LCHF-Bröd med Sesamfrön och Hasselnötter i stekpanna

Bröd på LCHF-vis

Jag brukar experimentera fram olika bröd med lite kolhydrater då och då, för ibland gör sig suget efter en vanlig smörgås påmint.

Det vanligaste LCHF-brödet är nog Oopsies, men de tycker jag mest smakar stekt ägg.

Därför har jag de senaste åren skapat helt nya recept, på bröd som har lite mer tuggmotstånd.

Hittade på det här en dag under vårens resa till Turkiet. Hade med lite Fiberhusk och Pofiber hemifrån, bra om man vill baka glutenfritt på semestern.

Brödet är väldigt enkelt att göra i stekpannan, så det fungerar även på semester utan ugn eller i ett spritkök ute i vildmarken.

När brödet kallnat blev det riktigt gott med smör och ost på, men den största njutningen var nygräddat med färska jordgubbar till.

Det slår vilken rostad macka med marmelad som helst med hästlängder.

Ett bra tips om Du tänker resa till Alanya i sommar, är att besöka den gamla stadsdelen Tophane.

Ett undangömt paradis som inte många turister hittar till.

Bakom Röda Tornet i hamnen följer man en liten stig, så öppnar sig en helt annan värld än den turisttäta staden.

Här fortgår livet som förr,  en känsla av frid råder på stigarna mellan de gamla husen.

En del har nyligen renoverats varsamt. Ett inrymmer ett litet hotell, Centauera, med bara fem rum.

Vi tog en kopp Turkiskt kaffe serverat i vackrast tänkbara kopp på hotellets uteservering.

Mycket lugnt läge, med fantastiskt fina rum och enastående utsikt. Här ska vi bo nån gång framöver.

Nedan följer några länkar till mina tidigare glutenfria LCHF-bröd, så har Du några att testa inför sommarens utflykter.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga Nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Småfranska med Bovete

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med Sesamfrön

Stekpannebröd med Sesamfrön och Hasselnötter

1 Ekologiskt Ägg

1 dl riven Ost

1 dl Sesamfrön

2 msk finhackade Hasselnötter

1 tsk Pofiber

½ tsk Fiberhusk

½ tsk Kanel

Lite Havssalt

3 msk Smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl.

Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen.

Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan.

Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan.

Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.


Risifrutti – LCHF rispudding

LCHF Risifrutti

4 portioner
250 gram väl avsköljd och avrunnen och lätt urkramad keso
2 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning, eller ingen alls
0,5 tsk vaniljpulver eller 1st vaniljstång
2-3 gelantinblad + 1 dl grädde

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Skölj keson väl i kallt vatten och låt den rinn av, eller krama ur lite lätt vätskan väl.
Vispa grädden 2 dl (inte för lös) med sötning.
Värm upp 1 dl grädde med vaniljen och smält sedan gelantinet i den, låt svalna.
Blanda sedan ner gelantingrädden i den vispade grädden och blanda ner keson väl.
Skeda upp i sköljda  portionsformar och ställ kallt tills den stelnar, stjälp sedan upp för servering eller ät ur portionsformen.
Eller lägg upp i en stor skål och låt stelna och servera ur skålen.
Serveras med fördel till några smälta bär, lchf-sylt eller färska bär.

Varför inte ta med dessa på utflykten eller till stranden eller varför inte som litet gott mellanmål till barnen?

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

Tävling!! – vinn en muffin & cupcakemaker!


Ni kommer väl ihåg muffinsmaskinen? :-P Idag tävlar vi ut 4 st till er. Baka dina egna härliga muffins och cupcakes!

Det du ska göra är att koppla på geniknölarna, använda all fantasi du bara har och bidra med ditt bästa tips på vad mer man kan göra med denna maskin förutom muffins! Jag hade ju själv några idéer i mitt inlägg när jag provbakade så kanske kan du spinna vidare lite med något ännu bättre? Vinnarna presenteras med sina recept alt. receptskisser.

 Tävlingsregler :

  • Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet nedan. Din kommentar syns så snart den blivit godkänd.
  • Tävlingen pågår fram till och med söndag 10 juni så innan dess vill jag ha ditt bidrag.
  • De 4 vinnarna presenteras under dagen på måndag 11 juni.
  • Länka gärna tävlingen vidare på din blogg eller facebooksida.

Lycka till!

Tävling i samarbete med Empire


Empire finns även på facebook här >> Och twitter här >>
Företaget bakom muffinsmakern heter Empire och varumärket för Muffin & Cupcakemakern är C3

 

Choklad mousse med hallon
Källa: Pacu
Portioner: 4 små glas

Ingredienser:
70-80 g Mörk choklad
Sötning efter smak
1 st ägg gula
3 dl grädde
3 msk starkt kaffe
Hallon
1-2 dl grädde
ca 1 dl hallon
sötning efter smak
Gör så här:
Smält chokladen och kyl ned till ca 65 grader.
Blanda i ägg gulan och rör om ordentligt, häll i kaffet och stevia.
Blanda ihop chocklad smeten med grädden. blanda väl.
Häll upp i glas. ställ i kylen.

Vispa/mixa grädde med hallon så att de blandas väl.
Ta ut glasen ut kylen och häll på hallongrädden ovanpå moussen.

Låt stå i kyl minst en timme.

Servera med några hallon på toppen.



LCHF recept för Mjuk LCHF-Chokladkaka

En supergod chokladkaka på under timmen!

Mjuk LCHF-Chokladkaka
Portioner: 8 st
Tid: 50 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram grovhackad mörk sockerfri choklad

Gör så här
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser (inkl. chokladen) med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera med vispad grädde!

Asiatisk stark fiskgryta
Asiatisk stark fiskgryta
Källa: Glenn
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1-2 pkt Torsk
1 Röd paprika
1 Gul paprika
1 Squash
1 msk Smör
250 g Körbärstomater
2 st Burkar kokosnötsmjölk
2 msk Sambal olek
0,5 dl Ayam Brand Chillisås- vitlök
200g Philadelphiaost- naturell
1 Kruka persilja
Örtsalt
Vit och svartpeppar
Gör så här:
Tina fisken
Tärna paprika och squash, fräs i smöret.
Tillsätt kokosnötsmjölk, sambal olek, chillisåsen och peppar. Låt puttra ihop en stund.
Häll i philadelphiaosten och rör tills den har smält.
Tillsätt körsbärstomaterna.
Tärna fisken i valfri storlek och krydda ordentligt med örtsalt. Lägg där efter ned fisken i grytan.
Hacka persilja och rör ner i grytan strax innan servering.
Jordnötskakor
Jordnötskakor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 10-15 stycken

Ingredienser:
Botten
1 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosmjöl
½ dl stevia strö
20 gram rumsvarmt smör
1 äggula
½ krm vaniljpulver

Jordnötsmassa
2 msk kokosfett
20 gram smör
80 gram jordnötssmör utan socker
1 msk stevia strö
40 gram hackade cashewnötter (eller jordnötter)

Chokladöverdrag
50 sockerfri choklad
½ tsk stevia strö
2 tsk kokosfett



Gör så här:
Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser med det rumsvarma smöret. Rör ner äggulan och knåda till en deg. Rulla degen till till två avlånga ?korvar? och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut dem så det blir platta. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills längderna blir lite bruna i kanterna.

Jordnötsmassan
Medan (eller innan) kakorna gräddas kan du börja med jordnötsmassan. Smält smör och kokosfett i en kastrull, tillsätt jordnötssmöret och stevian och låt koka upp. Rör lite i smeten medan den får koka upp. Låt kallna i ca 30 minuter tills smeten stelnar lite. Bre på de färdiggräddade längderna.


Chokladöverdrag
Smält choklad, stevia och kokosfett i vattenbad. Låt svalna en aning innan du ringlar över chokladen över kakan. Då längderna stelnat är det bara att skära upp dem med en vass kniv till mindre kakor!


För fler recept: http://bakasockerfritt.blogg.se

Chackrutor

Lite goda Chackrutor/småkakor till sommarens kaffekalas?

ca 24 st

Ljus deg:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
3 msk erythritol och 1/4 krm steva
3 rumsvarma ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver

Mörk deg.
100 gram mycket mjukt osaltat smör
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
3 rumsvarma ägg
1,25 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Blanda degarna i två bunkar.
Mixa/vispa smöret med sötning.
Vispa ner ett ägg i taget till en smet.
Blanda torra ingredienser  och blanda ner dem väl i smeten.
Låt svälla någon minut.
Rulla varje deg till två jämnstora korvar.
Lägg en brun och vit bredvid varandra och motsatt över dem.
Rulla samman dessa fyra korvar och tryck samman att det blir en tjock fyrkantig korv, ca 25-30 cm lång.
Låt den vila kallt i 30 minuter.
Skär sedan skivor ca 1 cm tjocka och lägg ganska tätt på bakplåtspapperklädd plåt. Jämna ev  till dem så de är lite fyrkantiga.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 min.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

Kolakakor
Kolakakor
Källa: Theresia
Portioner:

Ingredienser:
100 g smör
1 dl (eller mindre) sötrix
2,25 dl mandelmjöl (jag mixade själv av oskalade mandlar)
1 ägg
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sötningsmedlet, sedan mandeln och ägget. Rör om och låt det hetta upp.

Häll smeten i tre avlånga kakor på längden på en plåt.

Grädda i 13 minuter på 175 grader.

Snitta kakorna när de svalnat lite. Förvara i kyl eller frys.

Det här blev riktigt goda och lite sega kakor. Försökte få till något så segt som möjligt.

Jag tror också att det här receptet passar jättebra till en knäckig tårtbotten eller om man vill ha kaksmulor/krisp till någon efterrätt.
En sockerströare som bor i mitt kök!


Alltså vilken fullträff till sida jag klicka in min på härom dan! Har ni sett den? Syster Lycklig??

Bara sånt som jag älskar!! Retro prylar, 50-tals design, prickigt, turkost, rock a billy, pinuppor och ja gud vet allt… Jag fastnade en lång stund men har ännu inte kommit till skott med vad och hur mkt jag ska klicka hem… Farligt läcker webbshop, jag vill ha allt!! :-P

Den här sockerströare kommer just därifrån, så kika in om ni är nyfikna…

Till butiken >>

(Obs; Detta är inget reklaminlägg)