Våffeldags
Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet.
Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar.
När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.
De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.
Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.
Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna efterhand som beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.
Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör eller laxröra med soltorkad tomat och avokado.
De smakar förstås alldeles, alldeles underbart även med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i Dalafjällen, då med smör och ost eller getmese mellan två hjärtan.
Varmrökt sidfläsk eller något annat rökt kött i våffelmackorna smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.
Nedanför recepten ser du min bild på ärtiga våffelmackor med pumpahummus från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.
Jag hade ett väldigt roligt jobb förra sommaren när jag tog alla fotografierna själv till kokboken, utomhus i den Jämtländska naturen när den är som vackrast.
Kokboken har precis kommit från tryckeriet och börjar nu skickas ut till alla som förhandsbeställt den på Adlibris, du kan också beställa den här om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.
Övriga bokhandlar, både på nätet och riktiga butiker, har utgivningsdatum den 2/4.
Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små
2 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.
Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.
Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.
Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.
Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.
Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.
Chaffles/ostvåfflor 3 st
3 dl riven ost
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Blanda allt i en bunke och mixa slätt med stavmixer.
Jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
Här kan du ta del av Halva Lindhas belgiska våffelmackor.