Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Asiatiska kycklingspett med nudlar

nudlar_kycklingspett
Gokväll i stugorna! :-P För det är verkligen stugvärme som gäller igen, det sprakar i brasan i köket och stora snöflingor singlar ner därute och lagom blåsigt också förstås. Mycket växlande väder, önskar bara att om nu snön måste komma igen så kan den väl få ligga kvar och att det fryser på några minusgrader så man slipper detta leriga blaskväder?!?

Det är INTE roligt med hund som rejsar i trehundra på gården och fullkomligt älskar att sladda just i LERAN… Många tassar att torka blir det på en dag. Funderar stark på att införskaffa honom ett par gummistövlar… ;-)

Dagens recept är GOTT! Sådär in i nordens, bombens dögott! Heta kryddiga kycklingspett och mina favoritnudlar med lite extra ”spice”. Simpelt och gott!

Marinad : 
1 dl rapsolja
2 msk kinesisk soya
3 msk sweet chilisås
2 msk flytande honung
1 msk pressad citronsaft
1 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Skär kycklingen i strimlor och låt vänd runt i marinaden ordentligt. Låt stå ca 30 minuter. Trä upp strimlorna på spett och stek i panna på hög värme så de får fin färg. Slå på lite vatten i pannan och marinaden som är kvar. När all vätska kokat in är kycklingspetten klara.

Servera med nudlar som du smaksätter med soya, sweet chilisås, finhackad chili och koriander.

marinad_asiatiska_kycklingspett
Marianden till kycklingen.

kycklingspett_asiatiska
Låt kycklingen marinera ca 30 minuter, trä sedan upp på spett.

kycklingspett_nudlar
Stek på hög värme i panna så de får fin färg. Späd sedan med en skvätt vatten och marinaden som är kvar. När vätskan kokat in är dom klara!

nudlar_kyckling_asiatisk_recept_kycklingspett
Servera med nudlar.

heta_kycklingspett
Blir det kycklingspett över är dom jättegoda att äta kalla också med en dippsås.

nudlar_kycklingspett_asiatisk
Nissin Demae Ramen är dom absolut godaste portionsnudlarna som finns! Här med extra krydda av soyasås, sweet chilisås, chili och koriander.

kycklingspett_recept_marinad
Smaklig spis! :-P

Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! :-P

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Raggmunkar med fläsk och lingon

raggmunk_fläsk
Då var det ny vecka igen och tredje advent har också passerat, det går fort nu!! :-P Sista dagarna innan julafton ska jag handla det sista inför vårt julbord här hemma och några små klappar till ska inhandlas. Granen ska på plats och kläs sen får gärna det där vita glittret börja singla ner från himlen också. ;-)

Apropå JULBORD så efterlyste jag ju recept till att vara med här på Kryddburken och presentera era rätter på julbordet. Tyvärr är det inte många recept inskickade, ni ska få listan här. Jag hoppas fler vill vara med och skicka in så jag sätter lördag som sista dag för inlämning av bilder och recept. Sen gör jag ett inlägg med de jag fått och presenterar julbordet på söndag 4:e advent.
Skicka gärna in mer, läs HÄR hur du gör! Det som hittills inkommit är; 

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering (Marianne)
  • Kräftströmming (Kajomida)
  • Löksill på tre sorters lök (Vardagsmat a la Jess)
  • Havtornssill (Birgitta)

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar (Vardagsmat a la Jess)
  • Små julköttbullar (Birgitta)
  • Julfalafel (Sara)

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar (Vardagsmat a la Jess)
  • Tomtepudding med hjortron (Birgitta)
  • Knäck med chokladtäcke (Josefine)

Dagens middag från mig blir dessa husmansklassiker, nystekta raggmunkar med fläsk och lingon! :-P

4 port
Det här behöver du :
8 – 10 medelstora potatisar
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med mjölken. Då blir inte potatisen missfärgad under tiden man river. Tillsätt mjölet, salt och sist ägget. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i lite smör. Medelhög värme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminiumfolie så håller dom sig varma.

Grillade kycklingben med vitlöksaioli

kycklingben_recept
Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! ;-)

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! :-P
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.

Till ca 20 st kycklingben
Det här behöver du :
½ dl flytande smör eller olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
1 msk flytande honung
1 msk malen paprika
1 msk pressad citronsaft
2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

chicken_drumstick_kycklingben_marinad_grillade
Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.

drumstick_recept
Smaklig måltid.

Palt och norrlandsmat

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! :-P Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat (ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller). I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare. ;-)

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!
stekpannebröd_tunnbröd_muurikka
Mjukt tunnbröd

stekt_palt_muurikka
Muurikkastekt palt

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing
Norrlandsburgare med lingonchutney

renskav_messmör
Renskav med messmör

muurikka_recept_viltskav
Norrlandskebab med renskav

parisare_korv
Parisare

guldvaskarpanna
Guldvaskarpanna

kalops
Kalops på norrländskt vis

röding
Pappas röding med citronsås

tunnbrödsblöta
Tunnbrödsblöta

Spagetti med vildsvinsfärs, mynta, vitt vin och parmesan

recept_paolo_roberto_pasta_vitt_vin
För ett par veckor sen lagade Paolo Roberto en sån enkel pastarätt i Nyhetsmorgon som både lät och såg himmelskt god ut. Vanlig pasta, typ spagetti som han serverade med brynt fläskfärs smaksatt med mynta, vitt vin, citron och parmesan. Hans recept kan ni se här >>

Jag var naturligtvis tvungen att anteckna en påminnelse i telefonen till alla ”MÅSTEN” att laga och igår gjorde jag den. Bland de absolut godaste jag ätit på länge! Bra betyg där. ;-)

Jag har dock bytt ut fläskfärsen mot vildsvinsfärs och uteslutit citron för de hade jag ingen hemma annars är receptet ganska identiskt. Innan han bryner färsen så låter han olivolja och smör få fräsa ihop med med en chili (peperoncino) och ett par vitlöksklyftor. Dom plockas ur pannan före servering och ger en ofantligt god smak till hela rätten. Tycker absolut ni ska prova. Enkelt snabbt och så otroligt gott! :-P

Det här behöver du : 
Spagetti till 4 port
2 vitlöksklyftor
1 röd chili (peperoncino el annan sort)
400 gram vildsvinsfärs
1 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
Mynta
Salt och svartpeppar
Parmesan

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna och slå i olivolja och en klick smör. Lägg i vitlöksklyftorna hela, bara lite lätt mosade och chilin. Låt värmas i pannan sakta på svag värme ca 5 min. Tillsätt därefter färsen och bryn så den får fin färg. Pudra över mjölet och vänd runt. Strimla några myntablad och lägg. Tillsätt vitt vin och låt koka ihop ca 10 – 15 min. Slå på mer vin om det behövs. Ta upp vitlök och chili och kasta.
lägg över den kokta spagettin i pannan och vänd runt. Salta och peppra. Avsluta med några myntablad och riven parmesan. Servera!

paolo_roberto_pasta
Mise en place. :-P

vildsvin_färs_recept_paolo_roberto
Härlig vildsvinsfärs vi fått av grannen som jagar.

parmesan_pasta_köttfärs_paolo_roberto_mitt_kök
Parmesan…

recept_spagetti_köttfärs_paolo_roberto_mitt_kök
Mynta och spagetti…

recept_pasta_paolo_roberto
Chili som får smörfräsa i olivolja med vitlök ger härlig smak till hela rätten.

paolo_roberto_recept
Bryn färsen. Pudra sen över en matsked vetemjöl.

recept_paolo_roberto_mitt_kök_pasta
Tillsätt vinet och mynta. Låt koka ihop ca 10 – 15 min så det blir härligt krämigt.

mitt_kök_paolo_roberto_pasta_recept
Vänd ner spagettin. Använd lite av pastavattnet om du vill späda ut konsistens något.

pasta_recept_mitt_kök_paolo_roberto
Blanda runt. Salta och peppra.

vildsvinsfärs_pasta_köttfärs_paolo_roberto
Servera med mynta och parmesan.

Stekt potatis prinskorv och ägg

stekt_potatis_prinskorv_ägg
Hallå därute! Jösses vad jag längtar efter julen nu, det är så ruggigt o grått ute. Vill ha lite snö så de lyser upp och man får lite vinterkänsla och snart är det ju advent med. Jag har då tänkt att plocka fram adventsstakar, julgardiner, dukar och div lyktor så allt är klart och uppe till 1:a advent sen ska jag bara njuta av december och ta en sak i taget. Julgranen får komma in 3:e advent annars ska allt va klart har jag tänkt. Ska göra små egna julklappar, dricka glögg och lyssna på julmusik. Haha! :-P Stressfri jul, bara pyssla, mysa och så! Låter väl bra? ;-)

Dom här köttbullarna är inte hemmagjorda, de är IKEA´s. (nu utan hästkött) Haha!! Riktigt goda men inte såna man vill ha på julbordet kanske. Då ska de vara lite kryddpeppar och självklart hemrullade men prinskorvarna var inte alls tokiga, köpte dom också på IKEA i måndags. 20 kr för 400 gram. Ett plus är att de är ihopbundna, känns lite mer ”lyxiga” då och smaken var helt okej. Inte så salta som jag skulle vilja ha dom men konsistensen perfekt och jättetunt skinn som blev knaprigt när man stekte dom.

Det blev en hastig middag igår så jag tärnade ner lite överbliven potatis i en panna och stekte köttbullar och prinskorv i en annan och avslutade med ett gäng stekta ägg när allt var klart. Tänk att det kan vara så gott, även om jag inte är superförtjust i stekt mat men ibland så.

Nicke blev desto gladare då han fick ett gäng lunchlådor och även valde att äta samma till frukost idag! :-P Vad är det med lastbils-karlar och stekt mat? Stekt korv, ägg, pytt-i-panna etc. Det serveras ju ofta på vägkrogarna där just chaufförer stannar till. Det är mättande och går snabbt att ”sleva” i sig utan att behöva använda kniv och gott är det ju också.

Jag brukar göra en panna till Nicke som jag döpt till ”Trucker breakfast” med stekt fläsk, korv, ägg och tomat… DEN är populär! :-P

prinskorvar_köttbullar
Lite julmatssugen blir man… ;-) Fortsätt gärna skicka in era recept och bilder på julmat och julgodis, har bara fått in knappt 10 recept så sprid till vänner och bekanta så vi får till ett dignande julbord här på Kryddburken. Alla recept och bilder är välkomna. Läs mer här >>

stekt_potatis_överbliven_kokt
Stekt potatis i smör. Kryddad med trocomare örtsalt och malen paprika samt lite persilja.