Cream cheesetårta med fläder och jordgubbar

Här börjar vi måndagen med TÅRTA!!😉 Nä, egentligen inte för jag gjorde den igår som en avslutningstårta till barnen då det inte blev nån i veckan då vi var ute på restaurang istället.

Tårta måste man ju ha, och det passar ju såklart vilket dag som helst – även måndagar!😉

Denna dag har dock vigts åt hundarna då vi var iväg tidigt i morse till Anicura i Borgholm för att röntga Broncos höfter och armbågar. (Hälsoprogram enligt svenska kennelklubben)

Detta gör man strax innan hunden fyllt två år då leder och skelett ska vara färdigutvecklat. Dels för att kunna tävla, ställa ut och ev användas i avel, men också för rasens hälsa och sundhet så vill man kontrollera detta.

All röntgen sker på djurklinik men röntgenbilderna läses av, av SKK och man får svaret efter en vecka ungefär.

Varken veterinär eller djursjukvårdare får inte yttra sig eller ställa diagnos men genom årens lopp lär man sig lite och med duktig personal om man är nyfiken och frågvis så får man en liten uppfattning om läget.

Broncos bilder såg inte så lovande ut varken armbågar eller höfter och det svider i hjärtat.😞 Att veta att han i framtiden kanske kommer få ont och inte orka leva så många, långa år som jag hoppats utan en massa smärtlindring och operation. Dalton vår förr-förra hund fick ju ganska ordentliga höftproblem och fick lämna alldeles för tidigt bara sju år gammal.

Men man ska inte ”måla fan på väggen”. Nu är han ju ung och frisk i övrigt och har aldrig visat varken hälta eller ömhet. (Men så är han en riesen också och dom är extremt tåligt och har aldrig ont, eller visar smärta i onödan) Vilket kan ge en missvisning om hur han egentligen mår. Därför är det bra med röntgen så man kan hjälpa honom med rätt träning och muskling framöver för att bygga upp stabilitet i höfter. Armbågarna är värre om de är dåliga, då det ofta är benpålagringar och lösa benbitar som kräver operation. Men vi får se.

Mina pojkar i alla fall har varit superduktiga idag och fått varsitt nytt halsband innan vi åkte hem igen.❤️

Bilder, längst ner i inlägget.

Åter till tårtan!

En sån otroligt god blandning av smaker blev det. Fräscht, syrligt och sött. Mäktigt men sååå gott!

Istället för vispad grädde gjorde jag en cream cheese-topping som jag täckte tårtan med samt spritsade på ovan. Smaksatte den med flädersaft och citron och gillar man morotskaka med cream cheese-frosting så gillar man detta. Prova!

Fortsätt skicka in era tårtbilder till tävlingen. Många bidrag trillar in hela tiden – superkul att se.

Läs mer om tävlingen HÄR!

Det här behöver du :

2 tårtbottnar

3 dl jordgubbssylt

3 dl vaniljkräm el marsan

1 sats cream cheese-topping

1 liter färska jordgubbar

Fläderblommor

GÖR SÅHÄR :

Varva varje botten med jordgubbssylt och vaniljkräm. Täck hela tårtan med ett lager av cream cheese-topping. Spritsa, dekorera med färska jordgubbar runtom och uppepå samt små knippen av fläderblommor.

Cream cheese-topping med fläder;

400 gram philadelphiaost

1,5 dl koncentrerad flädersaft

1/2 pressad citron

3 dl florsocker

GÖR SÅHÄR :

Vispa med elvisp ihop alla ingredienser till en lagom fast kräm som går lätt att spritsa. Minska eller öka på mängden florsocker tills du är nöjd.

Bronco ❤️

Allan❤️

Skolavslutning, sommarlov och restaurangtips!

En hektiskt vecka, bokstavligen. Men jösses va mycket vi hunnit med. Joline som nu slutat 9:an var i onsdags iväg på supé och dans i slottsruinen med avgångseleverna. Mycket planering med kompisar om klänningar och skor och accessoarer och gud vet allt. Torsdagen var det avslutning på kvällen, också i slottsruinen. Efteråt samlade vi familj och släkt på restaurang Sörens i Borgholm, där min lillasyster jobbar dessutom. Och ikväll fredag – har dom FEST såklart. Så otroligt skönt att det snart är lördag…😉

Max har också slutat 1:an på gymnasiet denna vecka och i eftermiddags kom han till oss. (Bor varannan vecka) Skönt för dom nu med lite skol-ledighet. Och framför en lugn och stilla helg!

Jag sitter nu och kopplar av efter kvällens runda med hundarna och inväntar midnatt då hon ska hämtas igen. Mycket skjutsande och farande när allt händer samma vecka. Har haft fullt sjå med att hålla isär dagar, tider, skjuts hit och hämtning där osv men alla har vi hjälpts åt, både föräldrar och släkt och det är jag tacksam för. Nästa vecka börjar Joline sommarjobba och då är det moppe som gäller!😉

Är ni i Borgholm och vill äta god mat så rekommendera jag Sörens på Slottsgatan nere mot hamnen. Jag har skrivit om dom förut men det tål att upprepas.

Vi äter där titt som tätt och har alltid varig nöjda, de har dessutom ett fint lunchutbud, även för avhämtning. I torsdags kväll provade jag nåt från menyn jag inte gjort tidigare och nu har jag plötsligt en stående favorit.

Grillat lammentrecote-spett med wokade grönsaker, tzatziki, rödvinssås och klyftpotatis/gratäng. 135kr och så vansinnigt gott och perfekt tillagat kött med rosa kärna. Prova om ni har vägarna förbi. En mysig, liten restaurang och trevlig personal som alltid.

(Översta bilden)

Önskar er en fortsatt trevlig fredagkväll. På återseende i helgen!😊

Pistageglass till dessert.

Kasslersallad med Rhode island-dressing

Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.

6 port

Det här behöver du :

250 gram barilla penne pasta

1 msk rapsolja

400 gram kassler

200 gram ost, port salut

1 gurka

1 burk, 150 gram majskorn

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.

Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Förslag;

Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.

Rhode island-dressing :

3 dl gräddfil

1 dl majonäs

1/2 dl ketchup

1 tsk chilipulver

Salt

Vitpeppar

Enkel och supergod, kall sallad i värmen!

Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.

I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉

Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉

Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.

Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.

Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉

Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!

Full-rulle-helg!

Söndag 27:e maj igår och då hände allt på en gång! Jag har varit hemma med pojkarna själv i helgen (läs; Bronco & Allan)

Nicke och Joline har varit iväg på bilträff/utställning/crusing på Powermeet i Hässleholm från lördag till söndag och kom hem tidigare på eftermiddagen.

Lördagen var en lite gråmulen/regnig/blåsig dag så jag passade på att fixa i köket och baka/förbereda lite ditt och datt, hänga tvätt, skura golv o plocka.

När det närmade sig kvällen märkte jag att Bronco inte var som han brukar. I vanliga fall går han gärna in i vårt sovrum och lägger sig i vår dubbelsäng för att få sin frizon framåt eftermiddagen. Han tillåter inte att Allan går in i sovrummet då och knappast upp i ”hans” säng. Då plockar han fram basrösten och gruffar till om Allan skulle va på väg upp men på golvet är helt okej… Men är Bronco trött så är han trött och behöver få va ifred.

Men redan på eftermiddagen blev han sökande o och lite orolig. Han väntande hem både husse och Lill-matte, men ingen kom i va mig ordning dom brukade. Han lyssnade extra vid dörren, kollade fönster och ljud utifrån o låg på helspänn till jag släckte ner o gick och la mig 22.30. (Läs; gick o la OSS)

Innan detta skrivet tänkte jag mig en lugn sovmorgon framför mig i lite sakta mak med frukost och fix med hundarna.

Bronco i sängen o Allan i bädden nedanför gick bra fram till 01.30. Då blev Allan nödig.

Ut, kissa, törstig, dricka vatten, in – och sova! Nä.

Inte sova på en gång.

TV-bordsbenen är ju sååå goda att tugga på, o sovrumsgardinerna och mattes täcke… Och mobilsladden… Och hörnet på mattan och burkarna inne i råttrummet. Å visst stod det en full matskål på köksbänken också… sen blev det tyst… efter en ljudlig duns av rostfri metallskål fylld av blött foder som skramlade ner i golvet… Hundmat ÖVERALLT! Och en överlycklig liten varg.

Allans meritlista plussades alltså på när han lärde sig hoppa upp med tassarna på köksbänken inatt… Nåja. Han toppar inte Broncos lista än.

– Nu sover vi!

– NU SOVER VI!!!!

10 minuter senare hoppar Bronco ner från sängen o gnäller.

Han som just hade lugnat sig men blev då akut nödig… Upp igen och ut med Bronco och hur tyst vi än tassade upp så vaknade såklart en ny-somnad-Allan och fick något man kan likna barnkalas-socker-chocks-energi. IGEN!

Så där sitter jag mellan vaket och sovande tillstånd på soffbordet mitt i natten med ett svartskägg i knät bedjandes om att få sova och en symaskin som hoppar hejvilt omkring, tuggar Bronco-öron och är hur pigg som helst.

Efter ett antalet flänganden upp och ner ur sängen med terrorist-Allan runt fötterna somnade vi till slut ovaggade runt halv fyra Då hade jag stängt in mig med bägge hundarna i sovrummet med en liten önskan om att få sova till åtta i alla fall??!

Allan missar ju inte en minut med sin ät och sov-klocka så den sovmorgon blev ganska obefintlig. MAAAAT!!!!! Klockan 05.30…

Ja, sen dess så har det varit GOMORRON väldigt länge denna söndag. Efter frukost och dusch så skulle vi iväg till Mormor Mia för att fira Mors dag. Gissa vilka som blev dödens tröttaste o fick släpas ut i bilen då… suck! Natsuddarna AB. Ja!

Tur dom har en väldigt envis matte. Efter ett par koppar kaffe senare så började jag röja golven på leksaker, filtar, tuggbens-smulor och ut med vilddjuren på gården en stund. SEN infann sig söndagslugnet och jag kunde ställa mig i köket och garnera smörgåstårtan jag hade förberett på lördagen. Nicke & Joline kom hem strax därpå och var väldigt efterlängtade kan jag lova.

Fina blommor och presenter fick jag av dem bägge och vi satte verkligen och njöt av tårtan och bara myste tillsammans. Underbar helg, underbara älskade familj och galna hundar.😉 Precis som det ska va!

Hemma hos mamma och fikar. Hon fick såklart rabarber-rullen jag gjorde i föregående inlägg.

Allan fick följa med in en stund och förevigandes förstås i fina vit-soffan.😉

Smörgåstårtan till vår 12-åriga bröllopsdag. Hjärtformad av utskuren hönökaka. Tre lager. 1-rökt skinka, mandariner. 2-kokta ägg, mjukost. 3-leverpastej, grädde, bostongurka. Ost runtom, jordgubbar, sallad, rökt skinka och räkor ovanpå.

Chokladpraliner med vår bild på.

Och grannarna utanför huset, lika rofyllda varje kväll när man går sista kiss-rundan med hundarna. Ja, vi har sovit väldigt gott inatt – allihopa!😉

Rabarber-rulle

Vilken helg alltså! Allt på en gång. Mors dag imorgon27:e maj och då är också vår 12-åriga bröllopsdag. I morse åkte Nicke och Joline till Hässleholm på Powermeet, bilutställning och crusing och kommer hem imorgon så jag ska fira mamma på dagen med syrran och senare på kvällen blir det smörgåstårta och firande med familjen här hemma. Jag är hemma med hundarna och pysslar på i köket med smörgåstårta och lite bakverk. Rabarberna har ju kommit och då passar jag på att koka en enkel kompott.Det är ju så gott och användbart till mycket. Här har jag den som fyllning i rulltårta men den är lika god på rostat bröd som i yoghurt. Önskar er alla en toppenfin helg!❤️ PUSS

Ljus rulltårta grundrecept :

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning :

Rabarberkompott

Garnering :

Florsocker

Vispad grädde

Jordgubbar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna ca 25*40. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långänden. Garnera.

Rabarberkompott gör jag bara på en högt. Ett par stjälkar som jag skär ner i bitar. Ner i en kastrull o så lite vatten i botten, bara så det får fäste att koka upp. Sen tillsätter jag socker lite beroende på hur sött/syrligt jag vill ha det. Bara att smaka av. Några droppar röd hushållsfärg tillsätter jag också, enbart för att det blir lite finare.😉

När kompotten svalnat är det bara att bre på ett lager på rulltårtsbottnen.

Och rulla ihop. Ställt kall i kylskåp en stund före du garnerar med grädde och jordgubbar.

Sommarkaka med bär – bara att röra ihop!

🎵Sommar, sommar och sol!!🎵 Ljuvlig värme kräver ljuvliga bakverk. Gärna enkla som går att sväng ihop i en kastrull när man till exempel får oväntade gäster. Denna kaka är en klassiker jag ofta gör sommartid då det är gott om bär. Hallon, jordgubbar, frysta blåbär, lingon, plommon, persikor etc. Allt funka.

Använd frukt och bär av vad du har tillgång till, ca 1,5 – 2 dl. Variera efter tillgång. Kakan är verkligen busenkel och ett riktigt bra grundrecept på enkel sommarkaka. Passar lika god att äta med en kul glass, som vaniljsås eller till kaffet som den är.

6 – 8 bitar

Det här behöver du :

75 gram smör

2 dl strösocker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl bär (fryst eller färska spelar ingen roll)

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och låt svalna något. Rör ner socker och ägg. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd ner. Rör till en jämn smet. Häll i smord form, ca 25 cm i diameter. Fördela bären ovanpå. Grädda i 175 grader ca 30 minuter tills kakan fått fin färg.

Låt svalna. Pudra med florsocker.

Enkel kaka som bara rörs ihop i kastrull.

På med bär och skjuts in i ugnen.

Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Pudra med florsocker och dekorera med färska bär.

Sommarkaka klar på ett kick!

Måste bara få visa en kommentar jag fick häromdagen.

Anne skriver;

”Kryddburken är en väldigt fin matblogg med fokus på mat och recept och en liten inblick i ert liv här och där. Så uppfriskande tycker jag att slippa 19 selfies i olika positioner och en massa shoppinglänkar. Kryddburken är en av dom få bloggar jag fortfarande besöker och som har behållt sitt fokus på mat- och bakrecept och inte förvandlats till en ”livsstilsblogg”. Det uppskattar jag verkligen. Keep up the good work! 🙂 Önskar Er en trevlig sommar.”

En sån kommentar gjorde mig bara sååå lycklig och glad! Och tacksam. Det är precis allt det jag kämpat för med Kryddburken i elva år. Jag har fått många erbjudande om att flytta bloggen till större magasin och bloggportaler eller bli uppköpt av mediajättar till höger och vänster. Även diverse reklamjobb inom andra branscher som skulle uppta bloggen men jag har vänligt men bestämt alltid tackar nej till sådan. Min ambition alltid varit att skapa matglädje, bjuda på inspirerande recept och en liten glimt av min vardag. Inga krångligheter att förstå.

Att dessutom göra det av egna drivkraft utan krav att prestera har gjort att bloggen lever kvar än idag. Jag och Kryddburken har kul ihop!😉 Jag hoppas ni ser det mellan raderna och ibland när det blir längre hopp mellan inläggen. Livet styr och jag levererar inte under press eller när vardagen upptas av annat. För mig är Kryddburken mitt livsverk av matglädje i köket och det är det jag vill förmedla inte halvhjärtat utan med hela hjärtat.

Stor varm kram till er alla som följer, läser, kommenterar och skickar mail. Ni förgyller mitt arbete och det är jag sååå tacksam för.

Igår var det den årliga crusingen i Borgholm. Cadillacen var putsad in i minsta vrå och glänste i solskenet. Av alla år tillsammans med Nicke har vi alltid åkt tillsammans denna dag men i år hade jag bestämt sen innan att jag ville vara hemma med hundarna. Med tanke på att Allan fortfarande är liten (11 veckor) så ville jag inte skaffa hundvakt eller lämna bort dom en helkväll. Så är livet, allt har sin tid! Dessa underbara små valpar är ju bara små en kort tid och då tar jag tillvara på det helhjärtat och har svårt att göra 50/50… Haha, ni förstår nog hur jag menar. Nicke o Joline var i alla fall iväg på crusingen och de hade haft jätteroligt och det är ju huvudsaken. Att cruisa runt med skurmoppen mellan kisspölar har också sin charm.😉

Innan helgen gjorde jag även dessa två smörgåstårtor till ett 30-års kalas. Bland det absolut roligaste jag vet i köket är ju smörgåstårtor.

Allan långben går inte rakryggad under soffbordet längre, och 18 kilo tung redan så lär han knappa in på Bronco tills efter sommaren. En riktig dunderklump-charmör.

Mina vackra, älskade pojkar. Är så glad att dom trivs ihop och har roligt. Vad vore livet utan hundar?😉 Bronco och Allan kan ni följa på Instagram; @bronco_allan

Nu ska jag fundera ut vad vi ska ha till söndagsmiddag. På återseende i veckan igen. PUSS

Följ gärna @kryddburken på Instagram

Stark biff med nudlar

Asiatiskt hetta i köket och öländsk hetta utomhus.😉 Underbart väder och strålande sol, men det blir många och korta stunder ute för hundarna när det är såhär varmt, 10-15 minuter i taget sen vill dom in och svalka sig på stengolvet. I skuggan äter myggen på dom dessutom. Samma för mig. Myggen är fullkomligt galna och biter mig precis överallt och jag håller på klia ihjäl mig!!! Antihistamin ska ju lindra lite men inte i år. Provat smörja på kortisonsalva på betten också men de kliar lika jävligt i alla fall. Och hur mycket mygg-spray och roll-on jag är tar på mig så är dom överallt och sticks. Det brukar ju vara en kort myggsäsong såhär i början sen försvinner dom till sensommaren så lite förtröstan finns dock. Passade på att fixa lite middag nu på eftermiddagen när det varit som varmast. Stark biff med krispiga grönsaker och nudlar. Så gott med en massa isvatten till.

Ingredienserna är enkla. Använd något slags kött. Biff, fläskkött eller kyckling funkar fint. Sen tar jag soya, sweet chili och ostronsås som bas. D’Elidas chilisås för den godaste hettan. Fyller på med grönsaker, vad som helst som kan tänkas finnas i kylskåpet. Servera med nudlar, ris, pasta etc. väldigt enkelt och väldigt gott!

Det här behöver du :

300 gram strimlad lövbiff

3 msk kinesisk soya

4 msk ostronsås

4 msk stark sweet chili

2 tsk D’Elidas chilisås

2 dl vatten

1/2 strimlad purjolök

1/2 gul paprika

100 gram minimajs

100 gram sockerärtor

Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :

Strimla köttet och hetta upp en stekpanna. Bryn på hög värme med olja. Tillsätt soya, ostronsås, sweet chilisås och D’Elidas. Låt fräsa ihop. Slå på vattnet och lägg i purjolök och grönsaker. Vänd runt nån minut. Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

En halv purjolök, en halv paprika, minimajs och sockerärtor.

Vänd ner purjolök och grönsaker när köttet fått fräsa ihop med såserna en stund.

Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

Vit choklad och hallonmousse

Oj va veckan har gått fort med valp i huset igen. Allan han växer bokstavligen så det knakar. Konstans hungrig och äter som en häst. Härligt med aptit!😉 Idag har vi suttit ute på altanen i solen, druckit kaffe, myst med hundarna och planerat kvällens middag. Grillat ska det bli och jag tänkte göra en matig sallad med halloumiost bland annat, recept på den kommer. Förberedde även en dessert tidigare idag och recept på den kommer här. En riktigt krämig, len mousse med vit choklad och hallon toppad med färska bär och grädde.

4 port

Det här behöver du :

2 dl vispgrädde

100 gram vit choklad

200 gram frysta hallon

GÖR SÅHÄR :

Hacka den vita chokladen. Koka upp grädden och dra av kastrullen från plattan. Rör ner den vita chokladen och rör tills den smält helt. Kyl smeten ett par timmar i kylskåp. Vispa sedan upp moussen med elvisp, tillsätt tinade hallon som du mosat och pressat genom sil. Fortsätt vispa till en jämn smet. Fördela moussen i 4 glas, ställ i kylskåpet en halvtimme före servering. Garnera med grädde, färska bär och citronmeliss.

Sommarkänsla!

Björnbärskaka

Visst blir man fikasugen när solen och vårvärmen äntligen kommit. I helgen har vi fått iordning ute på terassen med möbelgruppen, parasoll och lite blommor planterade. Bronco har fått en välbehövlig makeover med klippmaskinen och vi har rensat i garage, städat råttburar och fejat utomhus mest hela helgen. På fredag kommer Allan och nu är allt tipp topp och förberett. Chevan är inredd med galler som Nicke bytt och de specialbeställda grindarna borde komma i veckan. Nya matskålar, foder hemköpt, biabäddar som jag tvättat av som vi hade i garaget och Bronco som blivit av med all tjock vinterpäls. Det tar ett par timmar att klippa hela honom så det var skönt att ha det gjort innan Allan kommer. Plockade sju fästingar på honom också så imorgon blir det apoteket och köpa fästingmedel. Frontline får det bli även i år men ska försöka hitta nåt mildare till Allan som bara är liten valp.

Nu ska ni få ett supergott recept på en mycket enkel bärkaka som räcker till många. Som gjort för soliga dagar med fika ute på terassen med kaffe och hundar. 😉

Björnbären kan bytas ut mot vilka bär som helst.

Det här behöver du :

600 gram frysta björnbär

1 dl strösocker

2 msk potatismjöl

—-

300 gram smält smör

4 ägg

4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda de frysta bären med socker och potatismjöl. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt smöret under vispning. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret och vispa tills allt blandats. Klicka ner smeten i en smord och bröad ugnsfast form med höga kanter, ca 20*40.

Häll på bären och fördela över smeten.

Grädda i 175 grader, ca 1 timme.

Servera med vaniljvisp. Jag blandar lättvispad grädde (5:a) med en burk kondenserad mjölk. Supergott!

Smörj en ugnsfast form och bröa. Jag använde panko här istället för vanligt ströbröd.

Fördela bären ovanpå smeten.

Grädda i ca 60 – 70 minuter tills den fått fin färg och är färdig i mitten. Du kan behöva täcka ovansidan med folie mot slutet så den inte bränns om den inte skulle vara helt färdig i mitten.

Servera med vaniljsåsen, njut tillsammans med en god kopp kaffe i solen. 😉

Broncos glädjeskutt av vårkänslor råder det ingen brist på! 😉

Chevan är betydlig större med gott om utrymme för både Bronco och Allan. Sistnämnda blir ju dubbelt så stor som ”lilla” Bronco så det kan behövas. 😉 Nicke har plockat ur de bakre fåtöljerna och byggt lastgallret. Grindarna är specialbeställda från MH smide & design/Hansenburen i Trelleborg och jag hoppas dom kommer i veckan så är dom snart på plats också.

Lilla Allan sist vi hälsade på, då var han 6 veckor och full i bus!❤️

#riesenschnauzer

#irländskvarghund

Allan och Bronco kan ni följa tillsammans på instagram;

@bronco_allan

Å glöm inte @kryddburken förstås!😊

Söndagsgryta med skinkschnitzel

Söndagsmiddagen har precis avnjutits här hemma. Helgen har gått i rasande fart. Igår var vi iväg hela dagen, en tripp till Jönköping där vi tittade på en bil jag tänkt köpa. Behöver lite mer utrymme då vi snart väntar hem en valp i slutet av april. Med Bronco och ännu en stor ras vill jag att de ska få plats i bilen utan att behöva trängas på varann och att de ska kunna ligga utsträckta och mysa. Det blev en Chevrolet Trans Sport som vi nu håller på inreda med lastgaller, hundgrindar och lite annat småfix. Det är ju sju sittplatser i en sån och tar man bort de två bakre fåtöljerna blir lastutrymmet väldigt stort. Är dock lite sentimental för min Volvo XC70 men ska sälja den så fort Chevan är färdiginredd. Den har jag verkligen varit kanonnöjd med och snygg är den också 😉 men vad gör man inte för hundarna? Tycker de ska få åka fint.

Nu till kvällens recept. En väldigt god, smakrik gryta jag gjorde på skinkschnitzel i en skysås tillsammans med lök, champinjoner och minimajs. En gryta som inte tar lika lång tid som en nötköttsgryta då köttet inte behöver bräsera lika länge för att bli mört och saftigt. Kanongott! Ha en fin söndagskväll allihopa.

6 port

Det här behöver du :

1,5 kg skinkschnitzel

2 gula lök

3 finhackade vitlöksklyftor

250 gram färska champinjoner

2 köttbuljongtärningar

1,5 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk tomatpuré

1 burk minimajs

Maizenamjöl + vatten till redning

Vitpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Bryn skinkschnitzlarna i het stekpanna, några åt gången. Lägg över i en rymlig gryta vartefter. Stek sedan lök, vitlök och champinjoner i samma panna och vänd sedan när i grytan. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, tomatpuré. Låt sjuda på medelvärme ca 45 minuter utan lock. Vänd ner minimajsen. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med vitpeppar och örtsalt. Servera med vinbärsgelé, ris eller potatis.

Enkel men väldigt god gryta!

Smaklig måltid!

Det blir bra de här tycker Bronco! Valpen som kommer är en irländsk varghund så utrymme behövs. 😉