Reda sås, stuvningar och grytor

DSC_0002Många undrar ofta med vad man ska reda en sås. Ofta blir förslagen att reda med en äggula, grädde eller creme fraiche och också philadelphia ost.

Jag tycker inte att dessa varianter alltid passar till allt.

Det är inte alltid som det passar med mejerier så som phildalphia ost, grädde eller creme fraiche.
Ibland vill man bara ha en ”brun” sås utan mejerier i.

Vi gillar också  lite tjocka såser, stuvningar och grytor, inte de tunna sky-aktiga.

Så lösningen för oss som gillar just lite tjock sås och  inte alltid ”vit”, då kan Johannesbrödkärnmjöl, Guarkärnmjöl eller Redix vara lösningen.

Alla dessa redningar är mkt dryga och man behöver endast 0,5 tsk till ca 3-4 dl vätska.
Redix är LCHF-butikens egna redning. 59 kr 100 gram
Guarkärnmjöl -Bodystore.  59 kr 125 gram
Johannesbrödkärnmjöl – LCHF-butiken.  179 kr 400 gram

 

Laxpaj – snabbpaj

IMAG1311Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
ca 4-6 portioner

Pajskal:
100 gram smält smör
2 ägg
1 dl malda valnötter
0,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
1,5 dl riven smakrik  ost
200 gram varmrökt eller kallrökt lax

IMAG1314Gör så här:
Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.

Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
Riv osten och blanda ner den med sked.

Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.

Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.

 

Bloggar etiketter: , ,

Lax Wrap recept – Falkeskog tävling

Glutenfri LCHF LAX-WRAPNu deltar jag i en tävling som Falkeskog och Philadelphia ost anordnar på facebook
Jag deltar med ett LCHF LAX WRAP recept! Lite längre ner här så får ni alla det.

Jag har valt att använda den fetaste Philadelphian 23% fett (de andra smaksatta ostarna har bara 11% fett och fler tillsatser).
Uppskattar också att en kallrökt lax serveras just kall! Denna körsbärsrökta lax måste ni alla prova, den är jättegod!

Jag skulle bli jätte glad och tacksam om ni bloggläsare som är på facebook orkar, kan och vill gå in och gilla Falkeskog och sedan rösta på mitt lilla bidrag. Följ länken så bör ni komma rätt med en gång.

Här kommer receptet:

Glutenfri LCHF
LAX-WRAP

4 wraps/portioner

Ingredienser:
4 små ägg
100 gram Philadelphia ost naturell fet
2 msk finklippt gräslök
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber

Fyllning:
Strimlad isbergssallad eller annan sallad
200 gram Körsbärsrökt Falkeskogs lax
100 gram Philadelphia ost naturell fet
2 msk finklippt gräslök
1 dl vispgrädde 40%
————————————–
1/2 finriven gurka

Gör så här:
Wrap: Vispa äggen fluffigt i några minuter. Tillsätt Philadelphia ost och gräslöken och blanda väl.
Blanda fiberhusk och pofiber väl och blanda ner dem i äggsmeten väl. Låt svälla i 5-10 minuter.
Dela degen i 4 lika stora bollar. Lägg en boll mellan två oljade bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn platta ca 15-20 cm i diameter. Stek dem 2 minuter på var sida på medelvärme i en stekpanna med lite smör i, lyft över dem på galler att svalna.

Fyllning:
Vispa grädden medelhårt och blanda/vispa ner Philadelphia ost och gräslök väl till en fluffig kräm.
Lägg på sallad och en rejäl klick Philadelphiakräm och bred ut 2 skivor av den körsbärsrökta Falkeskogs laxen, lägg riven gurka ovanpå. Vik samman och lägg dem i smörgåspapper.
Smaklig spis!

Tips: Stek många när du ändå är igång och frys in. Bra att ta fram (tinar superfort) och fylla och ta med på vårens och sommarens utflykter!

 

Bloggar etiketter: , ,

Apelsinomelett – sufflé

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Bloggar etiketter: , ,

Apelsinomelett – sufflé

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Bloggar etiketter: , ,

Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Att laga äggröra

IMAG1121kan tyckas enkelt men ofta gör man (jag) felet att steka den på för hög värme och då blir den torr och grynig och med ”strängar och trådar” och den vasslar sig också.

Så här gör man äggröra för bästa resultat.

En portion är 2 ägg och till den tar man 2-4 msk vätska, grädde eller vatten, lite salt och peppar.

Man vispar inte upp äggen utan gör några slag med en gaffel.

Smält smör i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Häll i äggsmeten och värm upp på mellan-värme, rör hela tiden med en träslev mot botten tills äggröran blir jämn och slät och har en tjock krämliknande konsistens.

 

Bloggar etiketter:

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,

Pösig omelett

Detta blir verkligen en extra pösig omelett, och framförallt
den behåller sin pösighet även på tallriken!IMAG1117

ca 1 portion

2 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
0,5 dl grädde eller creme fraiche eller vatten

smör till stekning

Gör så här:
Separera äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med grädde eller creme fraiche (vatten) och blanda ner den rivna osten väl.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
IMAG1118Stek i liten stekpanna med rejält med smör, blanda runt med en gaffel tills den börjar stelna lite och låt den sedan steka vidare på svag värme under lock i ca 5 minuter.
Du kan göra upp till ca 6 ägg (3-4 portioner) i en stor stekpanna.

Servera med lite stuvad spenat.
Prova också att krydda omeletten med lite riven muskotnöt,
det gifter sig fint med spenat och ost.
IMAG1115

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklingleverpastej – krämig, mild och fet

leverpastej grundreceptDet finns hundratals recept på leverpastej och min gör jag så här.

Grundrecept:
450 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde

150-200 gram smör

Variationer av smaksättning  som jag funnit goda:
* 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 0,5 dl färsk finhackad persilja, 7 sardeller/ansjovis och 2 msk konjak
* 1-2 tsk mortlad grönpeppar, 150 gram finstrimlad bacon
*  200 gram skivade champinjoner, 100 gram rimmat fläsk i bitar, 2 tsk timjan och 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Stek lever, lök och vald (torra) smaksättnings alternativ ( ej det blöta) i smör i stekpanna, låt den stekas i ca 5-8 minuter. Lägg över allt och grädden (+ annat blött) i en matberedare och lägg i 150 gram smör och låt den köras till en jämn smet.
Klä en sockerkaksform med plastfolie och häll i leverpastejen och packa om den med plasten, ställ  kallt över natt, leverpastejen går fint att frysa in.

Varför inte äta på ett gott knäckebröd ur Baka matbröd med LCHF.
Bilden visar grundreceptet utan smaksättning.

 

Bloggar etiketter: ,