Jordgubbssallad

Somrig sallad

God fortsättning på midsommarhelgen, vilket fantastiskt väder vi haft här i Stockholm.

Sett att även de flesta i övriga landet också haft fint, härligt att värmen parkerade sig över oss just en sån här helg.

Har du jordgubbar kvar sen igår så blanda ner dem i en smakrik sallad, perfekt till all slags grillat.

Jordgubbssallad med getost 4 port

1 huvud romansallad

250 g jordgubbar

150 g fetaost eller chèvre

1 dl cashewnötter

1-2 msk finhackad, färsk rosmarin, timjan eller basilika

Strimlat skal och saft av 1 ekologisk citron

Kallpressad olivolja

Bryt av och lägg ut fina salladsblad runt ett fat, smula över osten och lägg på skivade jordgubbar och nötter.

Strimla citronskal och rosmarin, strö över salladen och avsluta med att ringla över olivolja och citronsaft eller balsamvinäger strax innan serveringen.

Fler läckra tips på somrig mat finns i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Midsommar i Stockholm

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!

Gnocchi med lövbiff i rosmarinkryddad sås


Gnocchi var länge sen vi åt men är så ju galet gott så nu tyckte jag det vad dags för en uppdatering. Vi äter oftast gnocchi med en het tomatsås och färsk riven parmesan, eller en sås på gorgonzola, eller bara smörsteka med salvia…

Idag fick det bli lövbiff till. Lövbiffen har fått bräseras riktigt mör i en mustig buljong av lök, rosmarin och oxfond. Just rosmarin eller timjan är extra gott till nötkött och passar dessutom bra i det här höstvädret vi har! ;-) Vart tog sommaren vägen??

När lövbiffen sen är riktigt mör har jag vänd ner strimlor av krispiga grönsaker som ger ett härligt tuggmotstånd och lättar upp den mastiga såsen också. Hur äter du helst gnocchi? 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
400 gram lövbiff i tunna skivor
1 gul lök
2 tsk torkad rosmarin
2 msk mörk oxfond
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk kikkoman soya
Ca 1-1½ liter vatten
2 morötter
10 cm zucchini
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna med smör och gul lök i grova bitar. Smula den torkade rosmarinen mellan fingrarna och låt fräsa med tills köttet fått fin färg. Tillsätt oxfond, svartvinbärsgelé och soya. Sänk till medelvärme och låt köttet bräsera utan lock, slå på vatten vartefter det kokar bort. Efter ca 1 timme är köttet mört. Om inte, låt bräsera en stund till. Rör ner en burk creme fraiche, strimlad morot, zucchini och schalottenlök och låt puttra klart ca 10 min. Smaka av med slat & peppar.

Självklart kan du använda färsk rosmarin, men i en köttgryta som denna vill jag ha med smaken från början och då passar den torkade bäst och ger dessutom mer smak. Sen kan du ju givetvis dekorera med färsk rosmarin.


Goda, krispiga grönsaker som passar bra i pastasåser, eller som här serverad till gnocchi.


Doften av den här lövbiffsgrytan är helt otrolig och rosmarinen ger en extra knuff åt det rustika hållet.