7 tips på somriga sallader och dressingar
Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör

Grön njutning

Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.

Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.

Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.

De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.

Grekisk sallad 2 port

200 g fetaost

4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

Oregano efter behag

Vinäger eller pressad citron

Lite flingsalt

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Somrig ostsallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor. Vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt när du ska använda den.

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressingen.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Majonnäsdressing 4 port

1 dl majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl sockerfri chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Kokboksreklam

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt Just nu på Sommarrea

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Sommarsallad med ost, broccoli och senapsdressing

Salladstider

Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till lunch eller middag.

Vi äter ofta den här typen av sallad på varma sommardagar med förstärkning av räkor, rökt fisk, kokta ägg och tärningar av äpple, päron eller mango.

Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, samtidigt som smakerna blir väldigt goda tillsammans.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpafrön

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpafrön och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt halloumibröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap. Har du inte det så blir dressingen väldigt god även med äppelcidervinäger.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

bild-85

Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då gärna en titt i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länkarna kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär som uppskattar naturligt god mat.

bild-78

Paprikachutney och rabarberchutney från min grillbok
Foto Mikael Eriksson