Skogens läckerheter
Att plocka gratis svamp i skogen och lägga in i ättikslag är en riktigt gammal mattradition.
Svamp har i alla tider varit ett bra proteintillskott till maten när det varit ont om kött och fisk.
Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill.
Hållbarheten blir lång av salt och ättika, det är faktiskt bara vi här i Sverige som använder så hög halt av socker i våra inläggningar.
Jag använde blodriska till min inläggning, men du kan ta vilken god matsvamp du vill.
Inlagd blodriska
1 liter blodriska i mindre bitar
1 liter vatten
1 msk salt
Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.
Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.
Inläggningslag
3 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
ca ½ dl honung eller annan sötning
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 hela nejlikor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kanelstång
1 rödlök i skivor
1 skivad morot
Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.
Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.
Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.
Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.