Broccolisoppa och födelsedagsfirande

Torsdagssoppan

Dagens lunchtips blir en krämig broccolisoppa som varit med här på bloggen för några år sen.

Just nu har jag fullt upp med packning inför lördagens resa till Kreta, åker hemifrån i morgon.

Eftersom kommunikationerna ibland inte fungerar så bra, så brukar jag oftast åka till Arlanda dagen innan avresan och sova över på hotell.

Höll på att missa flyget till Turkiet häromåret för mitt flyg från Frösön kunde inte lyfta på grund av tät dimma.

Har också varit med om att missa flyget helt på hemvägen, då blev vi kvar ett dygn i Riga.

Så resan får numera bli lite längre, den stressen som blir av att riskera att missa planet är inte att rekommendera.

Avstressad blev jag däremot under den korta resan till stugan för att fira min födelsedag i tisdags.

Min syster och jag tog en snabbsväng för att se till våra stugor och bara njuta av lite vildmarksliv i vår hemby i nordvästra Dalarna. Nedanför receptet får du lite bilder från födelsedagen.

Vill du läsa lite mer om mitt och Lennarts liv i Turkiet på vintrarna så kan du köpa Hemmets Journal den här veckan.

I nr 42 på sidorna 22-23 är det en artikel om vårt långsemesterliv i Alanya och mängder med tips för alla som vill prova på att leva utomlands några vintermånader.

Artikel om Birgitta Höglund och långsemesterliv i Alanya

Broccolisoppa med salami och ägg 2 port

250 gr förvälld broccoli

3 msk smör

2 dl grädde

1 dl kycklingfond eller 1 msk buljongpulver

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

Salt och peppar

Garnering

6 skivor salami

1-2 kokta ägg

Fårost utrört med crème fraiche

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salamin och rosta i het stekpanna. Strö dem över soppan och servera med ägghalvor och fårostcrème.

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Café Cineast

Café Cineast

Först ut bland mina bilder från Dalaresan blir en födelsedagsbakelse på Café Cineast i Sveg. Den godaste Budapeststubbe jag smakat, jag fick dessutom extra grädde på min.

Caféet har ett ovanligt stort sortiment glutenfritt fika, den här var dessutom inte alls så söt som en Budapest brukar vara. Här hos Marianns LCHF hittar du en variant som även är helt utan socker.

Café Cineast är verkligen värt ett besök, inrett i amerikansk 50-talsstil. Deras utställning i två plan av filmrelaterat material är mycket sevärd.

När vi väl kom fram till byn blev det korvgrillning och rom vid Öjsjön och beskådande i en kvart av en helt oskygg utter, ett djur vi aldrig sett i våra hemtrakter förut.

Vi plockade lite lingon och mossa innan vi gick hem och åt Spröda frökex med löjrom från Kalix, drack Prosecco, grillade bisonfilé och spelade kinaschack. Ska det firas, så ska det firas med stil ;)

Det var också riktigt skönt att vara i en datorfri zon, för långt från civilisationen för att trådlöst internet ska fungera. Härligt med såna dagar ibland.

Stensbo, Öjsjön

Stensbo, Öjsjön

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

Ett glas rom vid brasan

Ett glas rom vid brasan

Birgitta Höglund

53 känns som en bra ålder

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Odon i höstskrud

Odon i höstskrud

Nyfiken utter

Nyfiken utter

Lingon och mossa

Lingon och mossa

Min barndoms skogsstigar

Min barndoms skogsstigar

Höstfärgat blåbärsris

Höstfärgat blåbärsris

Lyxig förrätt - Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd

Lyxig förrätt – Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd


Nytt provsvar ang D vitamin

solbrillorDå jag av olika orsaker har fått kollat mina värden på VC, så bad jag även denna gången att få kollat hur mkt D vitamin som finns i blodet.
Jag hade ju i somras fått provsvar 163 nmol och detta efter lite solande under april/maj.

Under sommaren i juli var vi på Kreta i tre veckor och 1 vecka i oktober på Malta. Sedan har det ju varit mörk vinter och även om det varit sol så tillverkar vi ju inget D vitamin under denna tid. Därför tyckte jag det var intressant att få kolla av nivåerna i blodet efter en vinter.
Nu visade det på 172 nmol.

Detta talar om för mig att den dos jag tar på ca 7000 IE/dagen året runt är perfekt.

Dvs i juni hade jag 163 nmol och i mars 172 nmol, dvs helt perfekt nivå.

Så fortsätt för katten med era D vitaminer under sommaren!

 

Malta och värmen dröjer sig kvar i minnet…

Då var man hemma igen i Sveriges ”kallt och regnrusk väder” , frös som bara den när vi landade på Säve flygplats… ville ta vändande flyg direkt tillbaka… att leva i mitten okt i 25-27 graders värme det gillar jag…

men det går ju inte, nu får man leva på minnen, inte lika gott men får duga ;)

Malta kan sammanfattas i två typiska bilder. Vill du se bilderna större är det bara att klicka på dem.
DSC_0072DSC_0104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Typisk kustlinje och typiska hus kan ses på bilderna ovan.

Vi bodde i Bugibba  San Antonio Hotel & Spa
DSC_0002

 

 

 

 

 

 

 

Vi tog en dagstur med båt (20 euro per pers, billigt!) där turen gick via massa grottor, Crystal Lagoon (folktom, endast vår båt) och Blue Lagoon (massa folk), öarna Gozo och Comino.
DSC_0020DSC_0045

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Givetvis besökte vi huvudstan Valetta och bara strosade runt.
Gullig vovve fick vara med på bild också ;)
DSC_0109DSC_0108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dagstur med lokalbussarna till Mdina - The Silent City och Hagar Qim templen - 5000 år gamla tempel ville vi gärna också hinna med.
Besöker man Malta är det väldigt enkelt att ta sig runt med dessa lokalbussar de är dessutom billiga 2.60 euro för en dag eller 12 euro för en vecka.
DSC_0128DSC_0150

 

 

 

 

 

 

DSC_0181DSC_0203

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måste bara få visa pissenissen som fick en hel korv av mig unde fikapausen vid templen. Han blev världens kompis och visste inte till sig hur gossig man kunde bli för att tigga mer …
Något som slog mig var att det inte finns varken lösaspringande hundar eller en massa lösspringande katter. Kreta vimlar ju det av sånna…DSC_0207

 

 

 

 

 

 

 

Tog också lokalbussen till en väldigt härlig sandstrand Mellieha, den kan varmt rekommenderas om man besöker Malta.
Dessa bilder från stranden får avsluta berättelsen, för hur det än är är detta min favoritsyssla när jag är vid medelhavet…
DSC_0215DSC_0217

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DalsSpiras getmjölk och getyoghurt

DSC_0272Nu har det också provats getmjölk och getyoghurt allt från DalsSpira denna mjölk och yoghurt bör alla Coop i hela Sverige kunna ta in.
Gör annars som jag maila och undra och be dem ta in!

Om man jämför med LARSAS fåryoghurt så smakar denna en anings lite mer ”get”  men inte så mycket get/får som yoghurten på Kreta gjorde i somras! Denna getyoghurt är också mer rinnande medan Larsas fåryoghurt är mer fast och krämig.

Mjölken är mer för min dotter än att jag ska slurpa den. Men det är väldigt kul att vi har ett svensk mejeri som kan leverera detta till oss som vill!

Kan inte bestämma mig för vilken som är godast, för båda har förtjänster… så det blir nog lite olika beroende på vart man handlar.

Larsas finner man på City Gross, de bör också kunna ta in yoghurten om de inte redan har den.

 

 

 

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!

 

 

Hemma igen från semestern!

DSC_0096Nu så har jag kommit från 3 veckors långledigt på Kreta! Så här brunbränd har jag nog aldrig varit…

Borta bra men hemma bäst, kan man också alltid konstatera ;)

dock tar ju alltid livet tag i en efter så lång bortavaro… så här går allt i nu 110…

Kommer försöka ta vara på den svenska sommaren också mellan varven och bloggen kommer gå på halvfart, men de av er som har frågor mm kommer få snabba svar nu i alla fall.

Kram på er alla!!

Semester och bloggledigt

Nu tar jag semester och därmed också helt ledigt från bloggen. Jag kommer befinna mig på Kreta i några veckor framöver och har inte tillgång till dator och internet. Fullständig semester från det mesta kommer det alltså att bli.

För den som är lite nyfiken så kommer jag vakna upp till denna utsikt varje morgon

Kreta 05 dagsvy)och denna utsikt blir att njuta varje kväll…
ett magiskt, nattligt, glittrande Heraklion…
Kreta 05 nattligvy
Önskar alla  en varm, lugn och solig semester!
Syns igen  en bit in i augusti!!
Simma lugnt!

 

Bloggar etiketter: ,

Formen har inte alltid någon betydelse…

DSC_0034vilket säkert fler av er redan märkt… och tänkt ut själva…

Spelar ingen som helst roll hur du bakar ut de flesta smeterna vad gäller matbröden i boken!

idag har jag bakat tre bröd ur Baka matbröd med LCHF, och alla har jag bakat ut i en folieform då bröden ska med frysta ner till Kreta om ett par veckor.

De bröd som jag bakade idag är Kransbröden, Frökusarna och Foccian!

Så tänk på det nästa gång att du väljer själv vilken form du ger bröden ;)

Bloggar etiketter:

Fullt ös medvetslös…

sommarrosor08 (4)_[224X168]det drar ihop sig till midsommar och jag har fullt upp att göra….
en av de mest arbetsamma veckorna på året som frisör ;) + att jag givetvis har fullt upp med andra roliga projekt…

ser därför väldigt fram emot mina 3 fullständigt tomma ( fyllda med sol och bad) semesterveckor på Kreta, de behövs i år…
Då veckorna efter hemkomst lär bli på samma tema, dvs ”fullt ös medvetslös”.

Hoppas detta ursäktar min bortavaro på bloggen med massa inlägg om ditt och datt. :D

Glöm inte  att dofta på rosorna där du kan!

 

Provsvar ang d-vitamin nivån

super-d-300x263Nu har jag fått veta provsvaret ang mina D vitamin nivåer i blodet.
Först vill jag redogöra för hur jag äter D vitamin tillskott och solar.

Under 2009 – 10 åt jag ca 4000-6000 IE dagen och uppehåll under sommartiden maj-sept.
Från 2011 – och framåt är det ca 7000 IE dagen och inget uppehåll under sommaren.

Jag solar alltid så fort jag kommer åt och sol finnes, börjar med ca 20 min på var sida och ökar efterhand.
När vädret är för varmt blir det ingen solning om jag inte har tillgång till bad.

I år nu inför provet så har jag alltså solat rätt mkt då vädret varit perfekt för mig att sola i, så sedan april och fram till nu har det solats så ofta det gått.

Här klipper jag nu in svaret jag fick på sidan ”Allt om vitamin D” när jag ställde frågan ”i vilket intervall man bör ligga med D vitaminet?”
Svar:
”Olika forskargrupper rekommenderar lite olika intervall och vetenskapen blir luddigare ju högre upp man kommer. Naturfolk i miljöer som anses motsvara vår ursprungliga miljö har nivåer på ca 50 ng/mL (125 nmol/L) vilket jämfört med medelnivåer i resten av den påklädda världen är högt. Naturfolken har inte alls de moderna folksjukdomar och genetiska skador som vi har och mycket tyder på att betydligt högre nivåer kan ge effektivt skydd mot ex vis cancer. En nivå man nämner är 65 ng/mL vid vilken man har reducerat risken kraftigt för de flesta cancerformer. Där någonstans eller något högre ligger jag själv. Vitamin D Council rekommenderar 50 – 100 ng/mL även om vetenskapen inte är entydig hela vägen. Det finns inga fall av förgiftning observerade under 100 ng/mL.”

Så nu kommer vi till det intressanta här, mitt provsvar visade 163 nmol/L och detta alltså med höga doser på drygt 7000IE och solning.
En jättefin nivå alltså!
Här kommer vi fortsättningsvis äta lika högt, men under våra 3 veckor på Kreta i sommar lämnar vi burken hemma ;)

Min slutsats blir att fortsätta på inslagna banan massa högdos D vitamin året runt!
exempelvis:
HOLISTIC 5000IE

Här finns en intressant lista på olika sorters människor mfl i världen med olika jobb och nivån av D vitaminet.

Edit:
”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

Bloggar etiketter: