Punschbollar – Arraksbollar – Amarettobollar

Det går även att göra dammsugare av dessa, bara att göra mandelmassa och kavla ut och rulla in degen och doppa ändarna i choklad.

Ingredienser
100 gram mkt mjukt osaltat smör
3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 msk kakao
några korn stevia eller annan vald sötning
1-2 msk arom
Arraksarom (eller punsch för dig som kan ta nått sött ibland).
Vill du köra naturligt använder du med fördel Amaretto dessertarom från LCHF butiken, den påminner lite om arrak.

Gör så här:
Blanda väl alla ingredienser, smaka av och ev öka amaretton/arraken, ta i mer mjöl om det känns för löst. Rulla 4-8 bollar och rulla dem i  kakao.

Ställ dem kallt att stelna.

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
6 ägg
2 tsk fiberhusk

1 dl finriven morot

1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötmjöl, grovmixat
0,5 dl linfrö krossade
1 tsk malen kanel (kan ökas)
1 krm bikarbonat

0,5 dl naturella solrosfrön
Gör så här:
Sätt ugnen 180 grader 15 minuter i muffinsplåt.

Vispa 4 ägg fluffigt i en bunke, blanda med 2 tsk fiberhusk och låt stå i 5 min och svälla.

Blanda sedan i 1 dl finriven morot

Blanda i en annan bunke:
mandelmjöl
hasselnötmjöl, grovkornigt/ finhackat mixat
krossade linfrön
kanel
bikarbonat

Ca 0,5 dl naturella solrosfrön - vänd ner de torra ingredienserna i ägg- morotsmeten, fördela i muffinsplåten, lägg på lite naturella solrosfrön på varje bröd, grädda en kvart i ca 180 grader.
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen, grädden och smöret, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och grädden, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr

ca 8-10 bitar

Ingredienser
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6  malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr:
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol  och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och ta i grädden och sötning , blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Frones, nöt och fröscones
Frones, nöt och fröscones
Källa: Sockerfritt
Portioner: 10-12

Ingredienser:
Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

1 dl mandelmjöl
0,5 dl malda valnötter
( om ni inte har valnöt, ta 1,5 dl mandelmjöl el t.ex mald hasselnöt)
= ca 2 - 2,5 dl malda nötter..
+
1 dl kokosflingor
1 msk krossade linfrön (hela går också bra)
+
0,5 dl naturella solrosfrön
0,5 dl gröna pumpafrön
+
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, ta fram en plåt + bakplåtspapper.

Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

Blanda torrt för sig och sedan ner i äggvispet;

Blanda ihop och klicka ut i 10-12 klickar på bakplåtspappret, grädda 20 minuter tills de fått färg

Goda nybakade varma med smör och ost, eller kalla i matsäck.. glutenfritt, sockerfritt, mjölkfritt.

Kryddning: jag tycker de är goda naturliga med lite salt, men man kan ju prova att krydda med malen kardemumma, kanel, kanske lite ajwain sellerifrön, kanske fänkål och kummin, brödkryddor.
Fikabröd med choklad och pistachenötter
Fikabröd med choklad och pistachenötter
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk

2,5 msk kakaopulver med hög kakaohalt, jag använder Kung Markattas ekologiska kakao, den är jättegod

1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl malda pistagenötter
+ 0,5 - 1 dl grovt hackade pistagenötter
0,5 dl krossade el hela linfrön
valfritt: 1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader

Vispa 4 ägg kraftigt med elvisp 1-2 minuter så det blir fluffigt äggvisp i en egen skål, tillsätt 2 tsk fiberhusk, vispa ihop, och låt stå 5 min och svälla

Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna i en andra skål

Vänd ner de torra ingredienserna i äggfluffet med en slickepott och blanda ihop, då stannar luften kvar i äggen bättre än om man skulle använda elvispen här, klicka sedan ut smeten, ca 2 msk i varje, i 6 stora formar, ev hacka 1 dl pistagenötter i grova småbitar och strössla ovanpå.

Grädda 15-16 min i 180-200 grader varm ugn

Servera som de är, eller kanske med en matsked cashew- vaniljgrädde, gott!

Cashewgrädde
Mixa 2 dl naturella cashewnötter till 'mjöl'
i med 1 tsk äkta vaniljpulver
+ 1 tsk citronsaft
och sen mixar ni ner 0,3 - 0,5 dl vatten efter önskemål om konsistens

Mjölkfritt, sockerfritt, glutenfritt, LCHF och vego, vegan

Tips: mixa nötmjöl av olika nötter, mest mandel som passar i alla bröd, och spara i burkar i kylskåpet, spara nötter i påsar i frysen så håller de sig längre.
Tacopaj
Tacopaj
Källa: Imelda
Portioner: 4-5

Ingredienser:
Pajskal
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
2 tsk kallt vatten
1 ägg

Tacoköttfärs
Lite rapsolja och smör
2 små skivade gula lökar
Ca 400-450 g köttfärs
1 liten hackad solovitlök (kinesisk vitlök)
1 dl krossade tomater
1 dl grovhackad bladpersilja
Tacokrydda efter smak (köper du färdig så följ anvisningarna på paketet)

Topping
2 dl crème fraiche
120 g riven västerbottenost
6-7 halverade körsbärstomater

Gör så här:
Pajskal
Lägg mandelmjöl, sesamfrön, kokosnötsmjöl och pofiber i en mixer. Kör mixern en minut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel.
Låt stå i kylen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 8-9 minuter tills den börjar få färg.
Låt svalna lite och fyll sedan med valfri fyllning eller med fyllningen nedan.

Köttfärs
Stek lök. Tillsätt köttfärs och vitlök och stek färdigt köttfärsen. Tillsätt tomat, persilja och tacokryddan och låt allt puttra en stund.

Topping
Blanda crème fraiche med ost och fördela över pajen som du fyllt med köttfärs. Tryck ner tomathalvorna och grädda pajen ca 20-25 minuter.

Servera gärna en god sallad till!
Fikabröd i muffinsplåt
Fikabröd i muffinsplåt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk

1,5 dl mandelmjöl (ev annat nötmjöl)
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl pofiber
1 msk havrekli ( 2,7 g kolh)

1 krm malen kardemumma (alt. brödkrydda)

strö ovanpå: 6 nypor solrosfrön

= ca 900 kcal totalt

= 6 stycken = ca 150 kcal styck
Gör så här:
Gör så här:

sätt på ugnen på 200 grader, ta fram muffinsplåten

Vispa med elvisp 4 ägg 1-2 min tills de blir fluffiga, tillsätt 2 tsk fiberhusk och vispa ihop snabbt, låt stå 5 min och svälla lite

Mät upp och mal 1 dl mandel till 1,5 dl mandelmjöl, eller köp färdigt mandelmjöl

tillsätt till mjölet linfrökross, pofiber, havrekli, kardemumma och blanda

Ta en slickepott eller stor sked och vänd ner mjölet i äggvispet, rör ihop lite lätt så smeten blandar sig. Jag använder inte elvispen här då luftigheten i de vispade äggen kan sjunka ihop mer då.

Klicka upp ca 2 msk smet i varje form i plåten, eller i 6 stora muffinsformar i papp eller silikon

Grädda ca 16-18 min i mitten av ugnen

Jättegott bröd som macka, och med kardemumman i nästan som en go bulle, så istället för att kalla de för bröd har jag döpt de här till fikabröd

med en klick smör på varje halva + ca 30 g 28% hårdost blir en fikamacka ca 300 kcal
Prickig rulltårta med nutella
Jag skulle testa några baking sheets och gjorde efter receptet, vilket visade sig räcka till 2 omgångar.
Då det är lättare att frysa i rullad form (kom dock aldrig så långt) så blandade jag lika delar Nutella-Philadelphiaost och smorde på, rullade ihop och vips så hade jag en prickig rulltårta :)
Detta är ingen vanlig rulltårtebotten utan en Bisquit Joconde:

1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes

162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng

En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner.Stryk ut på baking sheets och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.

Baking sheets hittar du här: http://www.strosselannat.se/baking-sheets/