Macaroni and cheese
Gillar ni Mac n’ cheese? En sån där maträtt man kan vakna mitt i natten och bara bli sååå sugen på!Har ni kanske nån gång fastnat i videoflödet på Instagram med mat och sett dessa krämiga, ostdrypande skapelserna så vet ni vad jag menar.Det händer dock kanske bara en gång per år att jag tillagar […]
Vad gör man av 1kg mamma Scans köttbullar?
Jag skulle kunna förvrida sanningen lite här och skriva att jag stått halva förmiddagen och rullat och stekt hemmagjorda köttbullar och stolt, fotograferat hela anrättningen som hemlagad och rustik. Men det har jag inte! Jag köper hem mamma Scans ibland även jag. Det är faktiskt helt tillåtet. Det finns såklart ett utbud av ”finare” köpe-köttbullar […]
Kebab och gyros, Schysst käk!
Som ni vet älskar jag kebab och har testat en del både från restaurang och från frysdisken. Ikväll fick jag prova kebab och gyros från SCHYSST KÄK. Spännande såklart. Här kommer mitt omdöme. Både kebab, gyros och kycklinggyros är färskvara och hittad inte i frysdisken, ca 2 månaders hållbarhet i kylskåp enligt bäst före datum. […]
Kasslersallad med Rhode island-dressing

Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.

6 port

Det här behöver du :

250 gram barilla penne pasta

1 msk rapsolja

400 gram kassler

200 gram ost, port salut

1 gurka

1 burk, 150 gram majskorn

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.

Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Förslag;

Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.

Rhode island-dressing :

3 dl gräddfil

1 dl majonäs

1/2 dl ketchup

1 tsk chilipulver

Salt

Vitpeppar

Enkel och supergod, kall sallad i värmen!

Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.

I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉

Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉

Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.

Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.

Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉

Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!

Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR :

Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Halloumi-kebab

Sugen på kebab? En galet god vegetarisk variant gjorde jag häromdagen med halloumiost. Otroligt, så gott det blev med tunna skivor som fått lite stekyta. Fin sälta och perfekt konsistens med lite tuggmotstånd. Detta ska jag göra fler gånger.

Jag hyvlade halloumin med vanlig osthyvel och stekte på i torr stekpanna. Första gången hade jag för hög värme så de blev lite väl knapriga. När de hade svalnat blev det väldigt goda och luftiga chips istället. TIPS TIPS!! 😉

Jag gjorde ett andra försök och sänkte värme och var noga med att vända runt skivorna hela tiden. Då blev det perfekt.

En bit halloumi på 200 gram räcker lagom till två personer tycker jag men öka på om du vill ha mer. Den vanliga halloumin blir godare än grill-halloumin tycker jag också. Konsistensen blir bättre.

Tänk på att osten i sig är väldigt salt så vill du lägga till extra kryddor så använda rena kryddor. Peppar, cayenne, örter, färsk chili, D’Elidas etc, men mer salt behövs inte.

En mycket god vegetarisk kebab som ni absolut måste prova i sommar!

4 port

Det här behöver du :

4 tortilla eller pitabröd

2 förp a’ 200 gram Fontana halloumi

Strimlad vitkål

Tomat

Kebabsås – se recept längre ner

GÖR SÅHÄR :

Hyvla halloumin med osthyvel. Hetta upp en stekpanna. Använd inte olja eller smör, utan helt torr panna. Stek osten på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så du inte bränner dom eller steker för hårt, då blir det chips istället.

Fyll tortillabröd eller pitabröd med strimlad vitkål, ringla över kebabsås. Fyll på med halloumi och toppa med tomatskivor och mer sås.

Halloumin går jättebra att hyvla med osthyvel för att få tunna ”kebabstrimlor”.

Stek i torr panna på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så de inte bränns, då blir de mer hårda och knapriga som chips.

Montera ihop med valfritt bröd, sallad och sås. Smaklig spis!

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats 
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

Mörad stek i gräddskysås

Helgens stek av picnicbog fick sig ett rejält långkok. Perfekt mat som sköter sig själv ett par timmar i grytan på spisen när andra sysslor kallar.😉

Steken bryner jag lätt runtom i tillsammans med några lök och morötter. Slår på 1,5 liter vatten, ett par buljongtärningar och kryddor (salt, vitpeppar, lagerblad) och på med locket. Jag låter det stå på låg värme med locket på i cirka 4 timmar. Sen plockar jag ur steken och silar skyn från lök och morötter. (Spara och servera vid sidan om om du föredrar det)

Skyn kokar jag sen ner till hälften, reder med mjöl och rundar av smaken med en skvätt, ca 1 dl grädde. Lite soya, en gnutta socker och smaka av med salt och peppar sen har jag en gudomlig god sås som jag sedan slår över köttet.

Steken är så pass mör att den lätt faller isär så jag brukar bara skära den grova skivor och sedan slå såsen ovanpå och servera. Väldigt gott med ris eller potatis.

Prova också att byta ut steken mot tjocka revben, det blir galet gott och är väldigt billigt.

Naturligtvis kan du göra denna stek i crockpot, då kör jag på låg i 8-10 timmar.

Recept till punkt och pricka är totalt överflödigt här, låt dig istället experimentera lite med såsen och smaka av. Köttet går inte att misslyckad med, ett säkert kort för en härligt god middag med äkta husmanskost.

Kryddig kycklingpasta med basilika och soltorkade tomater

Hej hopp vilket underbart väder vi har! Solen skiner och jag planterar om lite blommor ute på altanen idag. Bronco ligger utslagen och solar sig på trädäcket och fåglarna kvittrar. Inte märkte han heller när jag gick in och fixade till lite lunch.

Lättlunch i en solstol är väl bland deg bästa som finns?

Jag rörde ihop en kall vinegrette med färsk basilika och soltorkade tomater som jag vände runt pastan i och i kylen hade jag färdigstekt kyckling som jag vände ner. Hur gott som helst att äta kall när solen värmer.

2 port

Det här behöver du :

2 port kokt pasta

1 kycklingfilé (färdigstekt)

1 dl vinegrette – se recept nedan

1 näve färsk basilika

5-6 soltorkade tomater i olja

Ärtskott

GÖR SÅHÄR :

Blanda vinegrette med finhackad basilika och soltorkade tomater. Vänd ner i pastan och blanda väl. Tillsätt kyckling eller är som den är.

Vinegretten gör jag såhär :

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)

½-1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :

Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork. Skaka om.

Blanda vinegretten med basilika och soltorkade tomater. Blanda med pastan.

Tillsätt kyckling eller annat protein om så önskas, eller ät pastan bara som den är. Smaklig måltid!

Nu ska jag pilla ner några gula ärtor i en ny kruka igen, dom går åt som smör och nu har jag klippt ner den jag har säkert fyra gånger så det är dags för ny laddning.

Jord + gula ärtor + vattna = Supergoda ärtskott på en vecka!

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!