Ostfylld och baconlindad fläskfilé med duchessetoppar och bearnaisesås

fläskfile_baconlindad_fylld_ostfylld_recept
Det här är en festlig och rolig rätt att tillaga. Både röra ihop fyllning, linda med bacon, spritsa mos och skära och lägg upp snyggt. En perfekt middag man kan göra tillsammans med barnen då det är många små men roliga moment. Dessutom är det ju vansinnigt GOTT!!! :-P

Det här behöver du : 
1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon

Fyllning : 
1 ask Crème Bonjour Chili
2 dl riven lagrad ost (grevé)
Trocomare örtsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.

Duchessetoppar :
ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset i små toppar på bakplåtspapper. Gratinera i 220 grader ca 10-15 min tills topparna fått fin färg.

Bearnaisesås, recept steg-för-steg HÄR >>

ostfylld_fylld_fläskfile_baconlindad
Fläskfilén med fyllningen på plats.

baconlindad_fläskfile_fylld_ostfylld
Linda om baconskivor.

baconlindad_fläskfile_recept_fylld_ostfylld_bacon
Efterstek i ugn 150 grader tills innertemperatur visar 68 grader. Ta ut och låt vila 15-20 min före du skär upp. ”Packa” in ändarna noga så rinner det inte ut så mycket av fyllningen.

baconlindad_fylld_fläskfile
Servera med duchessetoppar och bearnaisesås. Recept steg-för-steg HÄR >>

Gorgonzolabiffar i sås med tagliatelle

gorgonzolabiffar_sås
Lite lyxigare köttfärsbiffar fyller man med ost. Har man fått mycket ost över från till exempel helgens ostbricka är det perfekt att ta vara på!

10 st biffar
Det här behöver du :
ca 700 gram blandfärs
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl mjölk
ca 250 gram gorgonzola el blandade mögelostar
(ca hälften till fyllning, hälften till såsen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser till färsen. Forma till tio bollar och platta ut dom något på en blöt skärbräda. Fördela ca 1 1 tsk ost på varje. Nyp ihop och forma till biffar. Stek i panna på bägge sidorna tills biffarna är genomstekta. Ta upp dom på ett fat.

Såsen :
Slå bort det mesta av stekfettet ur pannan och tillsätt en skvätt grädde så det precis täcker botten och smula ner resten av osten. Låt koka upp. Vispa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera såsen med tagliatelle och de goda biffarna.

blandfärs_biffar

ostfyllda_biffar

köttfärsbiffar_gorgonzola

gorgonzolabiffar

gorgonzolasås_pasta

gorgonzolaost_gorgonzolasås

gorgonzolasås

biffar_gorgonzola