senare föda barn på naturlig väg i vuxen ålder. Får man sin D3 brist senare i livet, alla varianter finns … allt från tidig barndom till alla åldrar i vuxen ålder, så vet vi att hela sjukdomspanoramat blir förvrängt, förvärrat, allt blir svårare att bota och dödligheten ökar.

Så det blir inga garanterat friska bebisar om den blivande mamman har D3-brist. Det är bara att lista svåra kroniska sjukdomar, typ1-diabetes ökar, vi får inte heller glömma risken för den blivande mamman utvecklar typ2-diabetes, vilket ytterligare ökar risken för fostret, generellt. Risken för astma och allergier ökar, risken för infektionssjukdomar ökar, jag skulle vilja veta hur D3-nivåerna ligger vid de olika barncancrarna, det finns medfödd barncancer. Psyke och hjärnans utveckling – kan det vara så illa att risken för autism ökar? … andra problem med beteende? Så tror jag, men få vågar prata om det. Om den blivande mamman har närmast noll i vitamin D3-koncentration, har hon då ökad risk att få ett autistiskt barn? Det verkar vara så. Det finns ganska många sjukdomar vars risk ökar för det blivande barnet – ifall den blivande mamman har D3-brist. Det blir inga friska barn med garanti – om barnet har D3-brist – och om den blivande modern har D3-brist. Det skulle kosta så lite i kronor och ören och spara så mycket lidande om vi kunde se D3-tillskott som lika naturligt som mat.

Växande barn ska naturligtvis inte ha vitamin D3-brist. Tonåringar ska naturligtvis inte heller ha D3-brist … sen ska unga kvinnor heller inte ha D3-brist, inte medelålders kvinnor, inte menopausala kvinnor heller eller kvinnor över pensionsåldern. Särskilt drabbade är rökare, anorektiker, ortorektiker och de som är rädda för att åldras, de som inte vill att livserfarenheterna och skrattrynkor ska synas. Ingen ska ha vitamin D3-brist, varken människor eller djur. Och ja, man börjar se och inse att även djuren blir sjuka utan vitamin D3, när de stallas i lokaler utan möjlighet till solljus.

Med andra ord borde våra myndigheter verkligen slå på trumman för att informera om denna lättbehandlade pandemi. Det skulle inte kosta mycket heller, faktiskt så lite pengar att de allra flesta skulle ha råd att betala sina egna D3-kapslar själva. Nog med moralpredikningar.

Ok, vi ser på flera sjukdomar som drabbar kvinnor, som det verkar … om kvinnor har för låga D3-nivåer i blodet. Bröstcancer, visst, det existerar även bland män, då mycket ovanligt, men jag skulle gärna betala lite extra för att få veta vad för D3-koncentration de män som får bröstcancer har. För vi vet att kvinnorna med de största, mest elakartade och mest snabbspridda bröstcancerknölarna, de har låga D3-nivåer. I USA är man mycket bekymrad över att både African Americans och andra invånare med mörkare hud, som Hispanics har ett högre insjuknande i bröstcancer, i de flesta sorters cancer, faktiskt, de har också högre dödlighet och sämre behandlingsresultat. Men vi har rätt bra behandling för de olika typerna av bröstcancer, fler överlever och vi hittar nya sätt att upptäcka sjukdomen, att behandla den, vi ser även på ärftligheten m.m. Visst vore det fint om vi la till vitamin-D3 i behandlingsarsenalen?

En annan kvinnlig cancer, äggstockscancer, den brukar vi inte tala om, för den är så otäck, ”rälig” säger vi i Skåne. Rälig innebär att den är svår/problematisk/inte så lätt hanterbar … där har ju männen sin testikelcancer, som man lärt sig behandla riktigt bra.
Vi brukar inte prata om äggstockscancer, jag vet inte riktigt varför? Kanske för att den nästan alltid upptäcks (för?) sent. ”sent” brukar innebära att behandlingen inte funkar så bra och patienten dör. Men av det lilla jag sett av i studier om äggstockscancer och vitamin D3, så gäller samma som för alla andra cancersorter – de med hög D3-koncentration, de överlever bäst och mest och längst. En anledning till svårigheterna med äggstockar är kanske att de ligger väl skyddade, ganska långt ner i buken, nedom navelhöjd. Med lite putmage är det ännu svårare att känna dem om man klämmer på magen. Hade det varit bättre ifall vi haft våra äggstockarna hängande utanför kroppen, som männen har sina testiklar, lätt synliga, lätt att känna efter knölar på, med ständig kylning? Jag tror inte det, vi får lära oss mer om vad som orsakar cancerceller att börja växa ohämmat, leva så sunt vi bara kan och med det vill jag säga kontrollera D3-nivåerna. Ett litet ps, vad gäller ovariecancer, de nya blodprover man börjat använda för att försöka screena, för att hitta tumörerna innan de ger symptom verkar inte ha någon ”effekt” på kvinnors överlevnad i äggstockscancer. Man hittar inte dessa cancrar tidigare, trots blodprovstagningen.

Det finns många så kallat kvinnliga sjukdomar … låter förfärligt ju, jag vill inte ha en sjukdom bara för att jag är kvinna. Kan det finnas speciella ting med oss kvinnor? Har vi kanske inte lika starka immunförsvar som män? Det är inte rättvist, Nä, livet är allt annat än rättvist. Vem sa det … att livet är rättvist? (men vi slipper åtminstone testikel- och prostatacancer). Har vi sämre immunförsvar än män? Njae, vi har åtminstone ett annorlunda immunförsvar. Vi måste definitivt ha ”annorlunda” immunförsvar. Det är bra, det är tur det, annars hade vi inte kunnat fullfölja en graviditet. Kvinnokroppen skulle gjort sig av med fostret, behandlat fostret som en infektion, kanske. Det finns kvinnor som hela tiden får missfall, för deras immunförsvar angriper fostret och det blir en spontanabort. För att kvinnans och mannens immunförsvar inte är kompatibla kvinnas

Graviditeter är väldigt speciella för kvinnokroppen, det är mycket spännande och intressant när man väl sätter sig in i det hela. Under graviditeten sätts en ”mekanism” i gång som hela tiden prioriterar fostret. Fostret, kan man säga lever som en parasit inuti kvinnan. Det innebär att finns det inte tillräckligt av något, ännu värre om det är brist på något, så kommer kvinnans fantastiska inbyggda mekanism att ”forsla över” allt till fostret. Problem uppstår naturligtvis när det inte ens finns tillräckligt att överföra, som tex. vitamin D3-brist, det finns många andra livsnödvändiga substanser, hormoner m.m. som krävs för att bilda ett friskt fullgånget barn.

Ser vi sen på de autoimmuna sjukdomarna, så finns många som drabbar kvinnor oftare än män, verkar det som. En sjukdom jag sett på nära håll, hos en släkting, är MS, Multipel Scleros. Få har den svåraste typen, min vän har den värsta sorten. Det finns ett helt spektrum av autoimmuna sjukdomar som kanske är påverkbara med vitamin D3 …vi glömmer ofta att diabetes typ1 är en av dessa autoimmuna sjukdomar. Vi anser oss veta att det finns ett samband mellan låga D3-nivåer och typ 1-diabetes hos barn. Det finns som sagt många fler.

Elisabeth Puur

KÖPA D-VITAMIN

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22956345

Bloggar etiketter: ,

Hemma igen från ett Marseille i 25 graders värme

till ett regnigt och kallt Borås… visst brukar man säga “borta bra men hemma bäst” men det vete katten om det stämmer just nu…

Marseille rekommenderas ett besök och jag kan konstatera att 2,5 dagar är för lite. Att sedan besöka Marseille nästa år eller framöver kommer vara en helt annan upplevelse när man ska till att uppleva Vieux-Port/The old Port, för nu bygger man om så gamla hamnen kommer vara bilfri! Marseille blir 2013 Europe capital of culture. Så ska man någon gån besöka Marseille kanske nästa år är året!

 

Vad vi såg i Marseille:

I första hand medelhavet och de vita klipporna

 Det första vi såg på morgonen när vi öppnade vår balkongdörr var
med fängelsen ön If, där romanfiguren Greven av Monte Christo var fängslad
*****

Vart man gick eller åkte så kunde man se Marseilles Notre-Dame de la Garde
Utsikten från Notre Dame är magnifik!
Vackra hus fanns det gott om
Den lilla mysiga byn Cassis fick ett besök, området är känt för sina calanques.


Det hans också med en liten vinprovning i Cassis utkant!
Efter tre timmars vistelse i Cassis och bilturen ner till en calanque
som går att komma åt med bil på hösten, gick färden vidare med Laurent,
vår privatguide som hotellet samarbetade med till det stora lite röda berget ni ser i bakgrunden här 
Där hade  vi en vidunderlig utsikt över Cassis 
och många idkade bergsklättring på den stupbranta vägg… och andra fick vänta på husse och matte ovanför…

Sedan körde Laurent oss till en för turister så gott som helt okänd och svårhittad calanque.
Calanque de Figuerolles 
Oerhört spektakulär och vacker plats!
Denna plats utropades till republik 1956…
Sista dagen njöt vi bara området nära hotellet, Hotel Peron.
Kan varmt rekommenderas om man inte bryr sig så mycket om att man hör andra gäster… men bästa läget i stan? Helt klart!
Mer tillmötesgående hotellägare får man nog leta efter.
Ägg fanns ju som sagt på lilla buffén,
men att de hade gjort sig omaket att köpa glutenfritt sötebröd
(hade ju dock inte behövts men ;) ) och fet skinka till vår frukost enbart för oss
är oerhört gulligt och generöst. Enkelt hotell (2**) men
oerhört tillmötesgående och måna om sina gäster har jag sällan varit med om

*****

Något av detta åt vi inte…


men gulliga är ju grisarna, annat kan man inte säga!

Men detta kunde däremot slinka ner…

Bloggar etiketter:

Nu är det nära…

20121020-234351.jpg

Ja nu e de bara 4 timmar drygt innan klockan ringer och vi ska upp och checka in bagaget, få i oss lite frukost och kliva på planet. :-P

Vi sover på Rest n Fly mitt inne på Arlanda. Tänkte att vi skulle hittat oss en restaurang att sitta på ikväll men de var verkligen öde här. Just lördagar stänger dom flesta restauranger kl 17?? Men söndagar 22?? Där hänger jag inte med… Mc Donalds var ju öppet förstås men precis intill hittade vi Alfredos med husmanskost, pizza, pasta, sallader, grillat mm som såg himla trevligt ut, och fullsatt blev det ganska snabbt efter en stund också. Vi beställde varsin pizza och satt och kollade på myllret av folk innan det var dags att krypa ner. Så här är vi nu i väntan på flyget!

Vill önska er alla en himla härlig vecka, jag har förstått att tillgängligt wifi inte är det bästa dit vi ska men nån gång kommer jag säkert in för att godkänna kommentarer och se vad ni skriver så sluta för guds skull inte att skriva!! ;-)

I veckan kommer även en gästbloggare hit till kryddburken så lite händer de ändå när jag är borta!

Stora kramar från mig till er, va nu rädda om varann! <3

The post Nu är det nära… appeared first on Kryddburken.se.