Ugnspannkaka med blåbärsylt

8 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk fiberhusk
0, 5 dl kokosnötsmjöl
75  gram smält smör
4 dl grädde
3 dl vatten

LCHF Blåbärsylt

Gör så här:
vispa äggen fluffigt och vispa ner vaniljen. Vispa ner fiberhusk och kokosnötmsjöl väl, inga klumpar.Vispa i gräddenoch smälta smöret och tillsist vattnet.

Häll i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Mindre långpanna längre gräddningstid. Känn på den att den stannat.
Servera som här med blåbärsylt.

 

Bloggar etiketter: ,

Kokosmousse med chokladrippel
Kokosmousse med chokladrippel
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
2 dl Vispgrädde
2 dl coconut creme
50 g mörk choklad
1 tsk vaniljpulver

Topping
Jorgubbar och rostad kokos
Gör så här:
Vispa grädden (allt utom 1 tsk) tillsammans med vaniljpulvret. Häll av vätskan från coconut creme och lägg i krämen i grädden. Vispa upp igen och ställ i kylen. Hit kan man förbereda långt innan.

Smält choklad i vattenbad och låt svalna en aning. Rör i 1 tsk grädde. Ta ut moussen och ringla i chokladen. Vänd försiktigt så det blir ränder i moussen. Häll upp och toppa med färska jordgubbar och rostad kokos

Rostad kokos hittar ni här.

Coconut creme ser ut så här.
Godaste chokladbollarna
Godaste chokladbollarna
Källa: Helena
Portioner:

Ingredienser:
100 gram smör
100 gram kokos + ev. garnering
1-2 matskedar sötningsmedel, t.ex. sukrin
2-3 matskedar kakao
2 matskedar kallt kaffe
1 tesked vaniljpulver



Gör så här:
Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att det blir mjukt. Blanda allt till en smet. Sötningsmedel tillsätts efter smak, och man kan använda valfritt sötningsmedel som t.ex. sukrin, stevia eller vad man har hemma. Tänk på att stevia är mycket sött varför det måste doseras annorlunda - tag mycket mindre än i receptet och smaka av.

Vaniljpulver är ett kolhydratfritt alternativ till vaniljsocker som man kan hitta bland bakartiklarna i affären.

Forma till ca 20 bollar och rulla i kokosflingor. Chokladbollarna kan varieras genom att rulla dem i hackad mandel eller hackade jordnötter istället.

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Mitt LCHF bakrecept vann Vaniljimportens recepttävling!

Det blev inte mindre än mina Kokos- och svartvinbärs tarteletter som vann
Vaniljimportens recepttävling!

Jösses, det är så roligt att ett LCHF bakrecept vann så jag vet inte till mig av glädje!

LCHF bakverk rules!

Måste också passa på att varmt gratulera den som i min lilla utlottning vann min bakbok  Baka med LCHF
GRATTIS EVA KÄRFSTEDT , ÅNGE, din bok skickas till dig så snart jag kan och givetvis är den signerad!

Sedan det allra allra viktigaste av allt TUSEN TACK  alla ni som röstade på mig, idag önskar jag att jag kunde bjuda alla er på en tartelett!

Stor varm bamsekram från mig

Mariann

Bloggar etiketter: ,

Bakepro (vassleprotein med sojalecitin) onödig produkt?

Denna produkt har jag medvetet valt bort ur alla mina bakverk  och bröd. Nu idag ska jag försöka förklara varför.

Jag får ibland frågan om varför jag inte använder bakepro och  jag får också frågor om vad man kan använda istället för Bakepro, och det tyder ju på att människor börja förstå att produkten är onödig och framförallt svindyr och därför ännu mer onödig…

Bakepro är också en produkt som inte kan “stå själv” man måste alltid ha en “massa andra mjöler” i bakverken/bröden och då resonerar jag som så – varför inte baka bara med “massa andra mjöler” , då det ändå går?

Tillråga på  eländet så innehåller också produkten sojalecitin, och den som gör sig omaket att äta en ren LCHF kost fri från “mös och bös” och annat “bjäffs” bör alltså avstå denna onödiga produkt. Sojabönor är också ofta GMO och vill du läsa om sojan kan jag rekommendera Holistics artikel.

Den tillför till baket så gott som bara protein (vassle). Inom LCHF brukar man också säga att vi inte ska öka på proteininnehållet i kosten utan mer isåfall hellre öka fettet.  Många av mina bakverk har just en sådan bra fördelning.
Vassle är också ett snabbt mjölkprotein = högt GI
och Kasein är det långsamma mjölkproteinet = lågt GI.

Därför kan man mycket väl och med stor fördel baka utan denna svindyra och helt ( i mina ögon) onödiga produkt.

Hur du ska tänka när du utesluter denna produkt ur dina recept är inte lätt att säga något generellt om. Troligtvis kan du bara utesluta det helt. Börja så i alla fall och se. Öka annars både vätska och kokosnötsmjöl/mandelmjöl, kanske också ägg om du behöver fyllnaden/mängden.

Vill du ha hjälp i hur du ska tänka omkring ett  recept med bakepro kan jag försöka, lämnar dock inga garantier. ;)

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Bästa pannkakorna

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
50 g kokosolja
4 ägg
2 dl mjölk
3 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Smält kokosoljan och häll i smeten. Rör i fiberhusk, vaniljpulver och salt. Stek varje pannkaka i hälften kokosolja och hälften smör i en liten stekpanna

Fler varianter av pannkakor och plättar hittar ni här.
Rostade kokosflingor

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Kokosflingor
Gör så här:
Rosta kokosflingor i torr stekpanna c 5 min tills dom blir mörka. Passa mot slutet, går trögt i starten men snabbt i slutet

Äter min i mellanmål eller dessert så här.
Kladdig choklad cupcake med vanilj smörkräm

Källa: Lotta
Portioner: ca 12 st

Ingredienser:
Kakor
150 g smör
1 dl vispgrädde
4 ägg
½-1 dl flor sötrix (sukrin) (beror på hur söt du vill ha den)
3/4 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 dl kakao (beror på hur stark du vill ha den)
1/2 tsk vaniljpulver

Smörkräm
200 g smör
½-1 dl flor sötrix (sukrin)
Vaniljpulver /vaniljstång / vaniljecens efter smak (smaka av tills du är nöjd)
Gör så här:
Smält smöret. Rör sedan ner grädden i smöret, därefter äggen och sötningen. Blanda kokosnötsmjöl med kakao och vaniljpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i stadiga bullformar och grädda i 175° i 5-10 minuter. Passa kakorna noga - dem ska vara kladdiga inuti. Ta ut och låt svalna.
Bre eller spritsa på smörkrämen ovanpå.

(har man för mjuka bullformar så ger kanterna med sig och smeten rinner ut på plåten.)
Solrosbröd LCHF

Källa: www.lchfgourmet.se
Portioner: En brödlimpa

Ingredienser:
12 stora ägg
50g smält smör
1,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl fibrex flingor
1 dl solroskärnor
1 msk hel fänkål
Gör så här:
Vispa äggen poröst med elvisp och häll i det smälta smöret. Stöt fänkålen i en mortel och blanda de torra ingredienserna, blanda sedan väl i smeten. Lägg degen svälla ca 10 min.
Stjälp upp degen på bakbord, se till att fukta underlaget med vatten. Blöt händerna riktigt med vatten och forma degen till ett bröd.
Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och strö över solroskärnor.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.