Kanelkakor
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ett till recept ur LCHF Expressens tidning utkom nov 2015.
Det är ju inte jul men jag tycker absolut att kryddiga kakor passar åretrunt!

Kanelkakor
ca 16 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
3 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1.5 dl strösocker)
3 ägg rumstempererade
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
3 msk malen kanel
1 tsk bakpulver

1 ägg

Kanel och Bakery+

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret fluffigt och ta i ett ägg i taget och vispa kraftigt.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Forma degen till en korv och skiva den i ca 16 bitar. Rulla bollar och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut så man kan lägga tätt.

Tryck till lite snett med tummen eller gör ett gaffeltryck, pensla med uppvispat ägg och strö kanel och Bakery+ över.

Grädda i ca 15 minuter.

Tips: Går utmärkt att frysa, tinar snabbt.

 

Kokostoppar

kokostoppar_recept
Hej-hallå fina bloggisar! ♥ Idag har jag varit hemma hos mamma hela dagen och lagat mat i hennes kök! Ni som följer mig på instagram (@Kryddburken) har sett vad jag lagat. Recepten kommer såklart upp här på kryddburken också så fort jag laddat in bilderna från telefonen. Vill tacka för alla tips ni kom med i föregående inlägg om min mamma och även alla mail som kommit, svar kommer snart ska bara försöka få tiden att räcka till också. ;-)

Sålänge så bjuder jag på ett busenkelt recept på småkaka som är lätt att röra ihop, bara fyra ingredienser, ingen elvisp behövs och resultatet blir gudagott. Helt perfekt att frysa in inför kommande födelsedagar… Det är ju någon här i familjen som fyller jämt snart så jag håller på att bunkra upp. :-P

Höga, fina kokostoppar, krispiga på utsidan och mjuka, lena inuti. Fullkomligt smälter i munnen. Missa inte mitt tips om hur dom blir höga och toppiga! ;-)

25 st
Det här behöver du :
50 gram smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 gram kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg & socker vädligt slarvigt med en träsked. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut!
Detta + att smeten inte ska vispas är det hemliga knepet för höga, fina kokostoppar! ;-)

Klicka ut små toppar med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar!
Grädda i 175 grader ca 12 min.

Arraksbollar (Myrstackar)

arraksbollar_recept
När man vill göra små goda kondisbitar som dammsugare så kan man i samma veva göra dubbel sats och få en hel hög med goda arraksbollar. Jag använder samma deg till bägge recept så det är himla smidigt att få ut två varianter av en deg. ;-)

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Rulla 12 bollar som du rullar i chokladströssel. lägg i små pappersformar. Förvara i kylskåpet i t ex. en plåtburk.

arraksbollar

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Hallonknappar – små och naggande goda!

hallonknappar_småkaka_munsbit_baka_med_hallon
Inland ter sig drömmar om mat sig i uttryck jag inte ens själv begriper…

Att drömma om just mat o ingredienser är inget nytt alls, det gör jag titt som tätt eller allt som oftast! Det är bara och kul att även drömmar på natten kan inspirera. :-P

För ett par veckor sen drömde jag en mycket, extrem dröm. Ett recept på nåt som verkligen inte fanns… Eller ännu heller inte finns. Men där stod jag i köket o lagade o provade den ena versionen efter den andra så när jag vaknade var jag helt med på noterna och de va solklart… Ett helt unikt och förvisso annorlunda recept. Men kanske inte ändå. Receptet som ”föddes” tog jag lite försiktigt upp i diskussion på fb med mina närmsta vänner. Haha!! Det blev gapflabb, stora ögon, applåder, herregud??! Och lite till… Prova!! Prova!! Du skojar va?!?

Samma dag provade jag mitt knasiga dröm-recept och döm om min förvåning… Det blev sååå gott!

Nu ska jag dock bespara er just DET receptet idag (kanske kommer en vacker dag men är lite feg ännu) men bjuder därmed på en annan knasig dröm… :-P

HALLONKNAPPAR! Bara ordet är GOTT!!! Ja, jag vet… Jag är inte som jag ska men ”make your dreams come true”

Så! Här följer receptet på små, söta och naggande goda sockerbitar… Ja, eller hallonknappar! :-P

8 st
Det här behöver du : 
4 smördegsplattor
8 tsk hallon eller blandsylt
2 dl vaniljkräm (pulver + mjölk)
32 hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut smördegen något om du inte använder färdigkavlad på rulle. Ta ut 8 st runda mått något större än formarna. Du kan använd såna här i metall (fyndat på loppis), muffinsformar eller muffinsplåt etc. Tryck ut en rundel deg i varje form. Lägg i en tesked sylt i botten på varje. Klickas ut ca 1 msk vaniljkräm ovanpå. Baka i ugn 175 grader ca 25-30 min till det blivit fint gyllene. Låt svalna innan du tar ut dom ur formarna. Dekorera med fyra ”knappar” hallon och pudra över florsocker.

smördeg_hallon_vanilkräm_hallonknappar_bakelser

smördegsbakelse_hallon_vaniljkräm

hallonknappar_hallonbakelser_hallon_smördeg_vaniljkräm

hallon_bakelser_knappar_vaniljfyllda

Jolines hallongrottor med glasyr

hallongrottor_syltgrottor
Jolines hallongrottor hon gjorde häromveckan blev så galet goda! Lite större än vanliga, lite mer sylt och på toppen även glasyr! :-P

Dessa bakade hon ut i metallformar som jag fyndade på loppis förra sommaren, lite trixiga att pilla ur dock men med tandpetare i kanterna funkade det fint.
Perfekta kakor att frysa in och bara ta upp när man får oväntade kaffegäster! ;-)

Det här behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Använd matberedare eller rör ihop degen för hand. Fördela det kalla smöret i skivor med mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och nyp ihop till en fast deg. Låt den vila i kylskåp ca 30-45 min. Ta sedan ut 30 lika stora bitar. Rulla varje till en boll och tryck ut i formar, papper, silikon eller aluminium. Gör ett hål i mitten och fyll med hallonsylt. Grädda i 175 grader ca 10-15 min.
Rör ihop glasyr och ringla över när kakorna svalnat.

joline_bakar_recept_hallongrottor

hallongrottor_recept

hallongrottor_syltgrottor_recept
Rör ihop glasyren av florsocker och vatten och ringla över när kakorna svalnat.

Arraksbollar

arraksbollar
Gomorron! Är ni laddade för lite sötsaker såhär på morgonkvisten? Arraksbollar eller ”myrstackar” är en liten favorit! Gott till kaffet, lagom stor och mycket godare än vanliga chokladbollar. Arrak har ju en speciell smak, lite vuxen sådär. ;-)

Degen är densamma som till ”dammsugare” så använd detta recept om du hellre föredrar dem. Bara att rulla/forma degen till en avlång rulle och ”slå in” i marsipan, skära i bitar och doppa ändarna i smält choklad. Riktiga gobitar bägge två.

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till 12 runda bollar och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små aluminiumformar.

arraksbollar_recept
Strössel, deg och formar. Ett snabbt recept om sötsuget skulle infinna sig! :-P

The post Arraksbollar appeared first on Kryddburken.se.

Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery av Tarek Malouf

A Piece of Cake

Oemotståndligt läckra och lyxiga bakverk. Recepten kommer från Hummingbird Bakery i London (Gwyneth Paltrows favorit bageri).

Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor.
Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!

Tarek Malouf fick idén till Hummingbird Bakery när han firade thanksgiving i North Carolina i USA 2002. Efter att ha frossat i cupcakes, äppelpaj och banankaka med grädde frågade han sig varför det inte fanns något bageri i London som gjorde sådana godsaker. År 2004 öppnade han det första Hummingbird Bakery på Portobello Road.

Med den här boken kan du själv baka de enastående kreationerna. Låt ditt kök fyllas av förföriska dofter, upplev glädjen i att arbeta med de små mästerverken och njut!

“Hummingbird Bakery är ett paradis för den som gillar sötsaker, och deras cupcakes är legendariska. När vi firar något står det alltid bakverk från Hummingbird Bakery på bordet.” / Gwyneth Paltrow

Köp Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery här!

The post Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery appeared first on Cupcakes.se.

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery av Tarek Malouf

A Piece of Cake

Oemotståndligt läckra och lyxiga bakverk. Recepten kommer från Hummingbird Bakery i London (Gwyneth Paltrows favorit bageri).

Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor.
Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!

Tarek Malouf fick idén till Hummingbird Bakery när han firade thanksgiving i North Carolina i USA 2002. Efter att ha frossat i cupcakes, äppelpaj och banankaka med grädde frågade han sig varför det inte fanns något bageri i London som gjorde sådana godsaker. År 2004 öppnade han det första Hummingbird Bakery på Portobello Road.

Med den här boken kan du själv baka de enastående kreationerna. Låt ditt kök fyllas av förföriska dofter, upplev glädjen i att arbeta med de små mästerverken och njut!

“Hummingbird Bakery är ett paradis för den som gillar sötsaker, och deras cupcakes är legendariska. När vi firar något står det alltid bakverk från Hummingbird Bakery på bordet.” / Gwyneth Paltrow

Köp Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery här!