Pepparkakans dag idag den 9/12
Här bjuder jag på de godaste pepparkakscupcakesen med lingontopping !
©2013 MariannAndersson
ca 12 st
Muffins:
5 ägg
100 gram osaltat smör
2 dl creme fraiche
1,5 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk pepparkakskrydda
ev 1 tsk pomeransskal malda
2 tsk bakpulver
Lingontopping:
1 dl frysta lingon
150 gram cream cheese typ Philadelphiaost
1,5 msk Bakery+ sötning
3 msk grädde
Gör så här:
Vispa äggen till muffinsen fluffigt i flera minuter. Smält smöret och häll sedan i avsvalnat smör och creme fraiche och blanda väl runt.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda sist ner dem i smeten. Fyll upp muffinsformar till ca 2/3, grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Tina och mixa lingonen med sötningen till toppingen väl, vispa sedan med elvisp ner cream cheesen i lingonen och när det är väl blandat ta en msk av grädden i taget och vispa upp till en härlig spritsbar konsistens.
Spritsa sedan toppingen på pepparkaksmuffinsen och dekorera med några lingon.
Tips: Givetvis kan den gräddas i en sockerkaksform för traditionell mjuk pepparkaka.
Önskar alla en god Pepparkakans Dag!
Vaniljkakor
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Är degen torr tillsätt lite vatten i taget tills degen är smidig. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Jag hade tänkt visa er en bild på gårdagens grilltallrik med kryddiga korvar, potatissallad och grillat bröd men se det blev inget med det för när kroven låg på grillen så kom regnet igen som ett brev på posten! Vi stod under garagetaket och åt på regnvåta tallrikar! Så det kan bli! Sen blev det dunder och åska och blixtarna slog en efter en, vi rundade av kvällen framför TV:n med ”Sune i grekland” – riktigt kul film!
Nu bjuder jag på lite färgprakt och vårsol igen, gården fullkomligt myllrar av vackra färger och nu står också gullvivan i blom!
Du vet väl att du kan göra eget gullvivesocker hur lätt som helst, det är sååå vackert på en nygräddat sockerkaka, topping på cupcakes eller till att baka med!
Det här behöver du :
3 dl gullviveblommor
3 dl strösocker
GÖR SÅHÄR :
Mixa blommorna + strösockret i matberedare, häll ut bakplåtspapper och torka i ugn på svag värme (50 grader) ca 20 min. Mixa sockret en gång till om du vill, jag gjorde inte det, tycker det ser vackert hemmagjort ut med lite oregelbundna sockerkorn. Häll upp i en fin glasburk! Kanske en gåva på Mors Dag!?
Kul att kostdoktorn tycker tidningen är bra och att som han skriver:
”Jag tycker att Expressen lyckats hitta en utmärkt nivå som lockar många som kan ha nytta av LCHF – och som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att vara en utmärkt hjälp för de allra flesta. Dessutom är det gott om grönsaker och allt ser fräscht ut. Det finns till och med en artikel om vegetarisk LCHF-mat. Jag tror att bilagor som denna gör mycket för att tvätta bort folks fördomar. ”
Det är ju just detta jag sagt vid flertal tillfällen när många propagerar sig ”gula och blå” för super-mega strikt LCHF och ”strikt -det är endast det som är LCHF”.
Så det är jättebra att åtminstone någon av de stora LCHF profilerna numera börjar inse värdet i oss alla och därmed alla varianterna
Det skulle vara bra för den allmänna hälsan om alla åt åt LCHF hållet och bytte ut de socker- och spannmålsstinna bakverken och bröden till hälosamma varianter.
Noteras bör att detta nummer lyfter man fram min bakbok Baka med LCHF igen!
Kul att se den på tapeten igen. Ligger också på plats 17 på Bokus.
Nu så gör man en chokladspecial och man får Kladdkakan ( kakao) Choklad cupcakesen (kakao) och Chokladpajen ( minst 70% choklad, jag gör alltid den på 90% choklad). Det gör att det enda bakverk där med kolhydrater av någon mängd är just chokladpajen.
Ps. Frossa i choklad som det står hoppas jag de menar kakao och inte chokladkakor gjorda med socker.ds