Ny bok på G!!

DrottningtårtaNu kan jag äntligen avslöja att jag jobbar hårt (=bakar som en galning) på min tredje bok!!

Denna gången är det Forma Books – ICA Förlaget som vill ge ut en bok med mig maj 2014.

Himmelns kul!
Det var ju just detta förlag som ville ge ut min första bok men var lite sena i vändningarna att Bonnier Fakta han före…

Men nu då Bonnier Fakta drar ner på sin bokproduktion och inte kunde ge ut en bok med mig 2014, så erbjöd jag ICA-förlaget manuset och denna gången var de rappa som bara den!!
Tog en vecka från det jag skickat in förfrågan till ett svar – JA!
(behövdes inget inskickat manus, man visste vad man köpte ;) )

Så nu kan alla bakare som gillar mina recept få gå i ”väntans tider” igen…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

Vinnaren av Hackman stekpanna

Stekpanna-24-cm_product_slide
Vinnaren är utsedd! Hackmans stekpanna har fått en ny ägare. :-P Jag hoppas den kommer till stor användning!

Stort grattis Annica Lundgren! 

”Hackman etablerades 1790.
Gissa om jag vill vinna denna till mitt nya kök med induktions häll som vi har jobbat på sen oktober.”

Kontakta mig på kryddburken@telia.com
med dina adressuppgifter så skickas stekpannan på posten.

Hard-Face-NOH_front_banner

 

Egenskaper-NOH_framework_span_4Tävling i samarbete med Hackman.

Hackman Hard Face NOH är utvecklad särskilt för induktionshäll. Stekpannan kan ändå användas på vanliga spisar. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 °C på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten – redan vi 250 °C börjar stekpannansbeläggning ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas. Hackman NOH teknologin (non overheatable) gör att pannan inte kan nå över 230 °C. Oavsett om du sätter plattan på max, är bränd mat eller bränd botten inte längre ett problem.  

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

Mjukglass på tetra, hiss eller diss!?

mjukglass_arla
Jag har läst en hel del om den här mjukglassen som ska vispas, både bra och dåliga omdömen så jag var tvungen att testa. Jag hittade dom på ICA i förra veckan och köpte en vanilj och en  jordgubb. (Finns choklad också) Vi har hittills bara provat vanilj. Proceduren är ganska enkel; Häll upp i en skål, vispa med elvisp. Ställ i frysen (3 tim), ta ut och vispa den slät med elvisp igen!

Fyll en spritspåse eller skopa upp den med sked. Jag gillar spritspåsar så jag körde den varianten, man får dock vara ruskigt snabb för den smälter fort, speciellt om den ska kramas genom en spritspåse. (Och speciellt om man ska hinna fota innan den rinner iväg) :-P  

Vi garnerade med lite strössel och kulor. Konsistensen är väldigt len och fin precis som mjukglass mitt i sommaren ska vara, bara man vispar noga sista gången.

Smaken är väldigt GRÄDDIG… Extremt gräddig. Är man som jag som föredrar hård och lite isig mjukglass så är detta raka motsatsen. Sen saknade jag vaniljsmaken men överlag en helt okej glass. Inte helt ”diss” blir det, det är trots allt praktiskt med tetra som kan stå i kylen tills man ska använda den, och den smakade inte dåligt. Övriga i familjen tyckte den var supergod! Nästa helg får vi ta och prova jordgubb! ;-)

arla_mjukglass

mjukglass_vispa_arla

Gästbloggare Pernilla Lundin

pernilla_gästbloggare_kryddburken

Hej på er alla Kryddburkare :-P  Då har jag fått den stora äran att göra ett gästinlägg här hos Syster Linda! <3

Jag heter Pernilla Lundin, bor några kilometer från Metropolen Ullared! Där bor vi, min man, två söner och några hundar… Jag jobbar som butiksbiträde i en liten ICA butik, och på min fritid… lagar jag mat, bakar och pysslar  gärna med scrapbooking.

pernilla_lundin

Mitt första möte med Kryddburken
Letade efter ett såsrecept och så hamnade jag här i flera timmar… Ja så länge var det nog. ;-) Det finns en oändlig skatt med recept just hos Kryddis!

Följde bloggen ett tag innan jag tog modet till mig att kommentera lite, och sedan hittade jag Kryddburken på Instagram, följde henne där ;-)  Och så på facebook… Tillslut gav Linda upp, hon fick en stalker på halsen <3

Vi har hela Sverige mellan oss, men jag har min själssyster hos Linda, vi älskar mat, pyssla i hemmet, göra testmat på våra familjemedlemmar, och fotar allt innan någon får ta mm, mm.

Och nu tänkte jag bjuda på det jag bjöd Familjen Nilsson på, när de var på besök hos oss en helg innan påsk.

Kycklingpaj

Det här behöver du :
Valfri Pajdeg
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 liten burk champinjoner, eller färska
1 gul lök
2 dl 34% creme fraiche
1 liten tub räkost (Kavli)

På bilden har jag både en stor burk med creme fraiche och en burk med räkost… men det gjorde jag inte åt. :-P

GÖR SÅHÄR :
Hacka ner lök, paprika och champinjoner i mindre bitar, fräs till i lite smör så löken mjuknar. Pilla kycklingen från benen och dela i lagom munsbitar. Lägg kyckling och grönsakerna i pajformen med pajskalet. Blanda ihop creme fraichen med räkosten, litet drag med pepparkvarnen och några saltkorn. Häll smeten över .

Grädda i 200 grader tills det får en fin brun färg, ca 15-20 min. Låt pajen vila i 10 minuter innan servering, så den sätter sig lite. Servera med en god krispig sallad och ett gott vitlöksbröd t.ex.

Hoppas ni kommer prova denna super enkla, men så goda kycklingpajen!
Kramar från Pernilla

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (1)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (2)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (3)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (4)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (6)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (7)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (9)

NCBI – .gov adress upplyser amerikanarna om nyttan av ketos!

white_ncbiFick länken via Gun Penhoat, min vän i USA som översätter min svenska blogg till engelska (www.mariannslchf.com)

Här kan ni läsa hela artikeln.
NCBI =U.S. government-funded national resource for molecular biology information.

De skriver:
”During very low carbohydrate intake, the regulated and controlled production of ketone bodies causes a harmless physiological state known as dietary ketosis. Ketone bodies flow from the liver to extra-hepatic tissues (e.g., brain) for use as a fuel; this spares glucose metabolism via a mechanism similar to the sparing of glucose by oxidation of fatty acids as an alternative fuel. In comparison with glucose, the ketone bodies are actually a very good respiratory fuel. Indeed, there is no clear requirement for dietary carbohydrates for human adults. Interestingly, the effects of ketone body metabolism suggest that mild ketosis may offer therapeutic potential in a variety of different common and rare disease states. Also, the recent landmark study showed that a very-low-carbohydrate diet resulted in a significant reduction in fat mass and a concomitant increase in lean body mass in normal-weight men. Contrary to popular belief, insulin is not needed for glucose uptake and utilization in man. Finally, both muscle fat and carbohydrate burn in an amino acid flame.”

Häftigt va!?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

ICA sylt i smakerna hallon – jordgubb – lingon sötad med stevia

Det finns nu sylt sötad med stevia, ICA introducerar dessa sylter och de bör finnas på marknaden.

Någon som redan testat? Är de goda eller finns det en bismak?

ica-sylt-utan-socker_5185af92ddf2b30d944ed6ac

 

Bloggar etiketter:

ICA Sötströ och ICA Stevia strö

STRÖSÖT ICAär samma produkt, man har fått ta bort stevia ur namnet då man inte enligt Livsmedelsverket får skriva stevia då det heter steviolglykosid…

Det är nog ingen större skillnad på den tidigare Steviaströ mot denna Sötströ, den bör behandlas som ren erytritol och kompletteras med lite mer stevia för att undgå bismaken av erytritolen.

Så vet du med dig om att ni är känsliga eller de som ska bjudas på är känsliga för erytritolens kalla ofta lite svidande bismak vid överdosering, bör ta endast 2-3 msk av den och fylla upp med 1/4 krm stevia.

Skrivit om detta problem här Vad är ICA stevia strö (sötströ) egentligen?

En bloggläsare ska tackas för bilden!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se

Fredag & luffarbiff!!

luffarbiff_luffarstek
Fredag!! :-P
Nu äntligen ska jag kocka till detta kött som jag till min stora glädje hittade på ICA i veckan. Det är alltså en köttdetalj i jämförelse med oxfilé, mört, saftigt och smakrikt! Ett köttstyckte från bogbladet på nöt. Luffarbiffen som jag saknat, som jag längtat efter att hitta i köttdisken i såååå många år, nu finns det! ICA selection har ett fint utbud av detta kött ”american style” och ikväll går startskottet!

Ska naturligtvis berätta mer om hur jag tillagar det och hur det smakar men nu önskar jag er alla en riktigt fin fredagskväll! ;-)

stora_klyftpotatis
Stoooora klyftpotatis till åker precis in i ugnen efter att ha fått förkoka ett par minuter!