Hallonknappar – små och naggande goda!

hallonknappar_småkaka_munsbit_baka_med_hallon
Inland ter sig drömmar om mat sig i uttryck jag inte ens själv begriper…

Att drömma om just mat o ingredienser är inget nytt alls, det gör jag titt som tätt eller allt som oftast! Det är bara och kul att även drömmar på natten kan inspirera. :-P

För ett par veckor sen drömde jag en mycket, extrem dröm. Ett recept på nåt som verkligen inte fanns… Eller ännu heller inte finns. Men där stod jag i köket o lagade o provade den ena versionen efter den andra så när jag vaknade var jag helt med på noterna och de va solklart… Ett helt unikt och förvisso annorlunda recept. Men kanske inte ändå. Receptet som ”föddes” tog jag lite försiktigt upp i diskussion på fb med mina närmsta vänner. Haha!! Det blev gapflabb, stora ögon, applåder, herregud??! Och lite till… Prova!! Prova!! Du skojar va?!?

Samma dag provade jag mitt knasiga dröm-recept och döm om min förvåning… Det blev sååå gott!

Nu ska jag dock bespara er just DET receptet idag (kanske kommer en vacker dag men är lite feg ännu) men bjuder därmed på en annan knasig dröm… :-P

HALLONKNAPPAR! Bara ordet är GOTT!!! Ja, jag vet… Jag är inte som jag ska men ”make your dreams come true”

Så! Här följer receptet på små, söta och naggande goda sockerbitar… Ja, eller hallonknappar! :-P

8 st
Det här behöver du : 
4 smördegsplattor
8 tsk hallon eller blandsylt
2 dl vaniljkräm (pulver + mjölk)
32 hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut smördegen något om du inte använder färdigkavlad på rulle. Ta ut 8 st runda mått något större än formarna. Du kan använd såna här i metall (fyndat på loppis), muffinsformar eller muffinsplåt etc. Tryck ut en rundel deg i varje form. Lägg i en tesked sylt i botten på varje. Klickas ut ca 1 msk vaniljkräm ovanpå. Baka i ugn 175 grader ca 25-30 min till det blivit fint gyllene. Låt svalna innan du tar ut dom ur formarna. Dekorera med fyra ”knappar” hallon och pudra över florsocker.

smördeg_hallon_vanilkräm_hallonknappar_bakelser

smördegsbakelse_hallon_vaniljkräm

hallonknappar_hallonbakelser_hallon_smördeg_vaniljkräm

hallon_bakelser_knappar_vaniljfyllda

Knäckbräck med mandel och kokos
Jag tycker verkligen vi ska få lite minusgrader och snö nu, och gärna lite sol också, det är ju för sjutton advent snart och det bara regnar och regnar. Jag ska byta till julgardiner, sätta upp adventsstakarna och fixa o … Läs mer
Chokladrulltårta med hasselnötscréme

chokladrulltårta_rulltårta_recept_nuscia
Drömmer du om en härligt seg, chokladiga, söt kaka till kaffet? Eller till ett glas iskall mjölk? Då ska du prova den här rulltårtan! Går blixtsnabbt att baka och är färdig att serveras inom en halvtimme. Som fyllning har jag istället för smörkräm använd Nusica hasselnötscréme, vit och mörk. Lite som Nutella fast den här är godare.

Rulltårtan kan med fördel serveras med färsk frukt för att bryta av det söta en aning. Förvarar du den i kylskåp i plastpåse eller folié blir den ännu godare dan efter då den lyckas förvandla sig själv till kladdkaka deluxe. Smaka!! Men bara en liten bit… ;-)

Det här behöver du  :
2 ägg
2 dl strösocker

2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1½ tsk bakpluver
½ dl kallt vatten

ca 150 gram Nusica hasselnötscréme

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Rör ihop mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vänd försiktigt med slev, inte vispa. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min i 225 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret med vatten eller lägg en blöt handduk ovanpå så lossnar det lätt. Låt svalna något. Bred på nötcrémen, valrfi mängd. Det behövs absolut inte mycket. Det underlättar om den får stå i rumstemperatur ett par timmar innan annars kan du klicka över i en skål och röra den mjuk innan du brer på. Rulla ihop från långsidan och lägg skarven nedåt.

Förvara den inplastad i kylskåp så blir konsistensen som kladdkaka efter 1 dygn. :-P

*Tips!
Rör ut nötcrémen med några droppar kallt kaffe så får du en lite mer vuxen smak.

nusica_hasselnöt_nötcreme

En stor burk (360 gram) kostar runt 10kr på Citygross.

nusica_nötcreme

rulltårta_nötcreme_nusica
Bred på nötcrémen medan rulltårtan fortfarande är något ljummen.

rulltårta_chokladrulltårta_nusica_nötcreme
Skär i skivor och servera till kaffet eller ett glas mjölk. Färsk frukt eller fruktkompott passar bra till.

The post Chokladrulltårta med hasselnötscréme appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburkens vörtbröd med julmust


Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den! :-P

Receptet fick växa fram ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo! Den perfekta julsmaken, kryddorna och doften lyckades jag pricka in och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P Du får två rejäla limpor av detta recept, bakade i form ca 1½ liter.

2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jäs 40 min under bakduk. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.


Förberedelser…


Degen är lite väl lös och det behövs arbetas in mer mjöl, här är jag uppe i ca 600 gram mjöl. Ca 800 gram totalt slutade det med.


När degen har jäst en timme är det dags att baka ut limporna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda inte för mycket. Forma till avlånga limpor och lägg ner i smorda formar.


Låt jäsa ca 40 min. Grädda därefter totalt 1 timme i 175 grader.


Ta ut bröden efter 50 min i ugnen (totalt en timme). Pensla med mörk brödsirap och in igen 10 min.


Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så snart det svalnat något om du

The post Kryddburkens vörtbröd med julmust appeared first on Kryddburken.se.