Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!

The post Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.

Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!

200 söta muffins & cupcakes

200 söta muffins & cupcakes av Joanna Farrow

A Piece of Cake

Muffins med det lilla extra!

Oavsett om du vill bjuda på enkla muffins, överraska på barnkalaset med fantasifulla figurtoppings eller om du vill ha en sofistikerad och utsökt cupcake med en oemotståndlig smörkrämsfrosting på toppen – här finns bakverk för alla!

Alla recept är enkla utan onödiga och tillkrånglade fackbegrepp.
Varje recept är praktiskt och enkelt presenterat över ett uppslag med ett inspirerande färgfoto till.

  

Köp 200 söta muffins & cupcakes här!

The post 200 söta muffins & cupcakes appeared first on Cupcakes.se.

200 söta muffins & cupcakes

200 söta muffins & cupcakes av Joanna Farrow

A Piece of Cake

Muffins med det lilla extra!

Oavsett om du vill bjuda på enkla muffins, överraska på barnkalaset med fantasifulla figurtoppings eller om du vill ha en sofistikerad och utsökt cupcake med en oemotståndlig smörkrämsfrosting på toppen – här finns bakverk för alla!

Alla recept är enkla utan onödiga och tillkrånglade fackbegrepp.
Varje recept är praktiskt och enkelt presenterat över ett uppslag med ett inspirerande färgfoto till.

  

Köp 200 söta muffins & cupcakes här!

Nötvåfflor
Nötvåfflor
Källa: LCHFbyAM.blogg.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 50 gram brynt smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
En nypa salt
Gör så här:
Börja med att bryna smöret! Smör kan få en underbar karamellsmak och det är det vi vill få fram.
Smält smöret och låt det puttra tills det har blivit brunt och luktar kola. Låt svalna.
Vispa ägg och mjölk med en vanlig ballongvisp. Vispa sedan i det avsvalnade smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan i dessa.
Låt stå cirka 10 minuter.

Smeten ska vara fast. Man ska inte kunna hälla smeten i våffeljärnet utan man måste "klicka" i det med en matsked eller liknande. Jag tar två stora klickar till varje våffla. Det blir två stora våfflor som mättar en väldigt hungrig person.

Servera med vispad grädde, sylt på bär och sötningsmedel och om vi lyxar; färska bär!
Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! ;-) Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. ;-)

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. :( Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… :-P

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… :-P

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! ;-)

Gunnhildslåda
Källa: Krister Björklund
Portioner: 4

Ingredienser:
4 skivor skinksnittsel
1 pkt Bacon
3 dl grädde
2 dl vatten
3 msk ketchup/ tomatpure
Riven ost
Smör till stekning
Gör så här:
Salta och peppra snittseln.
Bryn snittseln i smör och lägg i botten på en ugnsfast form.
Stek baconen i samma panna och lägg dem uppepå snittseln när de är knapriga.
Slå i grädden, vattnet och ketschupen i stekflottet som är kvar i stekpannan och vispa runt.
Låt blandningen koka upp och slå den sedan över köttet.
Toppa anrättningen med ett lager god ost innan den gräddas i ugnen i 225*C tills osten fått en fin färg.
Serveras gärna tillsammans med tex stekt strimlad vitkål eller en grönsallad.
Melon Chocolate Chip Cookies
Melon Chocolate Chip Cookies
 
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl farinsocker
1,25 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk Melonessence
2,5 dl mörka choklad chips
Röd pastafärg

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör, farinsocker och socker.
Tillsätt ett ägg i taget och vaniljen.
Rör ner mjölblandningen och choklad chipsen. Tillsätt melonessence och röd pastafärg.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
 
Grundrecept från Mrs Fields men melonidén är min egen.
Fiskpudding med sting
Fiskpudding med sting
Källa: Christina
Portioner: 2-4

Ingredienser:
Torskfile (rå) 400 g
2 dl keso
1½ dl creme frache
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk torkad dill
1 nypa cayennepeppar
1 nypa malen muskot
1 msk fiberhusk
Gör så här:
Skär torsken i kuber och mixa grovt i en matberedare. Lägg över fisken i en skål.
Mixa keso, cremefrache,kryddor och ägg och blanda med fisken. Rör i fiberhusk och låt svälla en stund.
Smöra en avlång form och häll i smeten.
Grädda i 175* ca 45-55 min.

Servera med smält smör och/eller äggsallad

Äggsallad
Koka 4 ägg ca 5-6 min . Ska ha krämig gula.
Hacka isbergssallad ca 5 dl,½-1 gul lök.
Skiva äggen och blanda ner i salladen ihop med löken.
ringla olivolja över, smaksätt med citron och salt
LCHF-kaffe och te

Då jag sedan 1/8 druckit ett svagt kaffe med smör och koksfett (har jag alltid haft i kaffet) på morgonen för att öka fettandelen över dagen eftersom jag inser mer och mer att jag äter för mycket protein. Mitt tidigare intag av protein liknade mer en bodybuilders…

Nu uppstår det frågor om kaffet och jag kan notera att det diskuteras friskt om “fettkaffet” som jag kallar LCHF-kaffe och idag ser jag att Margareta på KiF i sin blogg nämner kaffet också. När jag började 1/8 kände jag inte till Magic Bullet kaffe.
Är det lchf då, kanske någon undrar över?
Då kikar vi lite på vad definitionen av bokstäverna LCHF står för:
De flesta vet ju att det står för Low Carb High Fat, dvs lite kolhydrater och högt fett.
Men man brukar skriva 75% fett 20% protein och 5% kolhydrater.

Då blir ju kaffe med smör och/eller koksfett verkligen LCHF, eller hur? Ytterst lite kolhydrater och mycket fett. SSS kallar det för koncentrerad LCHF.

Vi går tillbaka till ett tidigare inlägg om smör vs grädde. Där kom jag fram till att många lätt häller i närmre 1 dl  grädde i sitt kaffe kanske tom flera gg dagen? Om man nu dricker en sådan mugg kaffe med ca 1 dl grädde fick man ju i sig ca 40 g fett vid ett tillfälle. men man får också i sig en del kolhydrater från vasslen. (smör är ju inget annat än grädde med borttagen vassle)
För alla som vill hålla ner kolhydraterna och för alla som är känsliga för just mjölkproteinet, är lösningen smör i kaffe och te.

Varför dricker jag just detta kaffe?
Ett sätt att öka fettandelen över dagen (för att hålla ner proteinet, miljövänligt också alltså), ett sätt att minska just på mejerierna (vasslen), ett sätt att få i mig kokosfett, ett sätt att hålla ner kolhydraterna.

Hur gör jag mitt LCHF-kaffe/te frågar många.
Jag tar 1 dl kaffe av maken bryggt starkt kaffe (kan inte dricka rävgift på morgonen), kokar upp 1 dl vatten med ca 30 g smör och 30 g kokosfett, mixar detta.
Vill man tar man givetvis mer kaffe eller bara kaffe.
Om jag upplever hunger på kvällen trots lagom mängd protein (ca 60 g numera) över dagen så kan jag här ta en kopp örtte med 25 g smör (ca 0,75 dl grädde).
En liten parantes, här i sommar vart det ramaskri inom LCHF för att tidningarna skrev att “lågkolhydratsdieter här högproteindieter”, nu inser jag att jag hade fel, jag själv åt dubbelt så mycket protein som jag behöver. Inte för att min diet kunde kallas högproteindiet men ändå. Önskar nu att fler vågade ransaka sitt proteinintag och verkligen mäta upp och se om de ligger på en rimlig nivå troligtvis max 1 g per kilo kroppsvikt (troligtvis önskad sådan, om man ej tränar superhårt). Vill tro att många överskrider den gränsen också med råge…
Man kan läsa  att 75% fett (LCHF definitionen) äter inte alla utan de drar ner på det till förmån för kött…

Ät , drick njut och var glad!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,