LCHF bilagan till Expressen

alltomlchfKul att kostdoktorn tycker tidningen är bra och att som han skriver:
”Jag tycker att Expressen lyckats hitta en utmärkt nivå som lockar många som kan ha nytta av LCHF – och som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att vara en utmärkt hjälp för de allra flesta. Dessutom är det gott om grönsaker och allt ser fräscht ut. Det finns till och med en artikel om vegetarisk LCHF-mat. Jag tror att bilagor som denna gör mycket för att tvätta bort folks fördomar. ”

Det är ju just detta jag sagt vid flertal tillfällen när många propagerar sig ”gula och blå” för super-mega strikt LCHF och ”strikt -det är endast det som är LCHF”.

Så det är jättebra att åtminstone någon av de stora LCHF profilerna numera börjar inse värdet i oss alla och därmed alla varianterna ;)

Det skulle vara bra för den allmänna hälsan om alla åt åt LCHF hållet och bytte ut de socker- och spannmålsstinna bakverken och bröden till hälosamma varianter.

Noteras bör att detta nummer lyfter man fram min bakbok Baka med LCHF igen!
Kul att se den på tapeten igen. Ligger också på plats 17 på Bokus.

Nu så gör man en chokladspecial och man får Kladdkakan ( kakao) Choklad cupcakesen (kakao) och Chokladpajen ( minst 70% choklad, jag gör alltid den på 90% choklad). Det gör att det enda bakverk där med kolhydrater av någon mängd är just chokladpajen. :D

Ps. Frossa i choklad som det står hoppas jag de menar kakao och inte chokladkakor gjorda med socker.ds

 

Trötthet och depression = brist på D-vitamin?

IMAG0890Expressen skrev nyligen(29/3-13):

Att D-vitaminbrist kan vara boven till trötthet och depression, enligt forskning.

Linda Gustafsson Bodén, 35, led tidigare av D-vitaminbrist. Hon känner igen besvären. I dag äter hon tillskott.

- Det är som dag och natt, nu mår jag jättebra, säger hon.”

I inforutan är också lite mer info från Mats Humble:
”Det finns tillskott i form av både kapslar och tabletter. Överläkaren Mats Humble menar dock att det är viktigt att se till att det är vitamin D3 man får i sig – då det är den som fungerar bäst för människor. Det är också vitamin D3 som människan själv bildar när man är ute i solen. ”

Andra rader ur artikeln:
”I en ny studie publicerad i tidskriften Australian and New Zeeland Journal of psychiatry visar resultatet att de deprimerade personerna som fick ett tillskott med vitamin D fick ett förbättrat tillstånd i jämförelse med de som inte fick det.

- Det är en välgjord studie som visar att D-vitamintillskott har effekt mot depression, säger Mats Humble.

- Mitt intryck är att många patienter som klagar över trötthet blir bättre när de får D-vitamin.

Mats Humble rekommenderar därför alla att äta ett tillskott med Vitamin D under vinterhalvåret – bland annat för att slippa trötthet och depression. Naturligt får vi i oss vitaminen genom solen under sommaren, men också i mat som fet fisk.”

904610_10151318673095633_39644460_oJag tänker:
Problemet är att den svenska sommaren är kort, om den ens kommer… och är vi verkligen ute mitt på dagen med bar hud (hela kroppen) under minst 20 minuter varje dag hela sommaren?

De flesta svara nog nej där.
Annan fråga man bör ställa sig:

Hur ofta har vi semester och solen skiner från molnfri himmel samtidigt alla 4 veckor?

Ät därför tillskott av D vitamin året runt, dra ner på dosen under sommaren, men sluta inte!
Vi tar ca 5000-7000 IE dagen vintermånaderna och sedan 2000-4000 sommarmånaderna.

Holistics D3 brukar vara ett bra tillskott 2000IE kapslar eller 5000IE kaplsar.

Bild från Vitamin D council.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Fantastiska magnesium – översatt Weston Price artikel

Summer vegetables with garden shovel on white background“Vet du att de flesta av oss idag lider av allvarliga brister i kosten som inte kan åtgärdas förrän våra utarmade jordar får tillbaka sin rätta mineralbalans?”

Skriver Kostdemokrati i dag och det är Margareta Lundström som översatt denna fantastiskt viktiga artikel från Weston . A . Price Foundation.
LÄS VARJE STAVELSE I ARTIKELN!

Några uttdrag här nedan och  några kommentarer här och där från mig.

”Ett alarmerande faktum är att livsmedel (frukt, grönsaker, spannmål) på miljontals hektar mark inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter oss, oavsett hur mycket av dem vi äter. Sanningen är att våra livsmedel varierar enormt i värde, och vissa av dem kan inte kallas föda.” Dessa varningens ord är från ett Senats dokument (USA) från år 1936!”

Jordens mineralbalans var ett ämne av allvarlig nationell angelägenhet för mer än sjuttio år sedan, och det underskottet har påverkar oss, samtidigt som det stadigt blivit sämre tillgång på magnesium, efter våra farföräldrars generation.

Magnesium och andra näringsämnen minskar eller förstörs helt i processen efter skörden; vid hanteringen, vid kylning, vid transporten och lagringen även om alla dessa steg sker på ”rätt sätt.” Genom att köpa produkterna och sedan lagra dem i flera dagar i eget kylskåp fortsätter förlusten av näringsämnen, antingen produkterna är från stormarknaden eller din lokala odlare.”
-Gräslig läsning, just så behandlar vi ju våra grödor.

”Fluor i dricksvatten binder till magnesium, vilket skapar ett nästan olöslig mineral-förening som deponeras i skelettet, som gör det skört och ökar risken för frakturer.”
- Flour i drickvattnet  och hur många borstar tänderna med flourtandkräm?

”Magnesium är ansvarigt för att omvandla vitamin D till den aktiva formen som gör att kalcium kan absorberas. ”
- Äter du relativt höga doser av vitamin D, ta då också ett magnesiumtillskott Bodystore/Holistic Magnesium eller Shopping4net/Holistic Magnesium.

”För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om du vet att du har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress och så vidare. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring.”
-Där kom svaret på frågan om ”experimentera” med tillskott av magnesium.

”Dr Carolyn Dean rekommenderar att du tar din första dos tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen, dessa motsvarar de tillfällen när magnesium är lågt i kroppen. Är det bara en tillfällighet att dessa tillfällen av låg magnesiumhalt och låg energi också motsvarar kulturella ritualer som 11-kaffe och 3-kaffe?”
- Precis så gör jag tar halva dosen på morgonen och nästa sen eftermiddag/kväll. Jag tar 4 kapslar av Holistics.

I artikeln längre ner kan du se kostkällor till Magnesium. Är du osäker forska vidare själv!

Äter du helt mejerifritt bör man nog ta ett kalcium/magnesium tillskott istället, detta får man också forska vidare i själv.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Husdjur och diabetes…

IMAG1130enligt en artikel i Sundsvall Tidning så har Tove Fall, som forskar om diabetes hos katter, hundar och människor delat  med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.

jag hoppas verkligen att de hörde och noterade ner dessa rader för att ordentligt komma ihåg:

”Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.”

Jag hoppas också att hon var extra tydlig med LITE i sista meningen…

Ursprungskost är alltid bäst hälsomässigt för oss alla och i katternas fall är det MÖSS och fåglar eller Mjau blötmat som är så nära naturlig kost (BARF) som möjligt. Orijen och Carnia Lynx är bra torrfoder.

Bloggar etiketter: , ,

Colting är arg

Colting semlaoch jag förstår honom till 100%! I hans inlägg Svenska dietister borde skämmas! Ta ansvar nu! (LÄS HELA)
Är något av det bästa jag läst på sista tiden.

Litet uttdrag av vad Colting kräver:
Så här kommer en utmaning! Jag utmanar dig dietist på diskussion! Vi ska diskutera kostråd och hälsa! Vi ska ha en liten Pepsi Challenge, du och jag! Eller förresten, du kan ta med alla dina kompisar också. Varsågod. Faktum är att JAG KRÄVER att få ha en debatt med en ofelbar dietist. Bara för att få visa hur fel denna har. Och JAG KRÄVER att någon från Livsmedelsverket svarar på mina frågor. Bara för att visa att denna inga svar har. 
Han avslutar artikeln:
”Jag är förbannad. Och jag har skrivit i affekt. Men det här är en stor skandal. Jag kräver svar och jag kräver förändring. Framförallt kräver jag att en eller flera dietister vågar debattera frågan med mig. Kom igen nu då! Ni vet ju redan att ni har rätt! ”

Hoppas verkligen han får detta, det vore på tiden … fortsättning följer tänker jag…

 

Hur vill du att jorden ska lämnas över till kommande generationer?

gräsbetesDenna köttskatt-diskussion går vidare på bloggar som Köttskatt, Ja tack! och  Varför köttskatt är ett absurt förslag och Världen behöver mer kött av rätt sort, i diverse socialmedier och i Svd debatt och också  i en bra debattartikel på News Mill av Jonas Wangsten
Där saxar jag lite ur den artikeln:
”Djur som är naturligt uppfödda på artegen föda är en väldigt viktig del i framtidens jordbruk. Då får vi nyttigare kött, friskare djur och människor, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, större yta för matproduktion, näringsrikare jordar, större matjordslager, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. ”

och här kommer något jag ofta sagt:
 ”Det första felet som många gör är att jämföra 1 kg av olika råvaror och visa på hur stor klimatbelastning detta kg har. Hur fel det blir är lätt att se om man tittar på ytterligheterna nötkött och gurka. Givetvis måste alla matvaror viktas så att de ger samma ”nytta” för kroppen vad gäller tex energi och näring.”

Här kommer ytterligare något jag ofta sagt:
”Om kor och får rapar metan eller grisar skiter är alltså inte relevant då djuren ingår i ett kretslopp. Det intressanta är hur de får sin mat. Fritt betande idisslare har det funnits under väldigt lång tid. Betydligt fler förr i tiden än idag så därför är det svårt att föra fram idislare som klimatbovar. Det intressanta är att titta på hur vi idag föder upp våra djur. I allt större utsträckning får inte djuren söka sin egen föda utan vi matar dem med sådant vi odlar. Anledningen till att vi ger tex kor kraftfoder har främst tre anledningar. Spannmål är satt under stor prispress och därmed billigt, med ökad stordrift blir det enklare att hålla djuren installade eller i feed-lots samt att djuren växer snabbare med kraftfoder. Som jag nämnde tidigare så är det genom odlingen som jordbruket frigör klimatgaser. Det är alltså inte djurens fel att det får fel mat. Tex kor, som de flesta säkert vet, är inte gjorda för att äta spannmål utan är rena gräs/lövätare. De blir sjuka av för mycket kraftfoder och köttet får en sämre fettsammansättning.”
Detta gäller oss människor också, äter vi det vi är skapade för fiser vi knappt

IMAG0271-150x150Jonas skriver mycket om
( läs mer i länken ovan):
Så hur bör vi föda upp djur? Jo, givetvis genom att ge dem artegen föda och att de får utöva sina naturliga beteenden. För idisslare innebär detta att de skall beta gräs och löv så länge säsongen tillåter och att de får hö eller ensilage under den kalla årstiden. Den enda bundna klimatgasen som frigörs då är den diesel som krävs för att hantera ensilaget. Om du vill titta närmare på hur man kan föda stora mängder djur på ett naturligt sätt och på en liten areal så rekommenderar jag ett besök på www.polyfacefarms.com.”

Även Per Wikholm på LCHF.se har skrivit långt och bra om Därför är köttskatt klimatkorkat och miljövidrigt
”Gräsbetande kor och andra idisslare är det optimala sättet att framställa näringsrik, mänsklig föda från solkraften som får gräset att växa. Att straffbeskatta idisslare mer än höns och grisar (för att inte tala om spannmålsprodukter och sojaprodukter) är det sämsta vi kan göra för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. ”
Även här kommer han in på idisslarnas fisande och rapande
”Den grundläggande ideologin bakom denna syn är att idisslande djur som pruttar och rapar metan är de stora klimatbovarna. Kossor har i denna debatt framställts som värre klimatbovar än flygplan och bilar. Metanbildande bakterier anses vara bland de första livsformerna på jorden. De har funnits i cirka 3,5 miljarder år (3 500 miljoner år). Det idisslare gör är helt enkelt att de härbärgerar en stor mängd metanproducerande bakterier i sina magar (vi gör det också men i mindre omfattning, ät ärtsoppa och se vad som händer). Vi vet lite om hur mycket metanproducerande bakterier de växtätande dinosaurierna härbärgerade däremot vet vi att termiter också härbergerar metanproducerande bakterier. De idisslande däggdjuren har funnits i 55 miljoner år. Till att börja med var de små som kaniner men de växte i storlek och spred sig till jordens alla kontinenter (Australien och Antarktis undantaget). Under denna period av idisslarnas utrbredning över jorden SJÖNK jordens medeltemperatur. Nu utgör de en grupp djur som innefattar bland annat sådant som kor, getter, får, hjortar, rådjur, bufflar, bison, älgar, renar, giraffer och lamadjur.

 All den metan som gräsbetande nötkreatur producerar är med andra ord en del av ett biologiskt kretslopp av metan som funnits sedan liv uppstod på jorden. Så länge idisslare äter sin naturliga föda och inte utfodras med kraftfoder (spannmål och soja) baserat på fossila bränslen (konstgödsel, besprutning, långa transporter, raffinering) så innebär detta att de netto inte släpper ut en enda kolatom i atmosfären som inte har uppstått genom fotosyntes = ren solenergi.”

IMAG0272-150x150Sedan kommer det alldeles underbar tänkvärd ironi:
”Numera är vi ju inte i Sverige heller något industriland att tala om. Sverige avindustrialseras i nästan lika snabb takt som vi lägger ned vårt jordbruk och låter betesmarker bli skog. Detta är dock absolut ingenting vi behöver oroa oss för enligt den nu rådande överideologin. Eftersom så få arbetar med jordbruk i Sverige är vi ju ett utvecklat land, eller hur? Att en stor del av befolkningen skulle sysselsättas med att producera mat är ju en helt barbarisk tanke. Nej, nej, nej… det är mycket mer effektivt att ungefär en tiondel av arbetskraften går arbetslös, i synnerhet ungdomarna där arbetlösheten är ungefär dubbelt så stor.

 Nej, att producera bra mat är någonting primitivt som en utvecklad civilisation inte bör syssla med enligt Jordbruksverket. Det är ju självklart mycket effektivare att vi importerar fossilbränslebaserad kött från Danmark (baserad på spannmål och soja fråm USA och Brasilien). Och om 20 procent av ungdomarna är arbetslösa så är det mycket modernare och bättre att att ge ett RUT-avdrag för att klippa gräsmattorna och tvätta skjortorna åt den stressade medelklass som är fullt sysselsatt med producera produktiva PowerPoint-presentationer som de kan visa för varandra. Att tänka sig att en större andel av arbetskraften skulle vara sysselsatt med något så bakåtsträvande som att producera ekologisk hållbar mat är givetvis otänkbart.”

hhmm…

Bloggar etiketter: , ,

Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

Bloggar etiketter: , ,

Ägg bra för blodfetterna

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan ;)
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen ;) fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då?
”Forskarna vid Universitetet i Connecticut har låtit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.

Inte högre kolesterol
Trots att ”äggätarna” fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckors diet inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Vitaminer i gulan
I måttliga mängder är ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.

Det mår midjemåttet bra av.”

Fast hoppa fullkornsmüslin, i övrigt att äggätning  är bra det vet många av oss LCHF´are genom egen upplevelse på egen kropp?
Vilket oftast är den bästa referensen, den egna kroppen!

 

Bloggar etiketter: ,

Ägg bra för blodfetterna

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan ;)
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen ;) fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finnansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då?
”Forskarna vid Universitetet i Connecticut har låtit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.

Inte högre kolesterol
Trots att ”äggätarna” fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckors diet inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Vitaminer i gulan
I måttliga mängder är ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.

Det mår midjemåttet bra av.”

Fast hoppa fullkornsmüslin, i övrigt att äggätning  är bra det vet många av oss LCHF´are genom egen upplevelse på egen kropp?
Vilket oftast är den bästa referensen, den egna kroppen!

 

Bloggar etiketter: ,

Ny forskning om D vitamin släpps i morgon

Det är forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström på Umeå Universitet som säger:
“Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer.”

SvD Opinion skriver:
“Imorgon publiceras en biobankstudie från Umeå universitet där blodprover från gravida kvinnor analyserats. I denna studie kan vi se att risken för multipel skleros (ms), en allvarlig neurologisk sjukdom, minskar markant hos de med höga nivåer av D-vitamin i blodet. Sedan tidigare finns en liknande studie från USA på män som visar på samma sak, samt ytterligare en som visar att kvinnor som tagit tillskott av D-vitamin har en minskad risk för ms. Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin enligt stora och välgjorda studier skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer. Detta utöver den välkända kopplingen mellan D-vitamin och skelettet.”

Man fortsätter:
“Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna ovan.”

LÄS HELA ARTIKELN I LÄNKEN
Och notera särskilt också dessa rader (min kursivering och fetstil):
I studien om D-vitamin och ms som publiceras på tisdagen verkade det även som att nivåerna av D-vitamin sjunkit gradvis i befolkningen under de senaste decennierna. Detta sannolikt på grund av att vi spenderar allt mindre tid utomhus, samt skyddar oss mot solen.

Skydda er aldrig mot solen!

Det är på tiden att livsmedelsverket ändrar i sina rekommendation och upplyser  oss alla om vikten av tillskott!

Holistic har ett 5000 IE tillskott och då räcker 1 kapsel om dagen. Ät det också året runt, sluta inte över sommaren, då vi alla här vet vilka somrar vi har, gråa och ofta regniga, + att hinna ut just mellan 11-15 kanske inte alltid är möjligt när man jobbar….Så ät tillskott jämt!

 

 

Bloggar etiketter: