Restgratäng
Har du kvar lite rökt och/eller gravad lax sen påskbordet?
Testa då den här enkla laxpuddingen, gammaldags husmanskost på nytt sätt där blomkål ersätter den kolhydratrika potatisen.
Använder du kokosgrädde så pressa gärna i en halv citron när du vispar ner äggen, då känns inte kokossmaken så väl.
Fler kolhydratsnåla recept hittar du i min nyutkomna kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Laxpudding med skirat smör 4 port
1 blomkålshuvud
3-400 g kallrökt eller gravad lax
6 ägg
4 dl grädde/kokosgrädde
1 dl finhackad dill
Salt och peppar
100 g smör
Skär blomkålen i mindre bitar, koka den mjuk under lock i lite saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa grovt med potatisstöt tillsammans med 1 dl av grädden.
Mosa inte för mycket, det blir gott om det är lite bitar i moset.
Blanda ner ägg, grädde och kryddor.
Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager av blomkålsmoset i botten.
Täck med skivad lax och strö dillen över, bred resten av moset som ett täcke över.
Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast.
Smält under tiden smöret på svag värme, så innehållet av salt och mjölk sjunker mot botten.
Servera laxpuddingen med det skirade smöret och en grönsallad.