Mättande macka
Hoppas du haft en härlig påskhelg var du än befunnit dig i vårt avlånga land, det är verkligen stor skillnad på hur långt våren kommit.
Den här veckan har många påsklov så idag bjuder jag på en god macka att ta med ut på äventyr, den mättar riktigt bra till lunch eller eftermiddagsfikat.
Receptet på mandelbrödet till mackan kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Andra goda macktips att ta med på utflykten hittar du bland mina påskrecept, längst ned i det här inlägget hittar du länkar till dem.
Ännu fler tips för dig som gillar att baka finns i mina kokböcker, läs gärna mer om dem i de här länkarna:
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och i min senaste Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.
Matig dubbelmacka 2 port
4 mandelbröd (recept här nedan)
1 avokado
2 msk finhackad purjolök
2 finhackade soltorkade tomater i olja
Några droppar äppelcidervinäger
Lite flingsalt
Smör
Lufttorkad skinka
Bladpersilja
Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.
Smaka av med salt och vinäger.
Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.
Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.
Ät, njut och må gott!
Mandelbröd ca 10 st
1½ dl mandelmjöl eller mald mandel
2 ägg
50 g smör/kokosolja
2 msk grädde/kokosgrädde
2 msk psylliumfrön/loppfrön
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.
Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.
Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.
Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.
Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.
Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.