Drömmer du om en härligt seg, chokladiga, söt kaka till kaffet? Eller till ett glas iskall mjölk? Då ska du prova den här rulltårtan! Går blixtsnabbt att baka och är färdig att serveras inom en halvtimme. Som fyllning har jag istället för smörkräm använd Nusica hasselnötscréme, vit och mörk. Lite som Nutella fast den här är godare.
Rulltårtan kan med fördel serveras med färsk frukt för att bryta av det söta en aning. Förvarar du den i kylskåp i plastpåse eller folié blir den ännu godare dan efter då den lyckas förvandla sig själv till kladdkaka deluxe. Smaka!! Men bara en liten bit…
Det här behöver du :
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1½ tsk bakpluver
½ dl kallt vatten
ca 150 gram Nusica hasselnötscréme
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Rör ihop mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vänd försiktigt med slev, inte vispa. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min i 225 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret med vatten eller lägg en blöt handduk ovanpå så lossnar det lätt. Låt svalna något. Bred på nötcrémen, valrfi mängd. Det behövs absolut inte mycket. Det underlättar om den får stå i rumstemperatur ett par timmar innan annars kan du klicka över i en skål och röra den mjuk innan du brer på. Rulla ihop från långsidan och lägg skarven nedåt.
Förvara den inplastad i kylskåp så blir konsistensen som kladdkaka efter 1 dygn.
*Tips!
Rör ut nötcrémen med några droppar kallt kaffe så får du en lite mer vuxen smak.
En stor burk (360 gram) kostar runt 10kr på Citygross.
Bred på nötcrémen medan rulltårtan fortfarande är något ljummen.
Skär i skivor och servera till kaffet eller ett glas mjölk. Färsk frukt eller fruktkompott passar bra till.
The post Chokladrulltårta med hasselnötscréme appeared first on Kryddburken.se.
Nu hänger också Kung Markatta på den nya hypen och trenden att sälja kokosmjöl.
I går när vi handlade på ICA så stod en demonstratis och gräddade kokosmjölsvåfflor för glatta livet och bjöd ut smakbitar till höger och vänster!
Travar med kokosnötsmjöl i småpåsar (200g) och också kokosmjölk stod brevid.
Kungmarkattas kokosmjöl innehåller 17,8 gram kolhydrater och har en tydlig kokossmak, allt enligt deras egen reklam. ”Färska ekologiska kokosnötter kallpressas först på olja, vartefter de varsamt torkas och mals till ett fint mjöl, vilket gör att de naturliga näringsämnena bevaras. Mjölet är mycket rikt på fiber och har en tydlig kokossmak.”
Detta tillverkningssätt gör att detta mjöl har en tydlig kokossmak och jag rekommenderar det nog inte som ett basmjöl då kommer troligtvis allt smaka kokos.
Våfflorna som vi provsmakade smakade tydligt kokos och om jag jämför med risentas mjöl som jag skrivit om tidigare så verkar Kung Markattas smaka mkt mer kokos.
Men det allra roligaste är ju att det var jag som startade hypen och trenden att baka med kokosmjöl som basmjöl!!
Det tristaste är väl att inte alla vet det…
För alla bloggläsare som läst här från dag ett eller läst inledningen i Baka med LCHF, där jag berättar om hur jag uppfann kokosmjölets bakegenskaper, vet det.
Vid den tiden för över 2 år sedan då fanns knappt kokosmjöl att få tag på och absolut inte i vanlig affär eller ens hälsokost, det var några få internet butiker som då saluförde kokosnötsmjöl.
Jag köpte det av ”misstag” i tron att det var malda flingor, men som ju visade sig ha helt andra bakegenskaper än malda flingor och det är ju för att detta mjöl inte är det.
När jag då sökte nätet på recept fanns knappt något, jag fann också några få amerikanska recept som fick bli basen i mitt experimenterande som sedan blev en bakbok Baka med LCHF.
När jag senare började bjuda på mina framtagna recept så började hypen! Alla började sedan att baka med kokosmjölet och nu ser man mer eller mindre att alla lågkolhydratsbakare använda mjölet.
Inte undra på att det spred sig som en löpeld genom Sverige och andra tillverkare har ju givetvis varit snabba att hänga på. Alla vill ju ha sin del av kakan!
Men det mjöl jag fortfarande finner bäst är AmanPranas ekologiska och rättvisemärkta kokosmjöl! Aman pranas tillverkning.
Ja, det är ju alla hjärtans dag idag, vare sig du eller ni firar den eller inte skänker jag er en extra varm tanke idag bara för att jag tycker om er så mycket och det är så kul när ni kommenterar och engagerar er! Jag är väl inte tipp-topp-piggelin med min hand, den värker ännu efter 3 veckor o MR-röntgen är planerad o gipset är kvar så jag tar allt i min egen lilla takt,, ibland går min egen lilla takt för fort och då får jag väl skylla mig själv när handen protesterar mot mig…
Hur som helst så älskar jag att läsa era kommentarer och det är jättekul om ni skriver nån rad, följer mig på bloglovin, facebook eller instagram ”Kryddburken”… Jag finns lite överallt!
Dagens recept är nåt så busenkelt som färsk ravioli! Så vansinnigt gott och hundra gånger bättre än burk-ravioli. Till dessa har jag bara smörstekt färska champinjoner med vitlök och så lite färsk timjan. Enklare, godare kan de inte bli! Ska bjuda på lite ”alla-hjärtans-dag-bilder” lite senare. Hoppas ni alla haft en fin dag o kväll. Stor kram till er…
2 port
Det här behöver du :
250 gram färsk ravioli (ica selection)
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe färsk timjan
GÖR SÅHÄR :
Börja med att pensla bort smuts från champinjonerna. Skär i skivor. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i svampen. Låt champinjonerna få vätska ur sig och krydda sen med salt och peppar. Tillsätt, pressad vitlök och en klick smör samt finhackad persilja.
Koka raviolin enligt förpackningen. ringla över en god olivolja, strössla över färsk timjan och blanda med de vitlöksfrästa champinjonerna.
Den här färska raviolin kan jag verkligen rekommendera, 250 gram låter inte så mycket till 2 portioner men tro mig, det gör de! Grymt god fyllning med tomat, mozarella och basilika. Prova!!
Stora härliga raviolikuddar som INTE kokar sönder!
Smörstekta champinjoner med vitlök och persilja. Tillsammans med färsk ravioli och timjan… Ni anar inte hur gott det är! Och enkelt!
The post Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan appeared first on Kryddburken.se.
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 4-6
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
1 dm purjolök
ca 150 g färska champinjoner
1 zucchini
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 tärning ekologisk grönsaksbuljong
salt
peppar
curry, ca 0,5 tsk
Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter. Servera med valfria grönsaker.
Källa: Stéphanie
Portioner: 2-3
Ingredienser:
2 ägg
0,75-1 dl grädde (eller annan vätska av eget val)
1 msk smält smör
0,5 dl kokosmjöl
1 krm salt
1/2 tesked bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 msk sukrin
Gör så här:
Använd två skålar. I den ena blandas de torra ingredienserna; kokosmjöl, salt, bakpulver fiberhusk och sukrin. I den andra blandas vätskan; grädde, smör samt ägg. Vispa gärna äggen lite fluffiga innan ni tillsätter grädde och smör.
Blanda sedan ner de torra ingredienserna i vätskan och blanda om väl.
Stek 4-5 pannkakor och NJUT!
Med det lilla kolhydrattalet funkar dessa utmärkt som frukost och vill man lyxa till det kan man som jag, servera med grädde och bär, eller varför inte lite keso?
------------------------
Övrigt:
Dessa pannkakor är fantastiska i all sin enkelhet, måtten behöver inte vara exakta utan går att variera lite som man känner för. (Jag rekommenderar dock inte mer kokosmjöl då kokosmjöl tenderar att suga åt sig mycket vätska och lätt kan göra maten "torr".) Ex. kan man lägga till fler ägg om man så önskar, eller lite mer grädde. Grädden kan dessutom bytas ut mot annan vätska, enbart vatten blir nog inte gott men har själv gjort dem med hälften vatten och hälften grädde, eller varför inte mjölk? Är man emot sockeralkoholer går det självklart även att utesluta sukrin, dock skulle jag inte vilja kalla dem american pancakes i det fallet eftersom dessa pannkakor ska vara lite söta!!
Dessa pannkakor är perfekta för oss som dels är nötallergiker, (har mest sett pannkakor med mandelmjöl) dels för oss som finner att pannkakor med mandelmjöl ger ett för högt kolhydratvärde.
OBS! Se till att kokosmjölet inte har mer än 4 g kolhydrater!! Jag rekommenderar Aman Prana som är SVINdyrt men drygt!
Smaklig måltid!
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner:
Ingredienser:
5 ägg
2 dl keso
1 dl creme fraiche
2 dl mandelmjöl
0,5 dl ljusa psylliumfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
0,75 msk brödkryddor
1 dl valnötter
0,5 dl hasselnötter
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg, keso och creme fraiche. Blanda de torra ingredienserna tillsammans och rör sen ner i äggsmeten. Grovhacka nötterna och rör ner dem. Låt svälla 5 minuter. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Grädda mitt i ugnen ca 90 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Skiva gärna och förvara i frysen om du inte tänker äta upp det de närmsta dagarna
Mina rosa cupcakes av Veronica Gottfridson
Presentbox med receptsamling och rosa cupcakesformar.
Delikata cupcakesrecept med eleganta och roliga dekorationer, perfekt för dig som tycker om att baka!
Här finns cupcakes för alla tillfällen, prinsesskalas, familjefika eller varför inte en regnig torsdag.
12 rosa cupcakesformar i silikon, som du kan använda om och om igen, medföljer boxen.
Köp Mina rosa cupcakes!
The post Mina rosa cupcakes appeared first on Cupcakes.se.
Mina rosa cupcakes av Veronica Gottfridson
Presentbox med receptsamling och rosa cupcakesformar.
Delikata cupcakesrecept med eleganta och roliga dekorationer, perfekt för dig som tycker om att baka!
Här finns cupcakes för alla tillfällen, prinsesskalas, familjefika eller varför inte en regnig torsdag.
12 rosa cupcakesformar i silikon, som du kan använda om och om igen, medföljer boxen.