LCHF recept för Mjuk LCHF-Chokladkaka

En supergod chokladkaka på under timmen!

Mjuk LCHF-Chokladkaka
Portioner: 8 st
Tid: 50 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram grovhackad mörk sockerfri choklad

Gör så här
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser (inkl. chokladen) med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera med vispad grädde!

Jordnötskakor
Jordnötskakor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 10-15 stycken

Ingredienser:
Botten
1 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosmjöl
½ dl stevia strö
20 gram rumsvarmt smör
1 äggula
½ krm vaniljpulver

Jordnötsmassa
2 msk kokosfett
20 gram smör
80 gram jordnötssmör utan socker
1 msk stevia strö
40 gram hackade cashewnötter (eller jordnötter)

Chokladöverdrag
50 sockerfri choklad
½ tsk stevia strö
2 tsk kokosfett



Gör så här:
Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser med det rumsvarma smöret. Rör ner äggulan och knåda till en deg. Rulla degen till till två avlånga ?korvar? och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut dem så det blir platta. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills längderna blir lite bruna i kanterna.

Jordnötsmassan
Medan (eller innan) kakorna gräddas kan du börja med jordnötsmassan. Smält smör och kokosfett i en kastrull, tillsätt jordnötssmöret och stevian och låt koka upp. Rör lite i smeten medan den får koka upp. Låt kallna i ca 30 minuter tills smeten stelnar lite. Bre på de färdiggräddade längderna.


Chokladöverdrag
Smält choklad, stevia och kokosfett i vattenbad. Låt svalna en aning innan du ringlar över chokladen över kakan. Då längderna stelnat är det bara att skära upp dem med en vass kniv till mindre kakor!


För fler recept: http://bakasockerfritt.blogg.se

Kolakakor
Kolakakor
Källa: Theresia
Portioner:

Ingredienser:
100 g smör
1 dl (eller mindre) sötrix
2,25 dl mandelmjöl (jag mixade själv av oskalade mandlar)
1 ägg
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sötningsmedlet, sedan mandeln och ägget. Rör om och låt det hetta upp.

Häll smeten i tre avlånga kakor på längden på en plåt.

Grädda i 13 minuter på 175 grader.

Snitta kakorna när de svalnat lite. Förvara i kyl eller frys.

Det här blev riktigt goda och lite sega kakor. Försökte få till något så segt som möjligt.

Jag tror också att det här receptet passar jättebra till en knäckig tårtbotten eller om man vill ha kaksmulor/krisp till någon efterrätt.
Mjuk LCHF-Chokladkaka
Mjuk LCHF-Chokladkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 brödform

Ingredienser:
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö (lika sött som socker)
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad


Gör så här:
Smält smöret. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser inklusive den grovhackade chokladen med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera gärna med vispgrädde!
Prinsesstårta – Prinstårta
Prinsesstårta - Prinstårta
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 14-16

Ingredienser:
Ingredienser tårtbotten
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor
Gör så här:
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

Glasskrämen
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade.
Prinsesstårta – Prinstårta

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4  msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor


Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

 Glasskrämen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna  och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här:
Vispa  3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och  bred  resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck ;) . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad. :)
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade ;)

©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

Fytinsyra i nötter – är det något att fundera över?

Fytinsyra är något vi bör ta hänsyn till i synnerhet i spannmålet, då detta ofta äts som huvudel av måltid så som ris och pasta. Bröd är ju också ett livsmedel som äts som en hel måltid, ofta frukost och lunch eller kvällsmålet.

Johannas kost och hälsa blogg ( superbra blogg att bedriva forskning i) skriver mycket bra om spannmålet och fytinsyra.
Bla. att förr i tiden åt man aldrig obehandlade spannmål utan de var alltid jästa (surdeg) vilket tar bort en hel del av just fytinsyran.
Numera jäser bröden fort med stora mängder jäst och är i stora drag råa.
Högst halt av fytinsyra finns i havre.

Fytinsyra är alltså en antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss; den binder nämligen upp mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium, vilket medför att upptaget av mineraler från fullkornscerealier blir mycket lågt. I synnerhet vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras upptag.

Men hur är det då med nötterna som vi gärna äter lite då och då och faktiskt också bakar med?
Där har Mark´s Daily Apple skrivit bra om just detta att vi ofta äter nötter.
Här har han också sammanställt en bra lista över fytinsyrehalten i lite olika nötter:
In milligrams per 100 grams of dry weight
Brazil nuts 1719
Cocoa powder 1684-1796
Oat flakes 1174
Almond 1138 – 1400
Walnut 982
Peanut roasted 952
Brown rice 840-990
Peanut ungerminated 821
Lentils 779
Peanut germinated 610
Hazelnuts 648 – 1000
Wild rice flour 634 – 752.5
Yam meal 637
Refried beans 622
Corn tortillas 448
Coconut 357
Corn 367
Entire coconut meat 270
White flour 258
White flour tortillas 123
Polished rice 11.5 – 66
Strawberries 12

Nu blir det ju då ganska intressant att kika lite på detta, ex mandelmjöl som ju många gärna bakar frikostigt på.
Jämför man då mandel och kokosnöt i listan så ser man att även där har kokosnötsmjölet en stor fördel mot mandelmjöl.
Mandel har ett spann mellan 1138-1400 gram per 100 gram ( havre har precis över 1100 gram)
Kokosnöt endast 357 gram.

Varför skriver jag även där?
Jo, kokosnötsmjölet har också en fördelaktigt låg halt av omega 6 fettsyra, dvs den inflammationsdrivande fettsyran. Vilket gör att man har lättare att uppnå en bra fettsyrebalans om man väljer kokosnöt framför andra nötter.

Nu jämför vi ju mandel med kokosnöt.
Mandel har 10,6 gram omega 6 per 100 gram
Kokosnöt har 0,6 gram per 100 gram

Alla som läser bloggen vet ju att mitt favorit mjöl i bakverk är kokosnötsmjölet. Jag kommer nog alltid att favorisera detta mjöl.

Jag använder också ibland kokosnötsmjölet för att kunna reducera mandelmjöl i bakverk och bröd.

Så här har vi nu två anledningar att ibland föredra kokosnötsmjöl! 
Mindre fytinsyra och mindre omega 6 = HÄLSA

Tilllbaka till nötter och fytinsyran.
Behöver vi reducera intaget av nötter av hälsoskäl?

Jag tror inte de flesta äter så mycket nötter så ofta att vi behöver grunna så värst över detta.
Men om man betänker att samlaren och jägaren fick knäcka och skala nötterna själva så åt de säkert långt mindre än vad vi gör idag, då det bara för oss är att hälla ur en påse…
Men de flesta av oss äter nog de bara som snacks mellan målen eller som sagt i bakverk mm en gång ibland. Men det är ju inte så att måltidens bas är nötter, är det det då bör vi nog ta oss en funderare. Ex mandelmjölspannkakor varje dag…
kanske byta ut dem mot kokosnötsmjölpannkakor ibland ;)

Bild och mer om nötter hos Träningslära

 

Bloggar etiketter: , ,

Ost-mandel frallor
Källa: Christina
Portioner: ca 10 st

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 dl krossade solrosfrön
2 msk Bakepro
2 dl riven ost
1 msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
En nypa flingsalt

4 ägg
½ dl olivolja



Gör så här:
Blanda de torra ingridienserna
Vispa upp äggen och blanda i olivoljan

Rör ihop och låt svälla en stund
Klicka ut med sked ca 10 bullar på bakplåtspapper
Grädda i 200 ca 10 min
Kanelbullemuffins
Kanelbullemuffins
Källa: Therese
Portioner: 12-15 st

Ingredienser:
Muffins
5 ägg
1.5 dl kokosmjöl
0.5 dl pofiber
100g smält smör
2 dl grädde
2/3 krm fransk stevia
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor

Fyllning
50g smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
1/2 krm fransk stevia

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader(varmluft). Börja med fyllningen. Smält smöret i en kastrull och blanda ner övriga ingredienser. Vispa ägg och stevia pösigt. Blanda i smör och grädde. Blanda de torra ingredienserna(mortla kardemumman innan) och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig. Fördela i muffinsformar och gör ett hål som du fyller med fyllningen. Grädda i ugnen 10-12 min.
Getostpaj
Getostpaj
Källa: Elin
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
1 ägg

Fyllning
300-400 g getost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3 ägg
salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform och låt stå kallt 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader i 5-8 minuter.

Skiva getosten och dela ev. i mindre bitar. Lägg i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop resten av ingredienserna och häll över osten.
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.

Detta är blev en jättegod paj som passar ihop med en sallad, till buffébordet eller till kräftskivan! Godast att äta kall tycker jag :)