Min godaste majonnäs
I sommar har jag gjort mycket majonnäs här hemma, så mycket godare än de man köper på burk.
Med stavmixer går det väldigt snabbt och enkelt att mixa ihop denna underbart krämiga majonnäs, som passar till så mycket gott.
Kom bara ihåg att ingredienserna ska ha samma temperatur, annars finns det risk att den skär sig, även om det minimeras när man använder mixer.
Jag har alltid äggen i rumstemperatur och oljan med, då kan jag få till den här satsen på bara några minuter.
Jag använder neutral rapsolja, inte kallpressad för den är för stark tycker jag.
Nu de senaste gångerna har jag hittat en blandning av rapsolja och olivolja från Zeta som är riktigt god.
Den färdiga majonnäsen förvarar jag i kylen, där den tjocknar så den går att spritsa om man vill göra frukostäggen riktigt fina.
Den håller i minst en vecka, men den brukar inte räcka så länge…
I morgon får du recept på ett nytt stekpannebröd gjort på äggvitorna, också det väldigt lätt att göra.
Lättlagad majonnäs
3 äggulor
2 ½ dl mild raps/olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 msk senap
½-1 tsk salt
Lite peppar
Blanda gulor, senap, vinäger, salt och peppar med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt oljan droppvis först och sen i en smal stråle och mixa ordentligt.
Arbeta upp och ner i bunken med mixerstaven, så allt blir ordentligt blandat.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en större mängd olja åt gången.
Smaka av om det behövs mer vinäger, senap eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.
Här nedan ser du min bild på majonnäs gjord på ghee och äggfri majonnäs på kikärtsspad från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Bor du i Jämtland så kan du köpa den boken på ekologiska Ås Trädgård där bilden är tagen, de har även nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.