Knäckig rabarberpaj
Pannkakor och plättar med chiasylt

 
 
 

Jordgubbs Chiafrö sylt

Ingredienser:

2,5 dl jordgubbar

1 msk chiafrön + 2 msk vatten

2 msk honung eller annan sötning

Instruktioner

Blötlägg Chiafröna i 10 minuter.
Placera alla ingredienser i en mixer och pulsa tills allt är blandat.
Förvara i kyl.


Risgrynsgrötsplättar

 

 
Ingredienser:
450 gr bär
2 msk Chiafrön
Sötning av valfritt val tex, honung, Stevia, Agave sirap eller vanligt strösocker
 
Dela evt bären i mindre bitar, koka mjuka. Mosa vid behov.
Tillsätt sötning och Chiafrön och koka någon minut till.
Ta bort från värmen.
Om sylten verkar väldigt lös kan mer Chiafrön tillsättas men sylten kommer bli tjockare ju mer den svalnar.
Förvara i kylskåp.
 




White chocolate mud cake w. strawberry ganache


Recept på kakan finns här:
 
Jordgubbsganachen är vit chokladganache som jag tillsatt frystorkat jordgubbspulver som kan köpas här:
 
Rosetten gjorde jag enligt denna video:
Per Morbergs Sweet smokey BBQ sauce!

20140529-180813-65293666.jpg
Men titta vad jag hittade på vårt lilla ICA idag! ❤️ BBQ-sås a la Per Morberg!!! :-P
Dom är då bara för bra i lilla Köpingsvik!

Massor med nyheter på grillhyllorna och att Morbergs nya BBQ-såser skulle hitta ända hit trodde jag inte. Inte så snabbt i alla fall! Heja vårt ICA Nära – ni är bäst! Trevlig, alltid glad och pigg personal. Man Känner sig alltid hemma, hittar ALLT, och en fördel är att butiken inte är så vansinnigt stor så vill/behöver man snabbhandla så går det också SNABBT!

Det jag undrar nu är förstås – Har ni provat nån av BBQ-såserna??

De finns i två varianter, en ”original” och denna ”sweet smokey”.
Det finns även två sorters glaze som jag måste prova snart.
Ikväll kör vi dock provsmakning BBQ sauce sweet smokey! :P Ska bli spännande, återkommer såklart med smakbetyg.

Trevlig helg och mysfredag på er allihop! ♥

Underbara fredag!

20140523-154955-56995006.jpg
Oj vilken dag!! Har haft myggnätet i fönstret inatt, svalt o skönt var de om inte katterna hade väckt oss runt halv fyra med allskön mjau-sång!!! Så irriterande för dom sätter sig på altanräcket som går precis utanför vårt sovrumsfönster och allskön sång är det nog kanske inte utan mer ILLVRÅL!! Ändå har vi matskålarna på verandan på framsidan…. Botemedel på de tack??!?!

I övrigt har denna fredag varit ljuvlig! Strålande sol redan vid 07.30. :-P Gick upp o ut med Kean o sen väckte jag Joline kvart i nio. Kl 10.00 skulle hon va på sin första prao men vi hann med både ICA o Apotek dessförinnan… Jädrans kli i ögonen nu när det blåser upp lite, då flyger de pollen både ute o inne så mer medikament är nu införskaffat!

Nu sitter vi ute i solen jag, Max o Kean o väntar på Joline. Hon skulle få skjuts hem av Johan på bokhandeln då dom bor i byn efter oss o ändå skulle förbi.

Fredagkvällen bjuder på grillad karré, vitlökssmör, bakpotatis o sallad, mys o bus ute på gården och troligtvis en runda i rosa pärlan! ;-) Men innan dess blir det goda frallor till mellanmål!

Trevlig helg önskar jag er alla! ❤️

20140523-155932-57572622.jpg
Nya fina ROSA pärlan! Cadillac cab -63

20140523-160406-57846861.jpg

20140523-160420-57860648.jpg

Att tänka på när du bjuder andra på LCHF-bakverk

hallonm oussetårtaDet allra första som bara måste vara på plats är sötningen! Den är A och O!
Får du den fel tycker ingen om det du bakar och bjuder på.

Dels behöver man söta mer och man behöver säkert också vara noga med VAD man sötar. Sötar man massa med erytritol så har man garanterat några som upplever den kalla metalliska bismaken och tom att några tycker det blir starkt och får sveda i halsen!

Oftast ser man recept med 1 dl ibland ända upp till 2 dl erytritol (= sukrin, ICA sötströ, sötin o sötrix) detta  blir gräsligt äckliga kakor för många av oss. Denna mängd kommer man behöva i synnerhet om man ska bjuda andra, annars blir det för osött!

Är man en stevia (REN stevia som är ca 350 x sötare än socker) användare är samma risk där fast givetvis bismak av stevian, och går man ner såpass i dosen på den så kan den bli osöt också och därmed smaka illa.

BLANDA DEM BÅDA är lösningen och i tillräckligt hög mängd att sötman kommer på plats UTAN bismaker.

Eller köp bra färdiga blandningar så som Bakery+ eller möjligens Sukrin+ och andra blandningar som ligger på minst 2 x sötare än socker och allra helst 3 x sötare än socker.

Billigast per kaka blir Bakery+.

Men se till att söta ordentligt så dina gäster finner bakverken goda!

 

Godaste köttfärssåsen och nytt favorit-tillbehör

20140508-092542.jpg
Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen. :-P
Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!
Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.

6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!

20140508-092605.jpg

20140508-092625.jpg

20140508-092647.jpg

20140508-092704.jpg

Hur man undviker att bli sjuk av mat
Ja, det är en bra överskrift i ett av utbildningsmaterialen jag bar med mig hem från HACCP-utbildningen idag.
Utbildningen hölls av Anticimex, Göteborg, i deras nya och otroligt fräscha lokaler.


En av mina arbetsuppgifter är nämligen kvalitetsansvar och då med matsäkerhet i fokus. Ica har bra verktyg i sitt digitala system, så mycket av arbetsuppgifterna gör man via datorn. Men det gäller ju även att ha fysisk koll på verksamheten.

Min första Haccp-utbildning gick jag 2009. Då kan jag villigt erkänna, att jag inte hade en susning om hur jag skulle kunna arbeta praktiskt med det.
Men allt eftersom jag har arbetat aktivt med egenkontrollen, så har poletten trillat ner. Gött för mig :))

Att gå dessa utbildningar är otroligt inspirerande och lärorika. Lärarna/utbildarna är otroligt proffsiga och har oftast själva bakgrund inom livsmedelshantering.

Ja, den här utbildningen är två-dagars och det blir till att åka dit även onsdag i nästa vecka. Vi fick även med oss lite "läxa", så det är bara till att läsa på :))

En väldigt trevlig lunchrestaurang blev vi bjudna till att äta. Mycket trevligt ställe med väldigt bra lunchmeny. Fräscht, gott och smakrik inredning.



Hur man undviker att bli sjuk av mat
Ja, det är en bra överskrift i ett av utbildningsmaterialen jag bar med mig hem från HACCP-utbildningen idag.
Utbildningen hölls av Anticimex, Göteborg, i deras nya och otroligt fräscha lokaler.


En av mina arbetsuppgifter är nämligen kvalitetsansvar och då med matsäkerhet i fokus. Ica har bra verktyg i sitt digitala system, så mycket av arbetsuppgifterna gör man via datorn. Men det gäller ju även att ha fysisk koll på verksamheten.

Min första Haccp-utbildning gick jag 2009. Då kan jag villigt erkänna, att jag inte hade en susning om hur jag skulle kunna arbeta praktiskt med det.
Men allt eftersom jag har arbetat aktivt med egenkontrollen, så har poletten trillat ner. Gött för mig :))

Att gå dessa utbildningar är otroligt inspirerande och lärorika. Lärarna/utbildarna är otroligt proffsiga och har oftast själva bakgrund inom livsmedelshantering.

Ja, den här utbildningen är två-dagars och det blir till att åka dit även onsdag i nästa vecka. Vi fick även med oss lite "läxa", så det är bara till att läsa på :))

En väldigt trevlig lunchrestaurang blev vi bjudna till att äta. Mycket trevligt ställe med väldigt bra lunchmeny. Fräscht, gott och smakrik inredning.



Hur man undviker att bli sjuk av mat
Ja, det är en bra överskrift i ett av utbildningsmaterialen jag bar med mig hem från HACCP-utbildningen idag.
Utbildningen hölls av Anticimex, Göteborg, i deras nya och otroligt fräscha lokaler.


En av mina arbetsuppgifter är nämligen kvalitetsansvar och då med matsäkerhet i fokus. Ica har bra verktyg i sitt digitala system, så mycket av arbetsuppgifterna gör man via datorn. Men det gäller ju även att ha fysisk koll på verksamheten.

Min första Haccp-utbildning gick jag 2009. Då kan jag villigt erkänna, att jag inte hade en susning om hur jag skulle kunna arbeta praktiskt med det.
Men allt eftersom jag har arbetat aktivt med egenkontrollen, så har poletten trillat ner. Gött för mig :))

Att gå dessa utbildningar är otroligt inspirerande och lärorika. Lärarna/utbildarna är otroligt proffsiga och har oftast själva bakgrund inom livsmedelshantering.

Ja, den här utbildningen är två-dagars och det blir till att åka dit även onsdag i nästa vecka. Vi fick även med oss lite "läxa", så det är bara till att läsa på :))

En väldigt trevlig lunchrestaurang blev vi bjudna till att äta. Mycket trevligt ställe med väldigt bra lunchmeny. Fräscht, gott och smakrik inredning.